Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
26 november 2018
3 minuten leestijd
Lize Spit debuteerde in 2016 met haar boek Het smelt, dat een groot succes werd. “Er is een punt geweest in mijn leven, dat ik in taal een soort van vriend heb gevonden.” Dat het niet altijd even makkelijk was en dat er nu ook een grote druk op haar schouders rust voor een volgend boek, vertelt ze zelf in deze video. Ze praat ook over de zakelijke aspecten van haar carrière en over de balans tussen werk en privé.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Bekijk hier de video:
Beluister hier de audioversie:
“Schrijven was voor mij altijd een droom. Niet per se schrijver worden, maar schrijven wel. Er is een punt geweest in mijn leven, dat ik in taal een soort van vriend heb gevonden. Ik had als kind een soort van verdedigingsmechanisme opgebouwd dat, wanneer ik niet zo’n prettige dag had gehad, ik ‘s avonds wel kon denken: ‘Het was niet zo’n prettige dag, maar ik heb wel goed materiaal voor een verhaal.’ Ik las toen ook ontzettend veel en dat heeft mij sowieso op een of andere manier gevormd heeft. Het was duidelijk dat ik iets met dat schrijven wou doen, maar ik was eigenlijk te verlegen om die opleiding te volgen, want dan zou ik op een podium moeten staan, iets wat ik absoluut niet durfde. Ik heb er toen voor gekozen om een opleiding schrijven te volgen aan de filmschool in Brussel. Die scenariostudie heeft mij en mijn schrijfstijl gevormd. Het heeft me nog vele jaren gekost om echt iets met dat schrijven te maken. Het is zeker geen gemakkelijk parcours geweest. Ik heb echt geploeterd en heel lang voor niks gewerkt.”
“Je moet echt wel zakelijk ingesteld zijn en goed nadenken over de keuzes die je maakt. Ik heb er langer over gedaan om een uitgeverij te vinden waar mijn boek zou gepubliceerd worden dan het mij uiteindelijk gekost heeft om dat boek te schrijven. Ik wilde een contract onderhandelen met een uitgeverij die me een voorschot kon geven waar ik lang genoeg mee kon schrijven.
Ik ben eigenlijk heel fier om met mijn boekhouder af te spreken en te kijken naar hoe mijn jaar geweest is op financieel vlak. Misschien voel ik mij het meest ondernemer als ik in een taxi zit in het buitenland en van de luchthaven of het treinstation naar mijn hotel wordt gebracht. Dan denk ik: ‘Wauw, hoe ben ik hier terechtgekomen?’. Het heeft me ook wel even tijd gekost om zaken uit te zoeken zoals hoeveel ik bijvoorbeeld moet vragen voor een lezing. Er kwam ineens een financieel aspect bij, terwijl het eigenlijk gewoon mijn passie is. Ik ben me er jarenlang heel erg bewust van geweest dat ik een niet zo evidente job heb. Bij het ziekenfonds of eender welke overheidsdienst zijn er zelfs geen vakjes om mijn beroep aan te kruisen.”
“Ik kan heel moeilijk een onderscheid maken tussen mijn werk en mijn privé-leven, omdat dat zo in elkaar overloopt. Het probleem is dat ik nooit goed weet waar ik de grens moet trekken. Als ik op slechte dagen om vijf uur nog niet meer dan duizend woorden heb geschreven, dan vind ik dat ik thuis moet verder werken. Op dagen dat het heel goed gaat en ik om vijf uur vertrek met drieduizend woorden, dan denk ik dat ik moeten blijven doorgaan, omdat er anders misschien dingen verloren gaan. Er is een stem in mijn hoofd, die de hele tijd zegt: ‘Kom, er moet gewerkt worden.’”
“Ik ben nu aan een nieuw boek bezig. De druk die dat geeft is bijna te vergelijken met een dier waarvoor gezorgd moet worden. Als ik er dan één dag niet mee bezig ben geweest, dan ben ik bang dat het gestorven is als ik terugkom op kantoor. Zo voelt dat echt.
Ik heb onlangs de inkomsten van mijn vorige boek geïnvesteerd in een appartement. Dat is voor mij echt een zekerheid. Wat er nu ook gebeurt, dat kunnen ze me niet zomaar meer afpakken. Dat zorgt voor een bepaald soort rust. Daarnaast lijkt het soms alsof ik elke dag in een te groot paar schoenen moet rondlopen, alsof die zijn klaargezet maar ik zelf nog niet weet of ik die eigenlijk wel kan opvullen.”
Luister hier ook naar Lize Spit:
Deze video werd ontwikkeld in samenwerking met videoproductiebedrijf Sputnik.
Ontdek alle podcasts van Flanders DC op Soundcloud of Spotify.
Abonneer je gratis op het Flanders DC-podcastkanaal:
Zoek naar 'Flanders DC' en abonneer je zodat je geen enkele podcast mist.
Cookies opgeslagen