Al 25 jaar lang bekronen de Henry van de Velde Awards Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Dit zijn de 21 producten, projecten en diensten die een Henry van de Velde Award winnen. De winnaars kiezen was geen eenvoudige opdracht voor de jury, er waren immers 304 inzendingen over de 7 categorieën om te bestuderen.

De winnaars weerspiegelen de staalkaart van wat design, creativiteit en innovatie kan zijn. Het overzicht van de 21 winnaars krijg je hieronder. 

Op 22 januari 2020 reikt Flanders DC, samen met OVAM, Bokrijk en BOZAR, de 12 Henry van de Velde Gold Awards uit. Schrijf je nu in! 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Business Innovation Award

1. Demetra - Draagbaar meettoestel voor dermatologen

Design: Verhaert
Opdrachtgever: Barco

Barco brengt een flexibel, draadloos handheld digitaal meettoestel voor dermatologen op de markt. Met slechts één apparaat kunnen dermatologen elke vorm van foto maken, van dermoscopische tot klinische close-up en overzichtsfoto's wat het opvolgen en vergelijken van huidbeelden vloeiender en slimmer maakt.

2. Gymna PRO - Behandeltafel

Design: Yellow Window
Opdrachtgever: Gymna

Bij Gymna geldt als drijfveer dat een alledaags product best bijzonder mag zijn. Bij de ontwikkeling van de nieuwe behandeltafel is er naast het design voornamelijk rekening gehouden met de noden van patiënt en kinesist. Gebruikmakend van nieuwe technieken, materialen en verbeteringen werden innovatieve oplossingen bedacht en aangereikt voor alledaagse problemen.

3. The EMC - Elektronisch meettoestel voor bosbeheer

Design: Yellow Window
Opdrachtgever: Timbtrack

De Timbtrack EMC (Electronic Meter Connect) is een elektronische meter met een kabel en gps localisatie, die de opgemeten gegevens van bomen in het bos digitaal doorstuurt naar een platform voor de organisatie van bosbouwbeheerders.

Collaborative Award

1. IXZO! - Innovatief leerplatform

Design: Knight Moves
Opdrachtgever: Gemeenschapsonderwijs (GO!)

Een leerplatform voor innovatieve scholen die een leerling gecentreerde aanpak nastreven. Dit houdt in dat er meer autonomie is voor leerlingen en dat leerkrachten worden ondersteund om meer coachend te kunnen werken naar groepen of individuele leerlingen.

2. Oase - Zintuiglijke ruimtes voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking

Design: Bailleul Ontwerpbureau
Opdrachtgever: Het GielsBos

Zintuiglijke ruimtes voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Begeleiders krijgen in de ruimtes de nodige tools aangereikt om hun cliënten te voeden, doen lachen en prikkelen, uit te dagen of net tot rust te brengen.

3. TEK STIEL - Een sociaal-artistiek project van de Stad Genk

Opdrachtgever: Stad Genk
Partners: STEBO, Vrouwencentrum Genk

Een sociaal-artistiek project van Stad Genk waar co-creatie voorop staat. Een multiculturele groep vrouwen wordt samengebracht om kennis en ambacht met elkaar uit te wisselen. Het project resulteert in een reeks draagtassen, gemaakt uit oude visnetten, mooie (portret)foto's en een publicatie.

Consumer Award

1. Vibe - Communicatiehulpmiddel

Design: pars pro toto
Opdrachtgever: Jabbla, we all have a voice

De Vibe is een inclusief communicatiehulpmiddel ontwikkeld voor de groeiende groep mobiele jongeren met een spraakprobleem. Bij het ontwerp van de tablet stond de gebruiker en zijn leefwereld centraal. Tijdens het onderzoek kwamen een aantal pijnpunten naar boven welke in deze nieuwe spraakcomputer opgelost werden.

2. Morrow - Autofocale slimme bril

Design: Achilles Design
Opdrachtgever: Shito NV

Een interactieve bril waarbij de scherpstelling kan gewijzigd worden met een eenvoudige druk op de knop, netjes ingewerkt in het montuur. Deze technologie kan in bijna elk frame geïntegreerd worden zodat iedereen zijn of haar persoonlijkheid kan uiten.

3. Zyzo - Communicatietool voor ouderen

Design: Hybrio (het collectief van de ontwerpbureaus Namahn, KAN, Ixor, Voxdale & Fosfor)
Opdrachtgever: Zyzo nv

Zyzo is een nieuw sociaal (familie) netwerk dat speciaal ontworpen is om ouderen (80+)  vlotter met hun kinderen en kleinkinderen te verbinden. Familieleden sturen foto- en videoberichten naar het Zyzo toestel. Ook afspraken of herinneringen kan je met de app versturen. Het is in eerste instantie een familiaal sociaal netwerk, maar kan ook ingezet worden in de zorgsector.

Design-led Crafts Award, by Bokrijk

1. Hey Jute - De vergeten kwaliteiten van een natuurlijk materiaal

Design: Alexander Marinus
Opdrachtgever: Zigmund Pront

Het Hey Jute kussen is een high-end ambachtelijk product waarvoor een nieuwe toepassing voor een “vergeten” materiaal werd ontwikkeld, en die resulteert uit het uitgebreide onderzoek naar de context, waarde en toepassing van jute.

2. Lunair - Muurlamp uit resten hout of marmer

Design: Filip Janssens
Ontwikkeld in het kader van Maakbaar (Bos+)

Lunair is een uniek lichtobject gemaakt van gerecycleerd materiaal uit reststromen van hout, natuursteen of marmer. De staande muurlamp geeft een zacht indirect licht en zet de schoonheid van de imperfecties van afvalmateriaal in de kijker.

3. Twin Mirrors - Conversation piece

Design: Ben Storms

Twin Mirrors heeft een spiegelende functie, letterlijk en figuurlijk. De spiegel zelf geeft al een vervormd beeld van de werkelijkheid, door de bolle vorm én doordat een spiegelbeeld nooit objectief kan zijn. De zwarte spiegel is een kopie van deze vervormde realiteit en legt hier een waas overheen. De harde realiteit vervaagt waardoor er meer ruimte ontstaat voor een (subjectieve) interpretatie van de feiten.

Digital Products Award

1. Toddler Zoo - Game app voor peuters

Design: Next Apps

Toddler Zoo – Mix & Match is een grappig en educatief puzzelspelletje voor kleine kinderen dat rechtstreeks te downloaden is uit de Apple Store. Ze leren er al spelenderwijs over diertjes, hoe ze heten en welke geluidjes ze maken. Ze kunnen een bepaald diertje proberen vinden of gewoon creatief zijn en grappige diertjes bouwen.

2. Sportkompas - Een oriëntatie-tool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het maken van een goede sportkeuze

Design: Studio Dott
Opdrachtgever: SportaMundi vzw
Met de steun van Sport Vlaanderen

Door aan Sportkompas deel te nemen krijgen kinderen en ouders een duidelijk beeld van welke sporten ze goed kunnen én graag gaan doen. Dit zorgt voor meer plezier en motivatie bij de kinderen.

3. Woningpas - Digitaal platform voor woninggegevens

Design: Leap Forward
Opdrachtgever: Vlaams Energieagentschap

Een gratis digitaal paspoort dat alle info over uw huis samenbrengt. Burgers vinden er data over inspecties, certificaten, vergunningen, gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) en dergelijke. Met de Woningpas streeft de overheid naar één uniek en integraal dossier over de woning.

Graphic & Communication Award

1. B401 Bruggenbouwers - Campagne over de afbouw van een viaduct

Design: Heren Loebas
Opdrachtgever: Stad Gent - dienst Stedelijke Vernieuwing

In het kader van de afbouw van viaduct B401 in Gent startte de stad een campagne waarmee ze Gentenaars en gebruikers kunnen informeren over het proces. Zo werden ondermeer 14 portretten van Gentenaars en hun toekomstvisie rond het viaduct opgehangen als kunstobjecten, metershoog op de pijlers van het viaduct.

2. Helblauw - Boek

Auteur: Thomas Meinecke
Design: Eva Moulaert van Dear Reader,
Opdrachtgever: het balanseer

Voor Helblauw ontwikkelde Dear Reader, een transformerend lettertype dat de verhaallijn van de roman van Thomas Meinecke in de verf zet en kracht bij zet. Geleidelijk aan transformeert de tekst van een klassieke schreefletter naar een gebroken schrift om het concept van verbastering door te drijven.

Eva Moulaert, Dear Reader, het balanseer

Eva Moulaert, Dear Reader, het balanseer

3. Opera Vlaanderen Seizoen 2018/2019 - Grafisch ontwerp

Design: Bureau BoschBerg (Sang Vandenbosch)
Beelden: Hans Op de Beeck
Opdrachtgever: Opera Ballet Vlaanderen

Voor het thema ‘vergankelijkheid’ werd samengewerkt met Hans Op de Beeck. De stills uit zijn film Staging Silence vormden de campagnebeelden. Er ontstaat een nieuw, intrigerend beeld dat snel de aandacht trekt in het straatbeeld. Het scheppen van illusies staat centraal.

Habitat Award

1. The Light Machine - Verlichting

Design: Bernard Rommens (RotorGroup)
Opdrachtgever: Re-Volt

Een kwaliteitsvolle verlichtingsbron gehuld in een tijdloos design. Hiermee zetten de makers zich af tegen de wegwerpcultuur. The Light Machine is geïnspireerd op een mix van filmset lichten, een leger jerrycans en mechanische details van een machine waarbij een dimmer zorgt voor de gewenste voltage.

2. The Waterbench - Een regenwater collecterende zitbank

Design: Barbara Standaert
Producent: Ebema N.V.

De Waterbench is zitbank, plantenbak en regenwaterton in één. De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton waarin de planten hun water en voedsel vinden. Het poreuze beton garandeert een droog zitvlak, ook bij regenweer.

3. Touchswitch - Touchdisplay lichtschakelaar

Design: In house team Niko
Opdrachtgever: Niko

Een vaak terugkerend probleem bij interacties met een elektrische installatie is dat het voor gebruikers vaak niet duidelijk is waarvoor elke knop dient. Een tweede daaruit voortvloeiend probleem is dat het grote aantal knoppen heel wat plaats inneemt op de muur. Met de innovatieve digitale schakelaar touchswitch lost Niko deze problemen op. 


De Henry van de Velde Awards volgen de evoluties en stromingen binnen de designwereld op de voet. Daarom zijn er ook bij deze editie weer verschuivingen in de categorieën waarvoor ontwerpers, bedrijven en organisaties konden inzenden. Velen zijn tevergeefs op zoek gegaan naar de categorie Ecodesign. Dit is een zeer bewuste keuze van de OVAM en Flanders DC. Toen ecodesign als aparte categorie naar voor geschoven werd in 2008, was dat richtinggevend voor veel ontwerpers en bedrijven. Het gegroeide bewustzijn dat ecodesign integraal onderdeel uitmaakt van goed design, zorgt ervoor dat het geen categorie meer is waar je als ontwerper of bedrijf kon voor inzenden. Alle inzendingen werden op ecodesign getoetst.

De Henry van de Velde Awards verwelkomen dit jaar ook een nieuwe partner. De Henry van de Velde Design-led Crafts Award wordt vanaf dit jaar uitgereikt door Bokrijk. Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en de toepassingen ervan in het museum. De afgelopen jaren heeft Bokrijk hard ingezet op de maatschappelijke relevantie van dit erfgoed voor het hedendaags vakmanschap en dat van de volgende generaties. Museum Bokrijk wenst personen, groepen of bedrijven te honoreren die vanuit een overleveringsgezinde houding ambachtelijk werk relevant en eigentijds weten in te zetten, zij het sociaal geëngageerd, onderzoek gericht, of vanuit een creatieve zelfrelativerende attitude. Met het project VAKlab ondersteunt en stimuleert Bokrijk nu ook vakmensen in hun ondernemerschap. Dit sluit naadloos aan bij de bedoeling van de Henry van de Velde Design-led Crafts Award by Bokrijk, die gegeven wordt aan een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek en hoogwaardige afwerking. Vandaar dat Bokrijk, VAKlab en Flanders DC elkaar gevonden hebben en de komende jaren samen aan dit verhaal willen verderwerken.

Op 22 januari, bij de uitreiking van de 12 Henry van de Velde Gold Awards in BOZAR, wordt Ecodesign wel beloond met een Gold Award, net zoals die er is voor Young Talent, Company, Lifetime Achievement en de Public Award, de inspirerende special awards waarvoor niemand zichzelf kan kandidaat stellen.