Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
19 februari 2025
8 minuten leestijd
Design- en modebedrijven kunnen beroep doen op ondersteuning van VLAIO om te innoveren en te groeien. We zoomen in dit artikel in op vier verschillende steunmaatregelen. Vier creatieve ondernemers, zowel starters als gevestigde bedrijven, vertellen hoe de VLAIO-steun hen de wind in de zeilen gaf. Flanders DC is front office van VLAIO voor de design- en modesector. Wij kunnen je steeds de weg wijzen en meer info geven over de steunmaatregelen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Nozzle ontwerpt de allereerste op maat gemaakte ergonomische bureaustoel. Dankzij de innovatieve starterssteun van VLAIO kon founder Aline Ollevier 100 procent voor haar start-up gaan. “Zo kon ik een versnelling hoger schakelen met Nozzle.”
Aline Ollevier
Aline Ollevier werkte als ergotherapeute op de revalidatieafdeling van een ziekenhuis. “Ik merkte dat we echt met een epidemie aan rug- en andere klachten zitten, die rechtstreeks verband houden met een slechte zithouding op het werk. Dat kost bedrijven en de samenleving tonnen geld. Bedrijven kopen heel veel bureaustoelen aan, maar zelfs de duurste modellen zijn weinig waard als je ze niet goed instelt. Daar wilde ik met Nozzle verandering in brengen. Als je de hele dag aan een bureau zit, heb je nood aan een stoel die je ondersteunt én corrigeert.”
“Op basis van filmpjes en foto’s kunnen we de gebruiker van de stoel in detail uitmeten en de zithouding volledig in kaart brengen. Zo ontwerpen we een stoel die helemaal aangepast is aan de gebruiker. Persoonlijk, op maat gemaakt en duurzaam. We 3D-printen onze stoelen van upcycled visnetten, de kussens worden gemaakt door een fabrikant uit de buurt.”
"Die subsidie was een echte gamechanger, voor mezelf en voor Nozzle. Mijn onderneming is echt in een stroomversnelling terechtgekomen sinds ik er 100 procent voor kan gaan."
Nozzle
GOFLUO verovert de wereld met hippe, reflecterende kleding en accessoires, die iedereen onderweg zichtbaar maakt. De kmo-groeisubsidie hielp daarbij een handje, zegt founder Julie Vets. “Onze internationale groei kreeg al op twee sleutelmomenten een boost.”
Julie Vets © Tessa Kraan
“Ik wilde een functioneel product, het lelijke gele hesje, in een lifestylejasje gieten en er een attractief kledingstuk van maken”, blikt Julie Vets terug. “Bodyglowers, noemen we ze. We verkopen ondertussen in vijftien landen, zowel online als via lokale distributiepartners.”
"Zonder de kmo-groeisubsidie hadden we minder snel iemand aangenomen en hadden we vermoedelijk noodgedwongen gekozen voor een jonger, minder ervaren profiel."
GOFLUO
Sander Van den dries
De circa honderd ingenieurs, productontwikkelaars en designers van Comate ontwikkelen producten voor bedrijven in alle mogelijke sectoren. Dat gaat van toestellen om snel bepaalde kankertypes op te sporen tot apparaten om een fietsketting te waxen of veilige wallets voor cryptomunten.
Giving ideas the best chance to succeed, luidt het motto van Comate. Dat mag je volgens Sander letterlijk nemen. “We zoeken altijd naar de meest efficiënte manier om een product naar de markt te brengen. Wat moet een product kunnen? Hoe groot en hoe zwaar moet het zijn? Heeft het WiFi nodig? Aan welke regelgeving moet het beantwoorden?”
“Naast alle technische uitdagingen heb je natuurlijk ook de financiële uitdaging. Bedrijven hebben vaak meerdere productideeën, je budget bepaalt mee welk product je als eerste gaat ontwikkelen. Wij maken hardware en hardware is kostelijk. Je moet onderdelen bestellen om een prototype of een proof of concept te maken. Dat zal zelden van de eerste keer raak zijn. Software verbeter je door andere of betere code te schrijven, bij hardware moet je aan de slag met een nieuw prototype met nieuwe onderdelen. Je zit al erg snel aan 100.000 euro.”
Comate
“VLAIO zoekt altijd een balans. De adviseurs zullen je op voorhand eerlijk zeggen als je idee kansloos is, een raket naar Pluto zullen ze onhaalbaar en te risicovol vinden."
Omarcity is een platform voor kunstenaars en designers, een creatieve hotspot én een creatieve studio. Drie in één. Op cruciale momenten in hun groeitraject deden oprichters Heleen Fivez en Pieter Bogaerts via de kmo-portefeuille beroep op extern advies. “We zochten iemand die met een helikopterblik naar Omarcity kan kijken.”
Pieter Bogaerts en Heleen Fivez
“We vertegenwoordigen met ons platform ondertussen acht merken en designers”, vertelt Heleen. “Het bekendste voorbeeld, waar het ook allemaal mee begon voor Omarcity, is de handgeweven Tucurinca-stoel uit Colombia. Maar we vertegenwoordigen evengoed designers en kunstenaars uit Antwerpen. De rode draad is dat ze allemaal handmatig, traditioneel craftsmanship verzoenen met innovatief design.”
“Sinds 2020 is het magazijn achter ons huis ook omgetoverd tot een creatieve hub. Er is een showroom, een galerij, een guesthouse en een atelier waar twee lokale kunstenaars hun intrek hebben genomen We zijn ook zélf geëvolueerd naar een creatieve studio, dat is het derde luik van Omarcity. We ontwerpen mee, we geven advies en cureren expo’s.”
“Ik heb een verleden als zakelijk leider in de cultuursector, ik heb ervaring met cijfers. Toch is het waardevol om daar iemand anders bij te betrekken."
Omarcity
“We hebben de kmo-portefeuille gebruikt voor zo’n externe cijferblik toen we twee keer op een kantelpunt stonden: bij de opstart van Omarcity in 2018 en bij de aankoop van ons pand. Recent voelden we dat we ons kompas een beetje kwijt waren en hebben we een derde keer aangeklopt bij dezelfde persoon. Die kent ons verhaal al en kan echt een beetje als een externe CFO fungeren wanneer we daar nood aan hebben. De kmo-portefeuille maakt die ook voor kleinere ondernemingen toegankelijk.”
Cookies opgeslagen