Juweelontwerper Julia Garcia Rubio kreeg een jaar lang advies van brand architect Jasmijn Verlinden tijdens het Mentoring Track Mode van Flanders DC in samenwerking met stad Antwerpen. Met deze ervaren mentor als klankbord leerde ze haar persoonlijkheid te behouden in haar ontwerpen en niet zomaar te zwichten voor de wensen van de klant. Hoe deze samenwerking de carrière van Julia een boost gaf, lees je in dit interview.

Julia Garcia Rubio

Julia Garcia Rubio

Jasmijn Verlinden

Jasmijn Verlinden

In 2024 lanceerde Flanders DC een nieuw mentortraject voor modeontwerpers. Gedurende een programma van een jaar worden enkele ontwerpers, die maximaal vijf jaar bezig zijn, gekoppeld aan een ervaren mentor, die hen begeleidt tijdens hun professionele traject. Tijdens duomomenten en groepssessies kunnen de ontwerpers vragen stellen en kennis en ervaring delen. Het Mentoring Track Mode biedt de kans aan beginnende of ervaren ontwerpers om te groeien en hun netwerk uit te breiden. Ook juweelontwerper Julia Garcia Rubio schreef zich in. Ze werd gematcht met brand architect Jasmijn Verlinden als mentor. Na een geslaagd traject blikken ze terug.

Waarom hebben jullie zich ingeschreven voor het mentortraject?

Julia: Op het startmoment van het Track was ik nog maar drie jaar actief als zelfstandige juweelontwerper. Ik had geen idee wat mij te wachten stond en hoe ik alles moest aanpakken. Ik kende enkel de artistieke en technische kant achter juweelontwerp, maar niet de zakelijke. In 2022 kreeg ik een burn-out omdat ik te veel informatie moest verwerken op een korte tijd en ook persoonlijk had ik het wat moeilijk. Dankzij de juiste hulp ben ik er stilaan bovenop gekomen en kwam ik uiteindelijk op aanraden van Eva Koninckx (Fashion Coordinator bij Flanders DC, red.) terecht bij het mentortraject van Flanders DC.

Jasmijn: Ook in mijn dagelijkse job ben ik een coach voor merken, dat is waar mijn bedrijf om draait. Vaak zijn die merken vrij commercieel en kunnen ze het zich veroorloven om iemand zoals mij systematisch aan te nemen. Dat gezegd zijnde, ben ik van opleiding kunsthistoricus en heb ik een liefde voor jonge, artistieke merken waar een gezicht achter schuilt. Een merk zoals dat van Julia dus! Het is mooi dat jonge artiesten zoals zij dankzij dergelijke mentortrajecten ook de kans krijgen op persoonlijke coaching.

Julia Garcia Rubio

Julia Garcia Rubio

Julia Garcia Rubio

Kenden jullie elkaar voordien al?

Jasmijn: We kenden elkaar niet persoonlijk, maar we wisten wel van elkaars bestaan. Julia heeft nog samengewerkt met een klant van mij, Anna Rosa Moschouti, die heel lovend over haar sprak. Ik kende Julia’s werk dus al, ook al hadden we elkaar nog nooit ontmoet.

Julia: Ik volgde Jasmijns werk al op Instagram en was grote fan. Toen ze mij vertelden dat ze mij wilden koppelen aan Jasmijn, was ik enorm enthousiast!

Julia, hoe heeft de expertise van Jasmijn als brand architect jouw kijk op textieldesign beïnvloed?

Julia: Ik sta sterker in mijn schoenen en geef beter mijn grenzen aan. Ik voel dat de relatie met mijn klanten vlotter verloopt en dat ik beter mijn prioriteiten weet te stellen. Wat de juwelen zelf betreft, was ik eerst bang dat ik naar wens van de klant te klassiek ontwierp, terwijl dat niet het soort sieraden is dat ik eigenlijk wil verkopen. Jasmijn heeft mij geholpen om mij meer te richten op mijn eigen stijl en mij niet zomaar aan te passen aan wat de klant wilt. 

Jasmijn: Julia heeft een artistiek vuur branden in zich. Maar als je een commercieel product verkoopt, is er altijd een bepaalde spanning tussen het verhaal van de ontwerper enerzijds en dat van de klant anderzijds. Ik zie veel juweelontwerpers die zich verdiepen in het verhaal van de klant, hoe uiteenlopend dat soms ook kan zijn. Dat is een mooie gave, maar zo wordt je werk uiteindelijk onherkenbaar. Nu komen klanten specifiek voor Julia’s esthetiek en staan ze soms versteld van de stijlen en texturen die ze aanbiedt.

Hoe verliep het traject?

Julia: We zagen elkaar niet enorm vaak, omdat we het allebei druk hadden naast het traject. Maar elk moment waarop Jasmijn en ik samenkwamen, was waardevol voor mij. Soms wilde ik wel contact opnemen, maar had ik geen specifieke vragen in gedachten, dus wilde ik haar niet te veel storen.

Jasmijn: Je had mij absoluut wat vaker mogen lastigvallen! (lacht) Ik had exact hetzelfde gevoel. Op zich hadden we best vaker kunnen afspreken, maar elk moment samen bereikten we veel. We probeerden onze afspraken altijd af te stellen op een bepaald doel of focus, zoals de associaties van het merk, het profiel van de klanten en de lancering van de nieuwe collectie. Ik bereidde bewust geen to-dolijstjes voor, want ik vond niet dat dat mijn rol was. Het leek mij eerder de bedoeling om Julia uit te dagen en samen met haar te reflecteren over haar vooruitgang.

Julia Garcia Rubio

Julia Garcia Rubio

Julia Garcia Rubio

Wat hebben jullie geleerd van de andere deelnemers tijdens de groepssessies?

Jasmijn: Mijn expertise ligt voornamelijk bij branding en marketing, maar als merk moet je tegelijkertijd ook stappen nemen in sales en business development, productie en financiën. Het was dan ook heel boeiend dat al deze expertises in de groepssessies aan bod kwamen.

Julia: Ik vond het interessant om te horen hoe andere designers exact te werk gingen, en in welke volgorde. Zo ontdekte ik onder andere dat het ook mogelijk is om in de tegenovergestelde volgorde te werk te gaan dan dat ik zelf altijd gewoon was, bijvoorbeeld door eerst de datum vast te prikken waarop je je collectie zou willen lanceren en dan pas te starten aan het ontwerp- en productieproces. 

Hebben jullie dan nog veel contact met elkaar en met de andere deelnemers?

Julia: De laatste groepssessie voelde je opmerkelijk minder stress tussen iedereen omdat we ons stilaan meer op ons gemak begonnen te voelen bij elkaar. Sommigen zie ik nog vaak terug op feestjes of op café. Van hen weet ik dat ik ze nog vaker ga zien en dat we sneller contact met elkaar gaan durven opnemen.

Waarom zouden jullie andere ontwerpers aanraden om in het traject te stappen?

Julia: Het kan een enorme steun zijn om feedback op je werk te krijgen van buitenaf, vanuit een ander perspectief. Sinds het traject krijg ik zelf veel vragen van andere jonge juweelontwerpers. Ik denk dat dat iets is waar we allemaal soms nood aan hebben. Ook tijdens het traject kwam ik in contact met andere designers die worstelen met dezelfde problemen als ik. Je merkt dat je niet de enige bent met moeilijkheden en twijfels, waardoor je  sneller contact durft op te nemen met anderen.

Jasmijn: Inderdaad. Het is belangrijk om je netwerk te onderhouden en uit te breiden. Door deel te nemen aan dit mentortraject, krijg je toegang tot interessante contacten met inspirerende achtergronden. Het kan enorm eenzaam zijn om op je eentje een bedrijf te runnen en alle beslissingen steeds alleen te nemen, waardoor weleens twijfels kunnen ontstaan. Wat ik af en toe doe om dat te verhelpen, is een accountability meeting opzetten met goede kennissen van mij. Dat is een bekend concept uit de Verenigde Staten waarbij je om de zoveel tijd een moment inplant om specifieke vragen en twijfels aan elkaar te stellen waar je op dat moment mee zit. Dergelijke gesprekken tussen twee gelijken zijn natuurlijk iets laagdrempeliger, terwijl het mentortraject steeds een mentor koppelde aan een mentee. Een beetje anders dus, maar allebei enorm waardevol! 


In maart start het derde Mentoring Track Mode van Flanders DC in samenwerking met stad Antwerpen. Inschrijven is niet meer mogelijk. Voor meer info of vragen over onze Mentoring Tracks kan je ons contacteren via info@flandersdc.be.