Design- en modebedrijven kunnen beroep doen op ondersteuning van VLAIO om te innoveren en te groeien. We zoomen in dit artikel in op vier verschillende steunmaatregelen. Vier creatieve ondernemers, zowel starters als gevestigde bedrijven, vertellen hoe de VLAIO-steun hen de wind in de zeilen gaf. Flanders DC is front office van VLAIO voor de design- en modesector. Wij kunnen je steeds de weg wijzen en meer info geven over de steunmaatregelen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Aline Ollevier, Nozzle: “De innovatieve starterssteun was een gamechanger”

Nozzle ontwerpt de allereerste op maat gemaakte ergonomische bureaustoel. Dankzij de innovatieve starterssteun van VLAIO kon founder Aline Ollevier 100 procent voor haar start-up gaan. “Zo kon ik een versnelling hoger schakelen met Nozzle.”

Aline Ollevier

Aline Ollevier

Aline Ollevier werkte als ergotherapeute op de revalidatieafdeling van een ziekenhuis. “Ik merkte dat we echt met een epidemie aan rug- en andere klachten zitten, die rechtstreeks verband houden met een slechte zithouding op het werk. Dat kost bedrijven en de samenleving tonnen geld. Bedrijven kopen heel veel bureaustoelen aan, maar zelfs de duurste modellen zijn weinig waard als je ze niet goed instelt. Daar wilde ik met Nozzle verandering in brengen. Als je de hele dag aan een bureau zit, heb je nood aan een stoel die je ondersteunt én corrigeert.”

“Op basis van filmpjes en foto’s kunnen we de gebruiker van de stoel in detail uitmeten en de zithouding volledig in kaart brengen. Zo ontwerpen we een stoel die helemaal aangepast is aan de gebruiker. Persoonlijk, op maat gemaakt en duurzaam. We 3D-printen onze stoelen van upcycled visnetten, de kussens worden gemaakt door een fabrikant uit de buurt.”

"Die subsidie was een echte gamechanger, voor mezelf en voor Nozzle. Mijn onderneming is echt in een stroomversnelling terechtgekomen sinds ik er 100 procent voor kan gaan."

Aline Ollevier

Nozzle

Nozzle

Nozzle

De sprong wagen

Sinds september 2024 is Aline voltijds bezig met Nozzle, een maand later kwam de op maat gemaakte bureaustoel op de markt. “Ik combineerde Nozzle met een job als onderzoeker aan Hogeschool VIVES. Die combo was bijzonder pittig, bijna niet vol te houden. Dankzij de innovatieve starterssteun van VLAIO kon ik de sprong wagen. Die subsidie was een echte gamechanger, voor mezelf en voor Nozzle. Mijn onderneming is echt in een stroomversnelling terechtgekomen sinds ik er 100 procent voor kan gaan.”
 
“Ik kwam de subsidie op het spoor via Brugge Inc., een incubator voor innovatieve bedrijven waar Nozzle deel van uitmaakt. De innovatieve starterssteun is een vast bedrag van 50.000 euro, om een proof of concept uit te werken en naar de markt te brengen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de innovatieve starterssteun gericht op startende ondernemers die een vernieuwend product ontwikkelen. Dat moet je uiteraard kunnen aantonen. Maar dat was een binnenkopper. (lacht) Nozzle is gewoon de eerste volledig op maat gemaakte bureaustoel. Niemand heeft ons dat ooit voorgedaan.”

Uitgedaagd door de jury

“Om de innovatieve starterssteun te kunnen krijgen, moet je een goed onderbouwd aanvraagdossier indienen”, legt Aline uit. “Je moet een businessplan voorleggen, je moet een marktanalyse maken, je moet aantonen hoe onderscheidend jouw product is. Klinkt complex, maar dat was het eigenlijk niet. De template is heel helder. Ik moest ook pitchen voor een jury. Dat vond ik eigenlijk een heel waardevolle ervaring. De vragen daagden me uit. De bureaustoel heeft een klassieke look en is eigenlijk al tientallen jaren amper geëvolueerd. Ik vind het altijd leuk als ik de kans krijg om uit te leggen hoe wij dat klassieke meubilair compleet willen herdenken.”
 
Flanders DC is partner van VLAIO voor het aanvragen van de innovatieve starterssteun en begeleidt innovatieve starters met het opmaken van een aanmeldingsdossier.

Julie Vets, GOFLUO: “De kmo-groeisubsidie heeft ons een groeispurt gegeven”

GOFLUO verovert de wereld met hippe, reflecterende kleding en accessoires, die iedereen onderweg zichtbaar maakt. De kmo-groeisubsidie hielp daarbij een handje, zegt founder Julie Vets. “Onze internationale groei kreeg al op twee sleutelmomenten een boost.”

Julie Vets © Tessa Kraan

Julie Vets © Tessa Kraan

“Ik wilde een functioneel product, het lelijke gele hesje, in een lifestylejasje gieten en er een attractief kledingstuk van maken”, blikt Julie Vets terug. “Bodyglowers, noemen we ze. We verkopen ondertussen in vijftien landen, zowel online als via lokale distributiepartners.”

Sneller internationaliseren

De kmo-groeisubsidie speelde een belangrijke rol in de groei van GOFLUO, vertelt Julie. “We hebben twee keer een kmo-groeisubsidie gekregen. De eerste keer was in 2020, toen we nog maar met z’n tweeën waren. We draaien mee in een volumebusiness, België alleen is te klein voor ons. We hadden op dat moment nood aan iemand die in buitenlandse markten agenten kon onboarden en distributeurs kon zoeken. Kortom, iemand die ervaring had met het schalen van een modemerk. We hebben toen met de kmo-groeisubsidie een exportmanager kunnen aanwerven. Die werkt vandaag nog altijd bij GOFLUO.”

"Zonder de kmo-groeisubsidie hadden we minder snel iemand aangenomen en hadden we vermoedelijk noodgedwongen gekozen voor een jonger, minder ervaren profiel."

Julie Vets

“Vorig jaar hebben we opnieuw een kmo-groeisubsidie aangevraagd. We staan met GOFLUO op een kantelpunt, met onze expansie naar de Verenigde Staten. Met de kmo-groeisubsidie konden we expertise in huis halen om ons operationeel klaar te maken om te schalen. Dat gaat van het opzetten van lokale B2C- en B2B-webshops tot het aanmaken van accounts op marktplaatsen als Amazon.”
 
“Het is nog wat vroeg om in te schatten wat deze keer de impact is van de kmo-groeisubsidie, maar de eerste in 2020 heeft ons geholpen bij onze groeispurt. Zonder de kmo-groeisubsidie hadden we minder snel iemand aangenomen en hadden we vermoedelijk noodgedwongen gekozen voor een jonger, minder ervaren profiel. Pas op, dat kan natuurlijk ook geweldig goed uitdraaien. Maar nu konden we meteen iemand aanwerven die alleen een departement kan dragen en managen. Dan kan je stappen overslaan en sneller de internationale tour opgaan.”
GOFLUO

GOFLUO

Geen kopie of assistent aanwerven

“De kmo-groeisubsidie verplichtte GOFLUO om een strategisch profiel aan te werven dat nog niet in het team zat”, legt Julie uit. “Het is niet de bedoeling dat je een kopie of een assistent van jezelf aanneemt, die dan dezelfde taken gaat doen. Nee, je moet echt aantonen hoe dat profiel je groei zal boosten. Bij ons ging dat om internationale expansie, maar het groeitraject kan ook slaan op digitalisering, innovatie of duurzaamheid.”
 
“De subsidie is afgetopt op 50.000 euro en 50 procent van de totale kost van de strategische medewerker of het extern advies. Het is wel wat werk om het aanvraagdossier op te maken, dat is logisch. Maar wij hebben al extern kapitaal opgehaald, dan vragen investeerders ook om je groeiplannen te staven. We hadden dus al ervaring met de dingen die VLAIO vraagt.”

Sander Van den dries, Comate: “Een ontwikkelingsproject kan een productidee het cruciale zetje geven”

Ideeën vertalen naar producten. Dat is de rode draad doorheen alles wat Comate doet. De onderneming doet daarvoor geregeld beroep op VLAIO-steun voor ontwikkelingsprojecten, vertelt oprichter Sander Van den dries. “Bedrijven worden gedwongen om vanaf het begin na te denken over hun markt.”

Sander Van den dries

De circa honderd ingenieurs, productontwikkelaars en designers van Comate ontwikkelen producten voor bedrijven in alle mogelijke sectoren. Dat gaat van toestellen om snel bepaalde kankertypes op te sporen tot apparaten om een fietsketting te waxen of veilige wallets voor cryptomunten.

Giving ideas the best chance to succeed, luidt het motto van Comate. Dat mag je volgens Sander letterlijk nemen. “We zoeken altijd naar de meest efficiënte manier om een product naar de markt te brengen. Wat moet een product kunnen? Hoe groot en hoe zwaar moet het zijn? Heeft het WiFi nodig? Aan welke regelgeving moet het beantwoorden?”

“Naast alle technische uitdagingen heb je natuurlijk ook de financiële uitdaging. Bedrijven hebben vaak meerdere productideeën, je budget bepaalt mee welk product je als eerste gaat ontwikkelen. Wij maken hardware en hardware is kostelijk. Je moet onderdelen bestellen om een prototype of een proof of concept te maken. Dat zal zelden van de eerste keer raak zijn. Software verbeter je door andere of betere code te schrijven, bij hardware moet je aan de slag met een nieuw prototype met nieuwe onderdelen. Je zit al erg snel aan 100.000 euro.”

Comate

Comate

Product B eerst naar de markt

Comate leidt daarom geregeld bedrijven in de richting van de ontwikkelingsprojecten van VLAIO. “Die springen tot 50 procent bij in het ontwikkelen van producten”, legt Van den dries uit. “Genoeg om het cruciale zetje te geven. De ontwikkelingsprojecten dwingen bedrijven bovendien om al vanaf het begin na te denken over hun markt. Ik zie veel onderzoekers die met ontzettend geavanceerde technologie bezig zijn, die uiteindelijk nooit de markt haalt. Als het drie jaar duurt om product A naar de markt te brengen, kan je soms beter je minder geavanceerde product B als eerste lanceren.”

“VLAIO zoekt altijd een balans. De adviseurs zullen je op voorhand eerlijk zeggen als je idee kansloos is, een raket naar Pluto zullen ze onhaalbaar en te risicovol vinden."

Sander Van den dries

Is het complex om zo’n ontwikkelingsproject te laten co-financieren door VLAIO? “Je moet een lijvig aanvraagdossier indienen, je moet toch rekenen op een paar weken dat je daar voltijds mee bezig bent”, reageert Sander. “Dat is ook logisch, het gaat om forse bedragen van soms honderdduizenden euro’s. Maar de bedrijfsadviseurs van VLAIO ondersteunen je in dat proces.”
 
“VLAIO zoekt altijd een balans. De adviseurs zullen je op voorhand eerlijk zeggen als je idee kansloos is, een raket naar Pluto zullen ze onhaalbaar en te risicovol vinden. Maar de ondersteuning is en blijft risicokapitaal. Er zijn nooit garanties op succes wanneer je een product op de markt brengt.”

Productidee visualiseren

Sander heeft nog een tip voor bedrijven die voor een ontwikkelingsproject staan. “Het helpt om je idee zo snel mogelijk te visualiseren. Dan zit iedereen op dezelfde golflengte, en zien producten er niet verschillend uit in het hoofd van verschillende mensen. Schetsen in het aanvraagdossier helpen om een productidee concreet te maken, en maakt het minder complex om de slaagkansen van een product te beoordelen.”

Heleen Fivez, Omarcity: “De kmo-portefeuille zorgde voor een externe helikopterblik en bijgevolg een beter plan”

Omarcity is een platform voor kunstenaars en designers, een creatieve hotspot én een creatieve studio. Drie in één. Op cruciale momenten in hun groeitraject deden oprichters Heleen Fivez en Pieter Bogaerts via de kmo-portefeuille beroep op extern advies. “We zochten iemand die met een helikopterblik naar Omarcity kan kijken.”

Pieter Bogaerts en Heleen Fivez

Pieter Bogaerts en Heleen Fivez

“We vertegenwoordigen met ons platform ondertussen acht merken en designers”, vertelt Heleen. “Het bekendste voorbeeld, waar het ook allemaal mee begon voor Omarcity, is de handgeweven Tucurinca-stoel uit Colombia. Maar we vertegenwoordigen evengoed designers en kunstenaars uit Antwerpen. De rode draad is dat ze allemaal handmatig, traditioneel craftsmanship verzoenen met innovatief design.”

“Sinds 2020 is het magazijn achter ons huis ook omgetoverd tot een creatieve hub. Er is een showroom, een galerij, een guesthouse en een atelier waar twee lokale kunstenaars hun intrek hebben genomen We zijn ook zélf geëvolueerd naar een creatieve studio, dat is het derde luik van Omarcity. We ontwerpen mee, we geven advies en cureren expo’s.”

“Ik heb een verleden als zakelijk leider in de cultuursector, ik heb ervaring met cijfers. Toch is het waardevol om daar iemand anders bij te betrekken."

Heleen Fivez

Omarcity

Omarcity

Omarcity

Innerlijk kompas

Onderweg deden Heleen en Pieter drie keer een beroep op de kmo-portefeuille om de groei van Omarcity te ondersteunen. “Als ik één goede raad mag geven aan jonge ondernemers, dan is het dat je een goed plan moet hebben, dat je realistisch vertaalt naar doelen en financiële middelen. Dat plan is dan een soort van innerlijk kompas. Als je dat hebt, kan je makkelijker vanuit je buikgevoel beslissingen nemen en kansen grijpen als ze zich aandienen.”
 
“Ik heb een verleden als zakelijk leider in de cultuursector, ik heb ervaring met cijfers. Toch is het waardevol om daar iemand anders bij te betrekken. Iemand die met een helikopterblik naar je onderneming kijkt. Iemand die je dwingt om even uit je dagelijkse realiteit te stappen en van je plan een prioriteit te maken.”

Externe CFO

“We hebben de kmo-portefeuille gebruikt voor zo’n externe cijferblik toen we twee keer op een kantelpunt stonden: bij de opstart van Omarcity in 2018 en bij de aankoop van ons pand. Recent voelden we dat we ons kompas een beetje kwijt waren en hebben we een derde keer aangeklopt bij dezelfde persoon. Die kent ons verhaal al en kan echt een beetje als een externe CFO fungeren wanneer we daar nood aan hebben. De kmo-portefeuille maakt die ook voor kleinere ondernemingen toegankelijk.”