Hij is pas vorig jaar afgestudeerd aan de modeacademie van Antwerpen, en nu al gooit Marc Pengel hoge ogen met zijn eigen label. Marc Martha is de ultieme synthese van zijn Caribische roots en de Europese cultuur.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Marc Pengel

Marc Pengel

Wat maakt jou anders dan andere ontwerpers?

Ongetwijfeld mijn Caribische achtergrond. Ik ben geboren in Curaçao. Ik probeer mijn roots altijd in mijn collecties te verwerken. Die herinneringen en beelden implementeer ik altijd in een westers silhouet. De speelsheid tussen die twee werelden geeft een uniek beeld. Met Martha zet ik de Caraïben op een voetstuk. Ik wil de hele wereld laten zien dat de Caribische cultuur helemaal niet primitief is en dat we zoveel meer zijn dan de toeristenoorden waar we bekend voor staan.

© Cristina Esmoris

© Cristina Esmoris

© Cristina Esmoris

© Cristina Esmoris

Waarin schuilt voor jou de magie van de discipline?

Dat je met jouw idee, schets of droom een ontwerp tot leven kan laten komen en dat dat een persoon echt gelukkig maakt en krachtiger laat voelen. Dat ik die mogelijkheid heb, is voor mij pure euforie. Voor mij dempt het ontwerpen ook een beetje de heimwee die ik heb naar mijn familie die terug naar Curaçao verhuisd is. Die connectie maakt me gelukkig.

© Leoni Jones

© Leoni Jones

© Leoni Jones

© Leoni Jones

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

De balans vinden tussen de creatiefste creaties maken en het toch verkoopbaar houden. Al heb ik geluk dat ik daar toch best veel vrijheid in heb. Iemand die naar ons merk stapt, houdt al van kleur en durft al iets meer in kleding. Ik voel me dus niet erg verstrikt, maar het blijft altijd een uitdaging. Een financieel gezond bedrijf is erg belangrijk voor me. Ik wil iets opbouwen waar de kinderen op de Caraïben naar kunnen opkijken. Daar heerst nog heel erg het idee dat je met kunstzinnige vakken geen geld kan verdienen.

© Cristina Esmoris

© Cristina Esmoris