Isolde Lasoen kreeg muziek met de paplepel ingegeven. Als drumster van Daan is ze wellicht al het langst gekend. Daarnaast speelt ze ook in verschillende andere bands en heeft ze haar eigen soloproject. Isolde vertelt over hoe het allemaal begon voor haar als muzikant, wat maakt dat iemand doorbreekt en hoe ze ook een ondernemer is.

Bekijk hier de video:

Isolde Lasoen

Beluister hier de audioversie:Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Logisch gevolg

Toen ik klein was, stond alles in ons gezin in het teken van muziek. De hele familie zat in de fanfare. Een of twee keer per week was er een repetitie en een concert of uitstap. Het was dus logisch dat ik na mijn middelbare school muziek zou gaan studeren en er mijn beroep van zou maken. Niemand was daar eigenlijk tegen of heeft zich daar vragen bij gesteld, behalve dan een paar leerkrachten die vonden dat ik talen moest gaan studeren, maar nu is mijn lerares Frans superfier dat ik ook in het Frans zing.”

Spelen in cafés en op trouwfeesten

“Vanaf mijn eerste week aan het Conservatorium had ik eigenlijk al kleine jobs: spelen in een cafeetje voor dertig man of op een trouwfeest. Soms sta je op de achtergrond te spelen en is er niemand geïnteresseerd. Je bent dan bijna echt behangpapier, maar je leert enorm veel uit samenspelen met mensen in allerlei omstandigheden. Ik vind dat je als muzikant zeer open-minded moet zijn als je het talent hebt om verschillende stijlen te spelen. Ik zat in een soort van balorkest, maar ook in jazzgroepjes, ik speelde ook hiphop en funk en zelfs Latijns-Amerikaanse muziek. Via via ben ik dan bij Daan terechtgekomen, die gehoord had van een Gentse drumster die goed bezig was.”

Doorbreken als muzikant

“De creatieve sector is wel hard. Als je als onbekende muzikant een plaat uitbrengt, heb je het niet makkelijk. Ik heb genoeg vrienden van mij die ongelooflijke talenten zijn. Zij maken dan een plaat met heel hun lief en leed en steken daar hun geld in en daar lukt het dan niet voor. Wat maakt dat iemand doorbreekt, hangt af van verschillende factoren. Wat je doet, moet goed zijn of een interesse wekken binnen een segment van de bevolking. Meestal zit er ook een machine achter: een goed management en promo- en boekingsbureau, een platenfirma. Maar het kan ook toeval zijn. Als een groot, bekend persoon een onbekend groepje opmerkt en daar iets over zegt, dan kan dat er allemaal voor zorgen dat je doorbreekt. Een TV-optreden kan je ook doen opvallen. Je kunt er eigenlijk de vinger niet op leggen hoe je doorbreekt. Bij mij is dat niet met het grote geweld gegaan. Het was eerder een gestaag crescendo van mijn carrière doorheen al die jaren.”

Verstandige ondernemer

“Ik ben echt wel een ondernemer. Ik zie het eigenlijk als A en B. A is creëren en creatief zijn en B is al de rest. Ik speel al zestien jaar bij Daan ondertussen en hij heeft mij altijd gezegd: ‘Als je zelf een plaat maakt, zorg dan dat de muziek van jou blijft.’ Daar wil ik gewoon verstandig in zijn. Ik wil blijven musiceren en verschillende freelance jobs doen, want dat vind ik heel fijn en dat voedt mij creatief, maar op sologebied zou ik graag nog x-aantal albums maken. En mijn publiek blijven entertainen en soigneren.”

Luister hier ook naar Isolde Lasoen:Deze video werd ontwikkeld in samenwerking met videoproductiebedrijf Sputnik. 


Ontdek alle podcasts van Flanders DC op Soundcloud of Spotify.

Abonneer je gratis op het Flanders DC-podcastkanaal:

  • iOS-gebruikers kunnen onder andere gebruikmaken van de 'Apple Podcasts'-app. Je wordt automatisch doorverwezen naar onze podcast via Itunes. Uiteraard kan je ook een andere app gebruiken.
  • Android-gebruikers Android-gebruikers hebben veel keuze. Een populaire app is 'Podcast Addict'.

Zoek naar 'Flanders DC' en abonneer je zodat je geen enkele podcast mist.