Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
29 november 2023
2 minuten leestijd
In de reeks 'Hoe gaat het met...' laten we telkens iemand uit de design- of modesector aan het woord die een vraag over verleden, heden en toekomst beantwoordt. Vandaag: designer Filip Janssens.
Filip Janssens maakte vijftien jaar geleden de switch van het onderwijs naar de designsector. Hij is gekend om zijn ontwerpen van wandkastmeubels op maat. Samen met zijn vrouw en twee dochters runt hij de studio.
Omdat ik al even als ontwerper aan de slag ben, zijn er veel memorabele herinneringen, al zijn er enkele die er bovenuit steken. In 2019 deed ik een ontwerpopdracht voor een spectaculair beachhouse in Sydney dat getoond werd in het tv-programma Grand Designs Australia. Het programma werd in heel wat landen uitgezonden, waaronder Nederland, wat ons daar heel wat interessante opdrachten opleverde. Ten tweede is er mijn deelname aan het MAAKBAAR-project van Flanders DC rond sociaal, ecologisch en economisch design, geïnspireerd door de natuur. Uit dat traject ontstond mijn ontwerp Lunair, gemaakt uit reststromen van de marmer- en houtproductie. De lamp heb ik getoond op de Milan Design Week in het kader van het Belgium is Design in 2019. In 2020 won het dan ook nog eens een Henry van de Velde Award. Daaruit vloeide dan weer een samenwerking met de Londense galerij Mint. Als laatste benoem ik graag mijn allereerste samenwerking uit 2014 met een designlabel, namelijk met Serax, die Jointed in hun collectie opnam.
Onze interieurbusiness met wandkastontwerpen op maat blijft het goed doen. Dat had ik vijftien jaar geleden, toen ik de switch maakte van leerkracht middelbaar onderwijs naar meubelontwerper, nooit durven dromen. De ontwerpen blijven herkenbare eyecatchers voor interieurreportages in magazines die naamsbekendheid creëren en nieuwe projecten genereren.
Er gaat te veel tijd naar het technisch uitwerken en opvolgen van grotere projecten en overleggen met klanten, schrijnwerkers en leveranciers. De productie van de wandkasten moet ik uit handen geven. Binnen enkele weken word ik zestig, waardoor ik stilsta bij hoe ik, wanneer ik binnen enkele jaren stop met het ontwerpen van wandkasten, iets blijvends kan nalaten en doorgeven. Omwille van het succes van de meubelen heb ik de laatste jaren weinig tijd gehad om terug te gaan naar de bron. Mijn eerste liefde is tekenen en schilderen, experimenteren in het atelier, dingen gewoon laten gebeuren, zonder een bepaald doel voor ogen. Ik wil dan ook binnenkort meer tijd vrijmaken voor het maken van pièces uniques.
Cookies opgeslagen