In honderd jaar tijd evolueerde het familiebedrijf van een autokoffer vol stoffen naar een volprezen bruidsatelier. Vierde generatie Eva Janssens praat ons bij over de manier waarop ze tien jaar geleden het roer overnam en omgooide én het waarom van die nieuwe koers.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Honderd jaar, zo lang zit de familie Janssens in het modevak. Het was grootvader Remi Janssens die in 1919 rondreed met de allereerste Ford T vol Belgisch textiel, vandaag is het vierde generatie Eva Janssens die een eigen bruidscapsulecollectie 'aimée' lanceert. Janssens Fabrics & Tailoring is nu bovenop de verkoop van hoogkwalitatieve stoffen gespecialiseerd in luxekleding op maat, waaronder handgemaakte feest- en bruidsjurken. "De familie zat zelfs al voor de oorlog in het textiel, maar toen hun zijdeweverij werd gebombardeerd, zijn ze overgeschakeld naar de invoer en verkoop van kwalitatieve stoffen uit Italië en Frankrijk. Mijn vader stapte in 1997 in de zaak, met de opening van een eigen winkel aan de Gentse Korenlei in 1994. In 2009 kwam ik erbij", schetst ze de geschiedenis.

Eva Janssens

Eva Janssens

Van Natan naar niche

Na een opleiding modetechnologie aan de Hogeschool Gent ging Eva in de leer bij Belgische modehuis Natan tot ze besloot haar ouders bij te springen. "We zagen de vraag naar kwaliteitstextiel toen al tien jaar afnemen, we moesten dus actie ondernemen.

Mijn drang om iets te doen met de stoffen die ik al heel mijn leven zag en de ervaring uit mijn opleiding, maakten dat we de stap gezet hebben naar een atelier.

Aanvankelijk voor alle kleding op maat, maar dat evolueerde al snel naar feestkleding en bruidsjurken. Hoewel het een kleine niche is, wordt er toch heel wat gefeest en getrouwd in België. Mensen kunnen zichzelf niet vinden in de eenheidsworst en willen een creatieve jurk met veel persoonlijkheid. Het is leuk om zelf aan dé jurk te kunnen meewerken en als resultaat iets exclusiefs te hebben."

aimée, Janssens Fabrics & Tailoring

aimée, Janssens Fabrics & Tailoring

aimée, Janssens Fabrics & Tailoring

Teugels loslaten

Of er van die niche wel te leven valt? "We houden er toch acht mensen mee overeind", lacht ze. "Het is natuurlijk hard werken, de familiezaak was eigenlijk op sterven na dood toen we besloten het roer om te gooien, met mij erachter. We hebben mensen in dienst, hebben zelfstandige medewerkers en dan zijn er natuurlijk nog mijn ouders en ik. Het leuke is dat mijn ouders, 70 en 60 jaar, mee in het verhaal zitten met het enthousiasme van jonge ondernemers die er veel zin in hebben. Mijn vader laat de teugels los, maar is even enthousiast en ambitieus als ik bij alle plannen. Hij vindt het spannend dat ik de zaken overneem, mijn eigen ding doe, dat het ook lukt en dat we blijven innoveren en kritisch naar de zaak kijken. We blijven op koers, het is een piste die mensen blijkbaar aantrekt, een heel fijn en dankbaar publiek ook dat blijft groeien. En ik heb wel collega's binnen die niche.

Maatwerk is iets wat leeft, maar we zijn nooit elkaars concurrenten omdat we elk onze eigen stijl hebben.

Bovendien is wat wij bieden vrij uniek, klanten moeten niet uit stofstalen kiezen, maar komen binnen in een stoffenzaak waar het materiaal rijkelijk aanwezig is. We kunnen meteen gaan draperen en de klant meteen alles plastisch laten zien."

Atelier Janssens Fabrics & Tailoring

Atelier Janssens Fabrics & Tailoring

Atelier Janssens Fabrics & Tailoring

Eigen bruidscollectie

Eva Janssens ontwierp sinds 2009 talloze handgemaakte bruidsjurken, maar lang niet iedereen durft carte blanche te geven of weet hoe dé jurk eruit moet zien. Haar capsulecollectie 'aimée' combineert daarom maatwerk met prêt-à-porter: tien silhouetten, handmade in Gent, met elk een eigen naam en persoonlijkheid. Die namen haalde Eva uit haar klantenbestand, bij bruiden die haar bijgebleven zijn. De jurken bestaan uit verschillende stukken die de bruid naar eigen smaak kan combineren. en goesting. De losse top van Nina met de kleurrijke rok van Aude, de romantische body met pailletten van Paulien met de sexy overjurk van Keira, enzovoort. "De collectie is eenvoudig, in mooie materialen, en dient als kapstok", legt Eva uit. "De bruid heeft inspraak, alle details kunnen besproken worden, alles is mogelijk."

Nieuwe roeping

"Sinds 2009 ontwerp ik kleding op maat onder de grote noemer en er werd mij steeds meer en meer gevraagd om een unieke jurk te ontwerpen voor 'de grote dag'. Vrij snel werd ik me bewust van mijn nieuwe passie, trouwkleding maken op maat. Er was echt vraag naar vrouwelijke, ongedwongen trouwensembles die onderling te combineren zijn en af te stemmen op je eigen smaak.

Wij beginnen eigenlijk waar het in de normale confectiebruidszaak ophoudt, dankzij de jarenlange ervaring met snits en stoffen.

Ook de bruid die haar gading niet vindt binnen de collectie kan bij ons terecht, voor haar maken we een volledig nieuw ontwerp. Dat is ook niet per se duurder, onze jurken kosten tussen 1.500 en 3.000 euro."

aimée, Janssens Fabrics & Tailoring

aimée, Janssens Fabrics & Tailoring

aimée, Janssens Fabrics & Tailoring

Vervolg

De aimée-lijn was aanvankelijk een capsule om het honderdjarig bestaan van het familiebedrijf te vieren én het tienjarig jubileum van Eva in de zaak. Deze werd erg goed onthaald en leverde een mooie groei op dit jaar, dus wordt er een vervolg aan gebreid. "We denken nu ook aan de mama en zussen van het bruidspaar en alle andere feestvierders. Er zijn maar weinig mooie feestjurken op de markt die niet te bombastisch ogen. "Ik wil een complete look afleveren dus ga ik overal op zoek naar no-nonsense accessoires, dingen die ook ik zou willen dragen. Vrouwelijk, mooi, maar met een hoek af. Het zijn items die niet alleen leuk zijn voor de bruid, we verkopen er ook veel van aan toevallige passanten. Ik schuim er de internationale modeweken voor af." Of ze zelf ook op Bridal Fashion Week wil staan? "Dat is natuurlijk de grote droom. Hoe dat werkt, zijn we nog aan het uitpluizen", geeft ze nog geheimzinnig mee.