In de reeks 'Hoe gaat het met...?' laten we telkens iemand uit de design- of modesector aan het woord die een vraag over verleden, heden en toekomst beantwoordt. Vandaag: keramiste Ann Van Hoey.

"Ik kwam totaal uit het niets en viel plots in de prijzen op de World Ceramic Biennale in Korea"

Keramiste Ann Van Hoey staat al jaren hoog aangeschreven in binnen- en buitenland. Haar werk is te bewonderen op tentoonstellingen en in musea wereldwijd, van New York tot Taiwan. Net als bij haar vrije werk begint het ontwerpproces voor serviesgoed met een vrij wiskundige aanpak, die haar stijl in de loop der jaren heeft bepaald.

Ann Van Hoey

Ann Van Hoey

Geometry, Ann Van Hoey voor Peter Goossens en Serax

Geometry, Ann Van Hoey voor Peter Goossens en Serax

1. Wat is je mooiste verwezenlijking uit je professionele verleden?

Er zijn er heel wat geweest sinds ik vijftien jaar geleden startte. De eerste erkenning blijft misschien wel één van de mooiste. Ik kwam totaal uit het niets. Ik had nog aan geen enkele tentoonstelling deelgenomen en plots won ik op de vijfde World Ceramic Biennale 2009 in Korea meteen een bronzen medaille, met Etude Géométrique. Mijn selectie met Earthenware Ferrari voor de gerenommeerde Loewe Craft Prize in 2018 met tentoonstelling in het Design Museum van Londen was zeker ook bijzonder. Of de vraag van Serax, een tiental jaar geleden, om voor Peter Goossens een servies te creëren. Maar de kers op de taart was wel het ereteken van Commandeur in de Kroonorde dat ik vorig jaar uit de handen van koning Filip mocht ontvangen.

Nido, Ann Van Hoey voor Serax

Nido, Ann Van Hoey voor Serax

2. Hoe gaat het momenteel met jou op professioneel vlak?

Ik heb een paar succesvolle solotentoonstellingen in het buitenland achter de rug en in eigen land neemt Galerie Marc Heiremans mijn werk mee naar de prestigieuze kunstbeurzen TEFAF en BRAFA. Wat design betreft, is er bij Serax net een nieuwe collectie Nido voor fine dining gelanceerd, die bijzonder goed wordt ontvangen. Er werd besloten, nog vóór de collectie effectief op de markt was, om ze uit te breiden. Op de beurs in Milaan werd een bronzen object van mij door When Objects Work gepresenteerd en deze samenwerking kent wellicht een vervolg.

Ann Van Hoey voor Galerie Marc Heiremans

Ann Van Hoey voor Galerie Marc Heiremans

Earthenware Ferrari, Ann Van Hoey

Earthenware Ferrari, Ann Van Hoey

3. Waar wil jij staan binnen vijf à tien jaar?

Ik moet eerlijk bekennen dat, hoewel ik van opleiding handelsingenieur ben, ik nooit een behoorlijk businessplan heb gehad. Ik heb de kansen gegrepen die op mijn pad kwamen en mocht ik moeten kiezen, dan is mijn buikgevoel een belangrijke factor. Over tien jaar ga ik naar de tachtig, ik hoop vooral dat ik dan nog zal kunnen werken in mijn atelier. Creëren met klei, daar gaat het om. Dat is mijn drive. En wat er verder bijkomt, is jammer genoeg noodzakelijke rompslomp.