Al 28 jaar zetten de Henry van de Velde Awards producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. Voor deze editie klokten we af op een recordaantal inzendingen. De jury doorploegde 421 inzendingen en kwam tot een rangschikking van drie winnaars per categorie. Ontdek de winnaars van de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Public Gold Award en de Award-winnaars binnen de overige negen categorieën.

Door de coronamaatregelen vond de uitreiking van de Henry van de Velde Awards dit jaar helaas in een beperkte vorm plaats in Bozar.

In dit artikel krijg je een overzicht van alle winnaars, op henryvandevelde.be vind je nog meer informatie.



1. Lifetime Achievement Gold Award: Wim Segers

Bekijk de video met Wim Segers © Luc Daelemans

De Lifetime Achievement Award is dé erkenning van een ontwerper die een economische, maatschappelijke en/of culturele impact heeft en daardoor de internationale uitstraling van Vlaams design mee uitdraagt. Dit jaar bekroont de jury Wim Segers, een ontwerper die met zijn down-to-earth en integrale aanpak garant staat voor professionaliteit en tijdloze eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid.

“Als ontwerper moet je nederig zijn, telkens weer van nul beginnen en problemen oplossen die specifiek zijn voor het project.” 

Wim Segers

Wim Segers ontwikkelt totaalconcepten, waarbij hij met de producent alle fases van productontwikkeling tot -presentatie opvolgt. Maakbaarheid en duurzaamheid passen in zijn visie dat een ontwerp de tijd moet kunnen trotseren. Functionaliteit en economische relevantie en een ethisch verantwoorde aanpak zijn daarbij altijd het uitgangspunt. Ettelijke bedrijven, en ook zijn eigen regio, heeft hij door die aanpak internationaal op de kaart helpen zetten. Studio Segers is intussen uitgegroeid tot een familiebedrijf met ook een architectuur- en grafische ontwerpafdeling.


2. Young Talent Gold Award: Lore Langendries

Bekijk de video met Lore Langendries © Lies Nivelle

De Limburgse ontwerpster Lore Langendries behaalde in 2010 een master in Object & Jewellery aan PXL-MAD in Hasselt. Ze legt zich al jaren toe op de artistieke creatie van hedendaagse sieraden en objecten. Gebiologeerd door de grilligheid van de wilde natuur bewerkt Lore Langendries dierenhuiden met lasersnijtechnologie. Met een sterke, eigen consequente vormentaal denkt ze na over de functie en identiteit van elk juweel.

“Met anderen een project aanvatten haalt de druk op jezelf even weg en daardoor schep je vreemd genoeg weer plezier in het maken van eigen werk.” 

Lore Langendries

Naast haar lesopdracht bij PXL-MAD geeft ze ook les in het kunstsecundair onderwijs. Tussen ambacht en industrie, tussen uniciteit en reproduceerbaarheid, oogst ze toenemende internationale interesse voor haar artistieke uitingen. Zo werd ze opgenomen in de expo voor de Mari Funaki Award, uitgereikt door de gerenommeerde Australische Gallery Funaki en maakt haar werk deel uit van galeries in Seoul en de V.S..


3. Company Gold Award: Renson

Bekijk de video met Paul Renson

Twintig jaar geleden bedacht CEO Paul Renson de baseline ‘Creating Healthy Spaces’. Concreet vertaald in drie pijlers – zonwering, ventilatie en outdoor living – bleek het een visionaire filosofie die van Renson een wereldspeler maakt. Onder Paul Renson evolueerde het familiebedrijf naar een kennisbedrijf, waar zo’n 110 van de 1.200 medewerkers op de R&D-afdeling werken.

“Zelfs met tien procent van de medewerkers op R&D hebben we nog te weinig capaciteit om onze ideeën uit te werken. Elke innovatie is een meerwaarde voor de markt.” 

Paul Renson,

CEO Renson

Vandaag voert Renson uit naar 83 landen en heeft het bedrijf wereldwijd medewerkers aan de slag. Het merendeel van de producten wordt volledig in België gemaakt. Design wordt er structureel ingezet om technieken onzichtbaar in te werken, perfect geïntegreerd in het interieur, de gevel of de tuin: van raamventilatieroosters, over minimalistische zonwering, binnendeurlijsten en scharnieren tot buitenleefruimtes.


4. Ecodesign by OVAM Gold Award: OpenStructures

Bekijk de video met Christiane Högner en Thomas Lommée

OpenStructures onderzoekt een duurzame en democratische manier van ontwerpen. Bezielers Thomas Lommée en Christiane Högner ontwikkelden een open ontwerpsysteem dat vertrekt vanuit een gemeenschappelijk geometrisch raster waar designers mee en voor kunnen ontwerpen. De compatibiliteit van de onderdelen laat toe om oneindig veel functies en vormen te creëren. OpenStructures is een tool waarbij ontwerpers uitgedaagd worden om terug te keren naar de essentie van ontwerpen. 

“Als pioniers van ecodesign vertalen Thomas en Christiane met OpenStructures de complexiteit van ecodesign in een soort collectief spel dat oneindig veel mogelijkheden biedt.”

Brigitte Mouligneau,

jurylid Henry van de Velde Awards 22

Vandaag bestaat OpenStructures uit een databank van 1.600 onderdelen en 750 objecten, ontworpen door meer dan 330 designers.


5. Public Gold Award: Tunneltaal

Tunneltaal, Manon Lambeens

Tunneltaal, Manon Lambeens © Benina Hu

Het publiek kon via een online stemming haar favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Tunneltaal kreeg overtuigend het meeste stemmen. Manon Lambeens betrok met Tunneltaal zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden.


6. Business Innovation Gold Award: Morphemat

De Morphemat® van Voxdale voor Ergotrics is een medisch hulpmiddel waarmee zorgverleners Intensive Care Unit patiënten tot 150 kg moeiteloos vanuit ruglig in een stabiele zijligging kunnen tillen. 

Morphemat, Voxdale voor Ergotrics

Morphemat, Voxdale voor Ergotrics

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Batterij Inzamel Recipiënten van Pars Pro Toto voor Bebat 
    Een reeks nieuwe recipiënten maakt het inzamelproces van batterijen veiliger en slimmer.
  • Bronze: 12 Work van Studio Dott. voor Stad Mechelen 
    Met 12 Work wil de stad Mechelen zowel expliciete als impliciete drempels in het recruteringsproces wegwerken.

7. Consumer Gold Award: Minze Dairy Pod

De Minze Diary Pod van Minze Health is een medisch toestel dat patiënten helpt bij het bijhouden van een plasdagboek voor de diagnose en opvolging van urologische problemen. 

Minze Diary Pod, Minze Health

Minze Diary Pod, Minze Health

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Åska Bike van Achilles Design voor Åska Bike 
    Met een lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen is deze speed pedelec de real deal op vlak van duurzaamheid.
  • Bronze: OYO Baby Monitor van Pars Pro Toto voor QLEVR 
    De OYO Smart Baby Monitor is een slimme monitor die mee waakt over pasgeborenen en peuters. 

8. Crafts Gold Award: Kontour

In plaats van volledig nieuwe zadels in omloop te brengen, renoveert en optimaliseert Kontour van Pinkoliv oude(re) zadels en geeft de fietser zo niet alleen een functioneel zadel maar ook zijn emotionele waarde terug. 

Kontour, Pinkoliv

Kontour, Pinkoliv

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Woven Connection van Delphine Cobbaert 
    Woven Connection start met een draad van verschillende kleuren, texturen en hoogwaardige natuurlijke materialen (wol, mohair, vlas, katoen en jute) die ze met de hand tot verschillende stukken weeft en nadien aan elkaar hecht met haar eigen ontwikkelde borduurtechniek. 
  • Bronze: Bite Me van Sam Druant 
    Met haar wandtapijt Bite Me brengt Sam een gesprek op gang over hoe vrouwen gepercipieerd worden — de male gaze — en de heersende binaire hiërarchische opposities.

9. Design Research Gold Award: Ecology of Colour

In het onderzoek Ecology of Colour van Laboratorium, Heleen Sintobin en Maria Boto staan nieuwe applicaties en technieken binnen traditionele kleurproductie centraal.

Ecology of Colour, Laboratorium, Heleen Sintobin en Maria Boto

Ecology of Colour, Laboratorium, Heleen Sintobin en Maria Boto

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Exploded View van Biobased Creations en Stichting Nieuwe Helden voor Dutch Design Foundation (The Embassy of Circular & Biobased Building) 
    Aan de hand van de metafoor van een huis materialiseert The Exploded View haar visie op betaalbare, duurzame en circulaire woningen uit biogebaseerde materialen.
  • Bronze: Braille meets Emoticons van Walda Verbaenen 
    In dit typografisch experiment ontwerpt Walda een aantal emoticons ter aanvulling op het Braille-alfabet.

10. Digital Product Gold Award: Gold: BabelAR

BabelAR van Thomas Meynen (LUCA School of Arts Gent) en Wim Forceville is een multilinguïstisch puzzel-avontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt het taal- en cultuurbewustzijn.

BabelAR, Thomas Meynen en Wim Forceville

BabelAR, Thomas Meynen en Wim Forceville

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Digiphy van Lowie Vermeersch voor Granstudio 
    De Digiphy is een Mixed Reality ontwerp- en communicatie-instrument dat Granstudio ontwierp om de automotive industrie verder te digitaliseren zowel in het ontwerp- als het reviewproces. 
  • Bronze: Silver van Create.eu voor het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, UGent 
    Create.eu ontwikkelde Silver, een mobiele serious game die zich richt op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 12-16 jaar.

11. Environment Gold Award: ONTketen

Samen met enkele productiepartners en ontwerpers zoekt het ONTketen-team van Livable Platform (Sep Verboom) voor Circular Matters naar manieren om het door Circular Matters ontwikkelde biopolymeer om te zetten in toepassingen/producten met reële marktwaarde.

ONTketen, Livable Platform voor Circular Matters

ONTketen, Livable Platform voor Circular Matters © Aaron Lapeirre

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Materialisme met Emotie van ONBETAALBAAR 
    Elk product dat ONBETAALBAAR ontwikkelt, vertelt een eigen verhaal en biedt een zo ecologisch mogelijk antwoord op een concrete vraag. 
  • Bronze: Biodiversiteit in bos, stad en tuin van Utilise.objects in het kader van Wood Design 
    Utilise.objects gaat op zoek naar esthetische oplossingen voor dood hout die door de jaren heen zullen afbreken en opnieuw voeding zullen zijn voor de natuur.

12. Graphics Gold Award: The Icon Project

Grafisch bureau Kern02 ontwikkelde onder de naam The icon project een reeks eenvoudige iconen voor IT-gigant Cisco die op de aansluitingen van hun producten worden aangebracht. 

The icon project, Kern02 voor Cisco

The icon project, Kern02 voor Cisco

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: The Poster House Campaign van Klaas Verplancke voor Poster House New York 
    Klaas Verplancke ontwierp illustraties en animaties voor een publieke communicatie campagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House museum in New York, na de eerste Covid-19 lockdown in 2020. 
  • Bronze: Huisstijl GUM van Pjotr voor het GUM (Gents Universiteitsmuseum) 
    De huisstijl die Pjotr voor GUM ontwikkelde, vertelt precies wat de missie en identiteit van het huis is en is bovendien uitnodigend en heel toegankelijk.

13. Habitat Gold Award: Inti

Inti van Kristof Pycke voor Kreon geeft de lichtontwerper een instrument om zonder overbodige “ruis” met één enkele downlight verschillende sferen in de architectuur te creëren.

Inti, Kristof Pycke voor Kreon

Inti, Kristof Pycke voor Kreon

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Space-R van Roel Vandebeek voor AVC Gemino 
    Space-R is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. 
  • Bronze: The Gradient Rug van Emma Terweduwe 
    The Gradient Rug is een multifunctioneel jacquard geweven en vervilt tapijt, gemaakt uit merino wol, mohair, linnen en katoen uit deadstockgerecupereerd. 

14. Spaces Gold Award: Muziekcentrum De Bijloke

DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder en Onbetaalbaar combineert in de vernieuwde concertzaal en de foyers van Muziekcentrum De Bijloke de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen.

Muziekcentrum De Bijloke, DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder en Onbetaalbaar

Muziekcentrum De Bijloke, DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder en Onbetaalbaar

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

  • Silver: Scenographies van decoratelier Jozef Wouters voor Damaged Goods 
    Scenographies is een modulair tribunesysteem dat steeds opnieuw ingezet kan worden voor verschillende projecten of opdrachtgevers die een (publieke) ruimte willen transformeren. 
  • Bronze: Tunneltaal van Studio Manon voor de gemeente Rotselaar 
    Manon Lambeens betrok met Tunneltaal zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken.

Expo en catalogus

Expo Henry van de Velde Awards 22

De expo van de Henry van de Velde Awards 22 is vanaf 9 februari tot en met 10 april 2022 gratis in Bozar te bezoeken (registratie verplicht via bozar.be). De catalogus van de tentoonstelling kan online besteld worden via henryvandevelde.be.


De Henry van de Velde Awards werden uitgereikt door Flanders DC en werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), Bozar, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Bokrijk, Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), en Z33 - Huis voor actuele kunst, design en architectuur.