Van 14 september tot 22 november 2017 is het weer zover: Ik Koop Belgisch neemt de pop-up space bij concept store Juttu over. Deze keer werden er 4 Belgische mode- en designmerken geselecteerd: Lion of Leisure, Jasmien Witvrouwen, Johny be good en Design for pussies. Wij voelden hen aan de tand over Ik Koop Belgisch, hun eigen liefde voor Belgische merken, het ondernemerschap en de aankomende collab!

Lion of Leisure is een kidswear brand dat t-shirts en sweatshirts van bio-katoen handmatig bedrukt met humoristische dierenprints. Alles wordt afgetoetst bij de kinderen van Saskia Solberg en Matthew Grove, het duo achter het merk. Keuren zij het niet goed? Dan komt het niet in de collectie! Saskia en Matthew besloten om hun eigen label op te starten na beiden vele jaren als designers te hebben gewerkt binnen de mode-industrie en om zo hun vrijheid terug te winnen.

 

“We zijn allebei geen Belgen, dus wij bekijken het Ik Koop Belgisch gegeven vanuit een ander perspectief dan de meeste lokale merken. De Antwerpse ethos is voor ons bijvoorbeeld heel belangrijk, daarom staat het ook letterlijk op onze producten: Screen-printed by hand in Antwerp-Belgium. Internationaal wordt de Antwerpse lading namelijk geassocieerd met kwaliteit en originaliteit, net omdat België zo’n klein land is en het dus een pak unieker aanvoelt om iets uit België te hebben. We hopen dat dankzij de Ik Koop Belgisch campagne de Belgen ook deze trots leren voelen voor producten die creatief lokaal tot stand komen.“

Lion Of Leisure

Lion Of Leisure

Lion Of Leisure

Lion Of Leisure

Jasmien Witvrouwen ontwerpt juwelen met een boodschap. Het begon toen ze besloot om in november 2016 haar frustraties om te zetten in oorbellen. Ze stopte haar eigen webshop omwille van gezondheidsredenen, zocht zich een parttime job en ging met de rest van haar tijd aan de slag om haar eigen label op te starten. “Express yourself” is haar motto.

“Het leukste aan ondernemen voor mij is dat je iets maakt met heel je hart en dat je dan enthousiaste reacties krijgt van klanten dat jouw juwelen hen hebben geholpen op moeilijke momenten. Ik wil mensen inspireren, dus ik hoop dankzij de collab met Juttu een breder publiek aan te spreken en ook voor hen het verschil te kunnen maken. Het is tevens een test voor mij om te zien hoe groot ik mijn label wil laten worden door nu tijdelijk binnen zo’n gevestigde multibrand omgeving mijn product aan te bieden”.

Jasmien Witvrouwen

Jasmien Witvrouwen

Jasmien Witvrouwen

Jasmien Witvrouwen

Delphine Courier riep Design for pussies in het leven vanuit een liefde voor design, een passie voor katten en een gebrek aan mooie spullen voor haar pluizige vrienden op de markt. Het welzijn van de katten komt op de eerste plaats, hiervoor gaat ze ten rade bij een gedragstherapeut en laat ze haar designs testen door asielkatten.

“De Ik Koop Belgisch campagne lijkt me de uitgelezen kans om het publiek bewust te maken van al het werk dat kruipt in het produceren en ontwerpen van een product. Er komt enorm veel bij kijken en door de massaproductie en -consumptie van vandaag vergeten mensen dat vaak. Vier merken binnen deze context verenigen bij Juttu kan die boodschap al sterk uitdragen. De complexiteit van een eigen label is voor mij tevens de grootste uitdaging, daarom ben ik momenteel op zoek naar partners die mij kunnen aanvullen waar ik zelf minder sterk in ben, bijvoorbeeld voor alles wat aankoop, verkoop en de financiële kant van de zaak betreft.”

Design for pussies

Design for pussies

Design for pussies

Design for pussies

Johny be good zijn getatoeëerde hemden voor ‘the mistresses, the mad women and the poets’, omdat Ruth Thioen gelooft dat die in elke vrouw schuilen. Hiermee neemt ze een tijdloze basic op een rock-'n'-roll manier onder handen.

“Belgische merken hebben bij mij altijd een streepje voor gehad. Als ik iets nodig heb en ik ken het Belgische alternatief, dan zal ik daar steevast voor kiezen. Ik ben er dan ook heel fier op om die stuks te dragen, het geeft een unieke look aan je outfit en voor mij staat Belgisch ook gelijk aan een bepaalde kwaliteitsgarantie. Bovendien steun je er de lokale economie mee en steek je er een lokale ondernemer een hart mee onder de riem. Ik weet uit ervaring hoeveel risico je neemt als je je eigen label start. Het brengt je langs de ene kant een grote vrijheid in je creatieve proces, maar langs de andere kant steek je ook je nek uit natuurlijk en ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je kop niet rolt. Een campagne zoals Ik Koop Belgisch geeft je een soort van ‘stamp of aproval’, een bepaald kwaliteitslabel, dat bijvoorbeeld ook een meerwaarde kan zijn voor winkels om jouw merk in te kopen, een extra verhaal om te vertellen en een zekere credibiliteit.”

Johny be good

Johny be good

Johny be good

Johny be good

Breng zelf ook zeker een bezoekje aan de Ik Koop Belgisch pop-up space bij JUTTU in Antwerpen, Brugge en Roeselare of neem een kijkje in de JUTTU webshop.

Verspreid ook zelf de liefde voor lokale merken via onze hashtag #ikkoopbelgisch.