Op 19 januari 2017 reikte Flanders DC (voorheen onder de naam Design Vlaanderen) de Henry van de Velde Awards 2016 uit in BOZAR in Brussel. Naast de Special Design Awards voor loopbaan, bedrijf en jong talent werden de Design Solution Awards uitgereikt aan producten, projecten of diensten die vanuit een designmethodiek of attitude (deels) een antwoord bieden voor actuele vraagstukken. Ontdek ze in deze filmpjes!

De Henry van de Velde Awards stellen ontwerpers en bedrijven centraal met de uitreiking van de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award, de Henry van de Velde Company Award en de Henry van de Velde Young Talent Award, de zogenaamde Special Awards. Daarnaast gaat aandacht uit naar producten, projecten of diensten die vanuit een designmethodiek of attitude (deels) een antwoord bieden voor actuele vraagstukken binnen de Design Solution Awards. 

Bij de feestelijke uitreiking met meer dan 1.400 aanwezigen werd ook de tentoonstelling Henry van de Velde Awards 16 geopend waarin alle nominaties en alle winnaars te bekijken waren. Deze gratis tentoonstelling liep van 20 januari tot en met 19 maart in BOZAR en trok meer dan 21.000 bezoekers. 

Special Design Award: Lifetime Achievement

Als experten in human centered design vertoeven Kristel Van Ael en Joannes Vandermeulen, partners van Namahn, wereldwijd in de kopgroep wanneer het gaat over digital, user experience en service design. Als team zijn ze bijzonder complementair, zeer actief en matuur in hun ontwerppraktijk. Ze ontvingen de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award.

Kristel Van Ael en Joannes Vandermeulen, Henry van de Velde Lifetime Achievement Award 16

Special Design Award: Company

Rotor Deconstruction werd opgericht door het architectenbureau Rotor. Omwille van hun voortreffelijk samensmelten van theorie, praktijk en artistieke interpretatie werd Rotor Deconstruction verkozen tot winnaar van de Henry van de Velde Company Award. 

Rotor Deconstruction, Henry van de Velde Company Award 16

Special Design Award: Young Talent

Pieter-Jan Pieters, de man achter bureau OWOW kende een bijzonder succesvolle start, heeft momenteel een tiental werknemers in dienst en haalt nationale en internationale opdrachten binnen. Hij won terecht de Henry van de Velde Young Talent Award.

Pieter-Jan Pieters, Henry van de Velde Young Talent Award 16

Design Solution Awards

De Design Solution Awards erkennen producten, projecten of diensten die vanuit een designmethodiek of attitude (deels) een antwoord bieden voor actuele vraagstukken. Het gaat dus om de waarde en impact van design op onze economie en maatschappij en op het klimaat, vandaag en in de toekomst. Binnen acht categorieën werden in 2016 206 designproducten, projecten en diensten ingediend. Een professionele jury koos hier in twee rondes 25 nominaties uit en 8 winnaars uit. 

Aalst, stad met zicht op zorg!, Henry van de Velde Design Research Award 16

Disarming Design from Palestine, Henry van de Velde Communication Award 16

Haspencubes, Henry van de Velde Efficiency Award 16

Inga Wellbeing, Henry van de Velde Better Health Award 16

Maggie Shelter, Henry van de Velde Life Quality Award 16

Marta, Henry van de Velde Collective Award 16

Memory Stone, Henry van de Velde Feel Good Award 16

Rotor Deconstruction, Henry van de Velde OVAM Ecodesign Award PRO 16

Public Award

Het staande bureau Stand Up van Jaswig haalde meer dan 7.250 stemmen van het publiek en ontving de Public Award.

Stand Up, Henry van de Velde Public Award 16

Ontdek meer over de winnaars van deze editie en grasduin in het archief van vorige edities.