Op onze Expertendag ‘Groei en professionalisering in de juwelensector’ gingen vier experts dieper in op branding en identiteit. Tijdens het debat, dat gemodereerd werd door Jasmijn Verlinden, praatten Edward Verté (Diamanti Per Tutti), Iris Van der Veken, Salima Thakker en Ismahen Gazdallah (Fayahen) over de uitbouw van hun merk.

Als merkarchitect helpt Jasmijn Verlinden mode- en juweelmerken waaronder Wouters & Hendrix, Woche, Studio Collect, Lore Van Keer en Anna Rosa Moschouti hun stem te vinden. Jasmijn gelooft rotsvast dat elk contactmoment, groot of klein, een opportuniteit is om merken te verankeren en dat branding een kwestie is van altijd en overal vanuit de merkidentiteit te denken en te doen.

Bekijk het volledige debat hier.

Debat Expertendag ‘Groei en professionalisering in de juwelensector’

Edward Verté (Diamanti Per Tutti): “Bepaal je merkpositionering en bewaak deze goed. Wees daarin heel streng”

Edward Verté is mede-oprichter en CEO van Diamanti Per Tutti, een Antwerps juwelenlabel dat reeds vrij snel na de oprichting in 2013 een pop-up opende in Hong Kong en intussen elf winkels heeft in Azië.

“Het is een continue proces om ervoor te zorgen dat onze mensen in Azië het Diamanti Per Tutti-verhaal juist neerzetten. Het is belangrijk dat je ter plaatse met een verantwoordelijke werkt. Die persoon heeft een zekere ervaring nodig, een retailmanager die gepassioneerd is door klantenbeleving en die onze KPI’s begrijpt maar die ook goed opgeleid moet worden. We hebben daarmee wekelijks een call. Wij hebben daarvoor operationele richtlijnen opgesteld, die zeer gedetailleerd zijn. Op die manier kunnen we iedereen die betrokken is bij ons merk duidelijk briefen over hoe te communiceren over Diamanti Per Tutti.”

Iris Van der Veken: “Focus op authenticiteit en geloofwaardigheid. Heb ook oog voor detail”

Met meer dan 20 jaar internationale ervaring binnen de juwelen- en mode-industrie is Iris Van der Veken uitvoerend directeur bij de Responsible Jewellery Council en sinds kort ook CEO van Watch & Jewellery initiative 2030 (WJI2030), een initiatief opgezet door Cartier, met steun van Richemont en Kering.

“Het Watch & Jewellery initiative 2030 is gestart vanuit twee CEO’s. Elk lid van het initiatief is gemotiveerd om de coalitie te doen slagen, omdat hun reputatie eraan vasthangt. Veel van die merken zijn legacy brands, waardoor communicatie superbelangrijk is. Er gelden strenge brand guidelines. Alle leden moeten de opgelegde codes respecteren, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de manier waarop ze over de coalitie spreken. Binnenkort gaat er in Parijs een CEO Forum door waarop een aantal topsprekers rond topics als klimaat en diversiteit en inclusie zullen spreken. Wij geloven dat thought leadership helpt om het initiatief uit te dragen.” 

Salima Thakker: “Blijf nieuwsgierig. Tast grenzen af, maar blijf trouw aan je identiteit”

Salima Thakker heeft haar eigen juweelatelier en baat twee winkels uit waar ze haar vaste collecties verkoopt en klanten ontvangt die ontwerpen op maat wensen. 

“Ik vind het belangrijk om je grenzen te bewaken rond de identiteit die je hebt opgebouwd. Ik was initieel heel eigenzinnig als ontwerper. De vragen die ik kreeg, zorgden ervoor dat ik mijn perspectief heb verbreed. Ik heb dat dan ook doorgetrokken in mijn collecties door segmenten te gaan bepalen en door hen te verschillende collectienamen te geven. Als ik me in bepaalde verhalen of wensen niet kan vinden, dat stuur ik ze door naar iemand anders, of dan stopt het simpelweg. Maar ik zal vaak proberen mee te gaan, ook om mezelf creatief te kunnen blijven triggeren. In het verleden heb ik wel al eens compromissen gesloten, waar ik dan achteraf spijt van had, maar daar leer je uit. Dat werkt gewoon niet op lange termijn, dat levert geen duurzame relaties met je klanten op.

Ismahen Gazdallah (Fayahen): “Wees niet bang om eraan te beginnen. Het is niet erg om fouten te maken”

Ismahen Gazdallah startte in 2013 haar eigen Noord-Afrikaans geïnspireerde juwelenmerk Fayahen op. Ze slaagt erin om zichzelf heruit te vinden en van haar culturele eigenheid een stijl te maken.

“Herkenbaarheid is een belangrijk aspect in het verhaal dat ik met Fayahen wil brengen. Van jongs af aan ben ik bezig met identiteit. Ik ben een kind van de diaspora, met een Tunesische achtergrond. Ik ben hier geboren en opgegroeid en was me tijdens mijn jeugd heel bewust van die dubbele cultuur. Ik stelde me vragen over wie ik was, wat mijn waarden en normen zijn. Dat heeft de branding van Ismahen bepaald. Herkenbaarheid is daarin heel aanwezig, net omdat ik er een tekort aan had toen ik ben opgegroeid. Aan de reacties die ik krijg op pop-ups en via dm’s merk ik dat anderen daar ook nood aan hebben. Dat motiveert om ermee verder te gaan. Zij zijn ook echte ambassadeurs van mijn merk en zorgen voor impact in de community.”