Vanavond werden in BOZAR de 12 Henry van de Velde Gold Award Winners uitgereikt. Er zijn 23 Henry van de Velde Award Winners, verdeeld over acht categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility. Per categorie werd één Gold Winner aangeduid, naast de Gold Winners voor Lifetime Achievement, Company en Young Talent, aangevuld met de Public Gold Award. Ontdek hier alle winnaars!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector. Met de officiële prijsuitreiking, tentoonstelling en publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design.

Bekijk de aftermovie van de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 2019!

1. Lifetime Achievement Gold Award: Vincent Van Duysen

De winnaar is architect en ontwerper Vincent Van Duysen. De jury waardeert de brede visie van Vincent, die architectuur, interieur- en meubelvormgeving als één geheel ziet en looft zijn uitgepuurde en tijdloze, lees duurzame, esthetiek. Zijn internationale erkenning als artistiek directeur bij onder meer Molteni & C wordt expliciet door de jury beloond.

In dit artikel ontdek je alles over het werk en de visie van Vincent Van Duysen.

VM Residence Concordia Offices, Vincent Van Duysen, 2010 © Koen Van Damme

VM Residence Concordia Offices, Vincent Van Duysen, 2010 © Koen Van Damme

2. Company Gold Award: De Zetel

Dit jaar gaat deze award naar De Zetel. De laatste jaren combineert het familiebedrijf hun vakmanschap steeds nadrukkelijk met een sprekend design, waarbij ze samen met de ontwerpers de mogelijkheden van het hout verregaand onderzoeken, iets waar de jury bijzonder wist te waarderen.

In dit artikel ontdek je meer over De Zetel.

De Zetel © Kevin Faingnaert

De Zetel © Kevin Faingnaert

3. Young Talent Gold Award: Brut Collective

Dit jaar niet één ontwerper, maar Brut Collective, een echt collectief van zes jonge toptalenten: Ben Storms, Bram Vanderbeke, Cédric Etienne (Studio Corkinho), Charlotte Jonckheer, Linde Freya Tangelder (Destroyers/Builders) en Nel Verbeke. Voor de jury was het onmogelijk om naast dé revelatie van Milaan 2018 te kijken. De sterkte van dit collectief is de individuele kracht van de zes jonge ontwerpers die er deel van uitmaken. Elk met een eigen oeuvre dat er staat, elk met een uitgepuurde vormentaal, elk met hun specifieke materialen, inzichten en visie en samen zoveel meer dan hun som.

In dit artikel ontdek je het verhaal achter Brut Collective en waarom de jury voor hen koos.

Brut Collective © Alexander Popelier

Brut Collective © Alexander Popelier

4. Business Gold Award: Barco Unisee

Met het Barco UniSee®-platform heeft Barco elk onderdeel van een LCD videowandoplossing volledig opnieuw ontworpen en geoptimaliseerd. Tijdens een designgedreven innovatieproces, waar — bij iedere stap — al het overbodige werd weggelaten en het noodzakelijke vereenvoudigd, kwam het designteam tot een ​​oplossing met een superieure beeldkwaliteit, die bovendien zelfuitlijnend en eenvoudig te installeren en te bedienen is.

Barco UniSee®, LCD-videowall platform. Design Barco designteam, Client Barco

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • SAM, module voor nutsvoorzieningen (Studio Dott., BAO Living)
 • Xeikon CX500, digitale drukpers voor hoogkwalitatieve labels (Achilles Design, Xeikon Manufacturing)
Barco Unisee HR © Barco

Barco Unisee HR © Barco

5. Community Gold Award: Kannunik Petrus Jozef Triest Plein

Het Sint-Jozef gebouw van PC Caritas in Melle krijgt onverwachts een tweede leven als monumentale buitenruimte opengesteld voor patiënten, personeel, bezoekers en omwonenden. De monumentale buitenruimte kreeg de naam Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein om te benadrukken dat het geen leeg gebouw is, maar een ruimte van mogelijkheden voor zowel patiënten, personeel als omwonenden.

Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein. Concept & Design: Architecten De Vylder Vinck Taillieu, i.s.m. architecten BAVO & Werkgroepen van artsen, directie, personeel én patiënten. Opdrachtgever: KARUS

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Peacecraft - Play to Change, PeaceCraft is een initiatief van !DROPS en U Move 4 Peace. Het spel werd gerealiseerd door Poppins & Wayne en !DROPS. Het participatieve theaterstuk is een creatie van U Move 4 Peace.
 • Rope (Ief Spincemaille, LOOGCV)
Caritas Melle, Foto Filip Dujardin

Caritas Melle, Foto Filip Dujardin

6. Consumer Gold Award: Acacia

Acacia is een compacte, asymmetrische parasol die je schaduw geeft waar jij die wil. Zoals de gelijknamige Afrikaanse boom, capteert hij dankzij zijn excentrische vorm met een relatief klein textieloppervlak evenveel zon als een groter exemplaar.

Acacia, parasol. Design Dirk Wynants Design Works. Client Extremis

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Escape, slimme handbagage (Studio Gooris, Rollogo Limited)
 • Handtassenlabel Lies Mertens
Acacia © Extremis

Acacia © Extremis

7. Ecodesign by OVAM Gold Award: ESG Green & HNST jeanscollectie

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. Het ESG Green garen dat gebruikt wordt voor het weven van de HNST jeanscollectie symboliseert dit nieuwe 'design denken' in klassieke sectoren.

De samenwerking tussen ESG en HNST vond de jury een Henry van de Velde Award waard als positief en inspirerend signaal dat de volledige waardenketen belangrijk is in het designproces en dat co-creatie en samenwerking tussen de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek op alle vlak lonen. 

ESG Green & HNST jeanscollectie. Samenwerking tussen een start-up en de traditionele industrie. Development & Design of the HNST jeans collection HNST. Development & Production of ESG Green European Spinning Group. Visual identity Pinkeye

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • ecoBirdy, kindermeubilair (Vanbriel Yuan Design Company, ecoBirdy)
 • Velda Resleep, circulair slaapsysteem (Veldeman Bedding)
HNST Campaign, ESG Green, Foto Britt Guns © HNST

HNST Campaign, ESG Green, Foto Britt Guns © HNST

8. Graphic & Packaging Gold Award: The Sweetest Taboo

Frieke Janssens’ beelden zijn weelderig en mooi, maar raken onderwerpen die dat niet zijn: dood, roken, drinken en de strijd tussen seksen. Tijdens de briefing van The Sweetest Taboo gaf Frieke een uitgebreide uitleg over de gedetailleerde methode die haar stijl van fotografie vereist. Het ruime formaat zorgt ervoor dat details in hun volle glorie getoond kunnen worden. De typografie werd met precisie gezet zodat ze net als het werk van Frieke Janssens gedetailleerd en ‘juist’ aanvoelt.

The Sweetest Taboo, boek. Design Superset. Client Lannoo

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Surf & Stay, boek (auteur Veerle Helsen, grafische vormgeving MAFF, uitgeverij Lannoo)
 • The Island of the Colorblind, boek (auteur  Sanne De Wilde, grafische vormgeving Tim Bisschop, uitgeverij Hannibal)
Superset, Frieke Janssens, Foto Studio Stefanie Geerts

Superset, Frieke Janssens, Foto Studio Stefanie Geerts

9. Habitat Gold Award: Marbul Suspension Adjustable

De Marbul Suspension Adjustable biedt een antwoord op het feit dat bij een enkel aansluitpunt in combinatie met gependelde verlichting je zo goed als nooit de mogelijkheid hebt om de lichtbron te richten. En wanneer spots bevestigd aan het plafond toch richtbaar zijn kunnen ze vaak erg verblindend zijn. Deze problemen werden op een heel elegante manier opgelost door een ingenieus rotatiesysteem dat deels in het bolvormige lamphuis zit en deels in de cilinder of het ingebouwd aansluitpunt. De gependelde lichtbron bekomt hierdoor een inclinatie van 45° en een rotatie van 360°, waardoor je dus na installatie het licht nog steeds kan richten naar de gewenste plek.

Marbul Suspension Adjustable, Architecturale verlichting, richtbare pendel. Design Jeffrey Huyghe. Client Modular Lighting Instruments

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Collage Tableware, serviesgoed (Giel Dedeurwaerder en Brent Neve, collectieve design studio, voor Serax)
 • N° 0, zitmeubel voor buiten (Luc Bossuyt, THE {FORM} NATION)
Marbul, Foto studio BOA © Modular Lighting Instruments

Marbul, Foto studio BOA © Modular Lighting Instruments

10. Health & Wellbeing Gold Award: Belun Ring

De ring van Belun is een non-invasieve oplossing die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker in kaart brengt. Hij maakt een analyse van de hoeveelheid zuurstof in je bloed, je stressniveau, en geeft een beeld van de verschillende fases in je slaap. Een belangrijke doelgroep zijn mensen die last hebben van het obstructieve slaapapneu (OSAS).

Belun Ring, Pulsoximeter om de slaapkwaliteit te meten. Design Studio Dott. Client Belun Technology Company

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • MySleeve, sleeve voor de handvaten van krukken (Marie Van den Broeck, My Add On)
 • Two, combinatie-deurklink voor dementiezorg (pilipili design)
Belun Ring, Studio Dott © Belun Technology Company

Belun Ring, Studio Dott © Belun Technology Company

11. Mobility Gold Award: ADDAX MT

Addax Motors ontwikkelde de MT10, een 100% elektrisch, groen, compact, wendbaar en aangenaam stil voertuig, dat verkrijgbaar is met een open of gesloten laadbak en met nog veel meer andere opties. Dankzij de afmetingen en de flexibiliteit van het chassis in combinatie met een aanzienlijk laadvermogen tot 1000kg, is de Addax MT perfect aangepast voor transport over korte afstanden en speciaal ontwikkeld voor de professionele markt.

ADDAX MT, Elektrisch vrachtwagentje. Design Eduardo Gonzalez. Client Addax

De andere winnaar binnen deze categorie is:

 • M7,  dubbeldektrein voor NMBS (Yellow Window (Axel Enthoven & Eric Govers), Bombardier, NMBS)
Addax, Foto David Samyn © ADDAX

Addax, Foto David Samyn © ADDAX

12. Public Gold Award: M7

Toen we in november de 23 winnaars bekend maakten, kon het brede publiek stemmen voor zijn favoriet. 5.318 personen gingen in op onze vraag en brachten hun voorkeurstem uit. Uit de 23 Henry van de Velde Award Winners kozen ze overtuigend voor het design van de M7, de nieuwe dubbeldektrein van NMBS. Yellow Window ontwierp het design van de M7 van NMBS, gebouwd door Bombardier. Het gaat om een design van Axel Enthoven & Eric Govers. Het interieur van de M7 is open en eigentijds en focust op het comfort en de reiservaring van de klant.

M7 van Yellow Window voor NMBS. Producent: Bombardier

NMBS M7, Yellow Window, Bombardier

NMBS M7, Yellow Window, Bombardier

Bestel de catalogus van de Henry van de Velde Awards 19!

De catalogus van de Henry van de Velde Awards 19 biedt een overzicht van alle winnaars. Deze tweetalige (NL-EN) publicatie telt 136 pagina's en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Bestel nu een exemplaar aan 10 euro in onze webshop!

Bezoek de expo van de Henry van de Velde Awards 19 in BOZAR!

De gratis tentoonstelling toont het werk van alle winnaars.