Virtuele werkplekken zijn de toekomst. Zelfs in de veeleisende grafische wereld. Het gekende vaste werkstation (ook wel de computerbak genoemd) verdwijnt en wordt ingewisseld voor een desktop in de cloud die we zo krachtig kunnen maken als we zelf willen. Het Vlaamse Cloudalize is een wegbereider en ontwikkelde een platform waarop iedereen zijn grafische omgeving kan opzetten. Daarmee maakt het zware grafische programma’s overal, altijd en vanaf elk device toegankelijk.

“Bij het grote publiek is de cloud vooral bekend voor externe data-opslag. Een perceptie die de komende jaren grondig zal wijzigen”, weet Marc Rotthier van Cloudalize. “We beseffen onvoldoende dat we vandaag al in de cloud werken, met Office 365 bijvoorbeeld. Wat echter ontbrak was de grafische component, wat de gebruikservaring beperkte. Grafici, ontwerpers en bouwkundigen bleven bijgevolg afhankelijk van vaste werkstations op kantoor, waarop hun veeleisende software beschikbaar was.”

Desktop as a service (DaaS) geraakt stilaan ingeburgerd. Door de grafische component toe te voegen, GDaaS genoemd, gaat Cloudalize een stap verder. Het ontwikkelde een platform waarmee men krachtige grafische toepassingen kan gebruiken en delen in de cloud. “Dit biedt onmiddellijke toegang tot virtuele werkplekken waarlangs gebruikers via een webportaal een beroep doen op grafische rekenkracht in real-time én bovendien kunnen samenwerken met collega’s wereldwijd. Je creëert samen, zonder fysiek verbonden te zijn.”

Grafische processors

“De voordelen zijn legio. Wat grafische applicaties aan kracht van processors vergen, is immers immens. Wij zetten deze piramide op zijn kop. De hele infrastructuur die je traditioneel koopt en onder jouw bureau plaatst om schermen aan te sturen, hebben wij in een datacentrum in de cloud geplaatst. Al het procesmatige gebeurt in een beveiligde omgeving, speciaal daartoe ontworpen. Hierdoor is een werkplek van overal toegankelijk. Onze partner is NVIDIA, wereldwijd marktleider in grafische processors.”

“De Cloudalize-software virtualiseert de processorkracht en vrijwaart het geheugen van jouw toestel. Je beschikt over alle kracht die je op jouw traditionele desktop zou installeren. Vanuit het datacentrum wordt de grafische omgeving gestreamd naar je eigen toestel. De benodigde internetcapaciteit is beperkt waarbij de huidige vaste en mobiele netwerken alsook wifi ruimschoots volstaan. Met het naderende uitrollen van het 5G netwerk vertienvoudigt niet enkel de snelheid, vooral de latentie zal terugvallen. Dit is de tijd die elektronen nodig hebben om te reizen. De combinatie van een sneller netwerk, een betere latentie en de rekenkracht in de cloud zal de wereld op zijn kop zetten.”

On demand

Net zoals bij Netflix wordt alleen het beeldmateriaal doorgestuurd. “Als je het niet weet, merk je het niet: je werkt niet meer op een fysische omgeving die je moet aankopen, maar in een virtuele omgeving, die je per dag, week of maand huurt. Het is kostenefficiënt en bovendien een werkplek die je volledig on demand, waar en wanneer je wilt, gebruikt. Je hoeft niet meer op zaterdag naar kantoor te rijden om enkele uren bij te werken.”

“In een architectuuromgeving werken gemakkelijk vier architecten tegelijkertijd op een van onze grafische units. Je wint vooral aan flexibiliteit, wat zeker van pas komt, ook in de creatieve sector. Architecten kunnen op de werf in real time hun plannen vanop een basic toestel aanpassen. We willen allemaal moderner werken, maar dat gaat uiteraard niet met technieken uit de oude wereld.” 

Veiligheid eerst

“Omdat men van oudsher gewoon is om zijn systemen in huis of alleszins dichtbij te hebben, heeft men het onterechte gevoel dat cloudmodellen het veiligheidsbeleid ‘uit handen geven’. Niets is echter minder waar. Een server in een bezemkast is niet veiliger, integendeel. De cloud is de veilige toekomst, zeker voor wie intellectuele eigendom bezit, van een modecollectie over designschetsen tot een animatiefilm.”

“Ons platform is van overal te raadplegen, maar je kan je geen eigendom onrechtmatig toe-eigenen. Het zijn immers slechts pixels die je binnen krijgt. Denk aan de creatie van een animatiefilm: je kleurt de snavel van een vogel in, maar deze staat niet bij jou op de computer. Elk potentieel gevaar wordt weggenomen. Enkel de eindklant heeft toegang tot de data. Iedereen die werkt aan een bepaald project krijgt toegang tot die welbepaalde files. Tijdelijke samenwerkingen en collaboratief werken worden a piece of cake.”