Van 7 tot 12 juni vond de Milan Design Week plaats. Op de Belgium is Design Map telden we maar liefst 109 presentaties. Wat onthouden wij van deze editie? In dit overzicht blikken we terug en presenteren we 23 Belgische nieuwigheden.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

262.608 bezoekers werden er op de Salone geteld. Da's nog niet zoals in de topjaren waar men tegen de 400.000 aanzat, maar toch meer dan de goeie 60.000 bezoekers in september jongstleden. De 42.000 Russische en Chinese bezoekers bleven nog steeds afwezig. Maar wie is geïnteresseerd in deze cijfers? Het was in elk geval een jubelend persbericht van de Salone. Wat er te zien was, interesseert ons. Wat dat betreft, bleven we toch een beetje op onze honger zitten. We zagen weinig vernieuwends, het was allemaal wat braafjes, en dat zowel op de beurs als in de stad. In de stad, althans aan de rand ervan, was Alcova de grote publiekstrekker. Isola wordt elk jaar meer en meer het platform voor de jonge ontwerpers, Tortona en Brera blijven hun status behouden. Certosa, het nieuwste initiatief van Margriet Vollenberg die ooit Ventura startte, lag te ver buiten de stad om een succes te worden.

Salone Satellite

De deelnemers van de Belgium is Design-stand hadden heel wat contacten met galeries en bedrijven, sommigen maakte er concrete afspraken. Iedereen vond de vormgeving van Concept Expo voor de stand heel geslaagd. En bovendien won Studio Gilles Werbrouck de tweede prijs van de Salone Satellite Award. Hoera!

Deelnemers Belgium is Design © Marek Swoboda

Deelnemers Belgium is Design © Marek Swoboda

 • Textielontwerper Gilles Werbrouck en beeldend kunstenaar Hugues Loinard werkten samen aan de ontwikkeling van experimentele objecten waarbij gehaakte magneetbanden gecombineerd worden met gipsgieten. Het resultaat krijgt een unieke sculpturale en mechanische kwaliteit. De VHS-tape, die wanordelijk op het oppervlak van het gips verschijnt, vangt het licht op.
 • Studio Part presenteerde in september Tafel π uit dun plaatmateriaal en het unieke boutsysteem van System P5. Nu hebben ze hetzelfde systeem geperfectioneerd voor een modulair wandrek. Het geheel wordt eenvoudig in elkaar geschoefd, zelfs al zijn de platen nog dunner.
Lamp, Studio Gilles Werbrouck © Miko/Miko Studio

Lamp, Studio Gilles Werbrouck © Miko/Miko Studio

System P5 Whiskeybar, Studio Part © Amber Vanbossel

System P5 Whiskeybar, Studio Part © Amber Vanbossel

 • Henge van Fractall is geïnspireerd op de oude cirkelvormige stenen structuren, zoals Stonehenge. De bank vertaalt deze aanwijzingen in een gebogen zitting die wordt ondersteund door drie kolommen, geplaatst onder onregelmatige hoeken. Deze imperfectie en de verweerde zwarte gradiëntafwerking zinspelen op de vergankelijkheid van materie. Door het modulaire ontwerp kunnen zes banken de vorm van een cirkel aannemen, of wanneer ze in een lintvorm worden geplaatst, kunnen ze elke gewenste compositie vormen.
Henge, Fractall (Arne Desmet)

Henge, Fractall (Arne Desmet)

 • Uit een combinatie van materiaalexperimenten en de behoefte aan een multifunctionele kruk voor eigen gebruik ontwierp Daan De Wit de Beetle Stool, een kruk met subtiele details van een kever. Drie poten en een zitting werden afzonderlijk uit een roestvrij stalen plaat gehaald, vervolgens gevouwen, gelast en gepolijst. Tenslotte werden ze verwarmd zodat het rvs verkleurt. Deze gepolijste kleuren en keverachtige vormen doen hem terugdromen naar de kindertijd. Eerder al te zien op Collectible in Brussel.
 • Guaro van Elias Van Orshaegen bestaat volledig uit gerecycleerd materiaal, net zoals al zijn andere ontwerpen trouwens. In Milaan toonde hij een versie van de bijzettafel gemaakt uit Douglas- en Oregon-hout. Maar voor de fotoshoot gebruikte hij een versie uit oude treinwagonvloeren in tropisch hardhout in dialoog met overtollig en bekrast aluminium.
Beetle Stool, Daan De Wit

Beetle Stool, Daan De Wit

Guaro, Elias Van Orshaegen © Kaatje Verschoren

Guaro, Elias Van Orshaegen © Kaatje Verschoren

Ook Tim Somers was aanwezig, met zijn unieke en handgemaakte -stoelen. Wouter Persyn ten slotte presenteerde enkele meubelstukken uit zijn architecturale Gordn Steel-serie. Meer over het werk van Tim en Wouter vind je in ons vooruitzicht naar Milaan 2022.

Salone del Mobile

Op de Salone keerden bijna alle Belgische bedrijven terug. Toch zien we steeds meer grote merken de stad intrekken. Niet alleen in Milaan trouwens, ook in Parijs merkten we dit. Flos, die vroeger vaak één van de opvallendste standen had, was op de beurs afwezig. Net als Cappellini die de IBM-ruimte aan Garibaldi gehuurd hadden. Het is nu éénmaal een feit dat je voor de huur van de oppervlakte op grote beurzen soms gedurende een gans jaar een showroom kan huren in de stad.

 • In Brera pakte JOV uit met een preview van een nieuwe collectie van John Pawson. Op de beurs deden ze het met het Milanese Studio Pepe. Landshapes is een collectie kunstzinnige tapijten. Het zijn landschappen met organische vormen, speelse elementen en vooral veel handwerk.
Landshapes, Studio Pepe voor JOV

Landshapes, Studio Pepe voor JOV

 • Atelier Vierkant is gekend voor zijn monumentale potten. Het bedrijf heeft al een bank in de collectie, maar nu zijn er dus tafels, die Roel Vandebeek ontwierp. Op een metalen frame passen grote blokken keramiek. Vorig jaar bracht Atelier Vierkant de RVB-vazencollectie op de markt, eveneens ontworpen door Roel.
Roel Vandebeek voor Atelier Vierkant

Roel Vandebeek voor Atelier Vierkant

 • Vincent Van Duysen ontwierp in het verleden al heel wat voor Bulo. Nieuw is de VVD Bistro-collectie met toegankelijke, comfortabele, moderne en lichte ontwerpen. Gecreëerd voor woningen, kantoren en vergaderruimtes met kleuren die het een huiselijk en gastvrij karakter geven. Door het thuiswerken is de grens tussen werkomgeving en huiselijkheid immers vervaagd.
 • Enkele jaren terug nam Tribu de Monsieur Tricot-verlichtingscollectie van Ilia Eckardt over. Er werden toen ook op langere termijn afspraken gemaakt over andere mogelijke ontwerpen. Maison Tricot profileert zich trouwens meer en meer als ontwerpstudio. Nu lanceert Tribu de Gobi-collectie ontworpen door Ilia, een mooi voorbeeld van een hedendaags, ambachtelijk product.
VVD Bistro, Vincent Van Duysen voor Bulo

VVD Bistro, Vincent Van Duysen voor Bulo

Gobi, Ilia Eckardt voor Tribu

Gobi, Ilia Eckardt voor Tribu

 • We hadden het in ons vooruitzicht naar Milaan 2022 al over Bertrand Lejoly, de ontwerper die jarenlang voor Vincent Van Duysen werkte. Toen zat er nog een embargo op zijn ontwerp voor Zanotta. ToTo is een collectie salon- en bijzettafels met bladen van staalplaat, bekleed met koeienhuid in de tinten goud, zwart, antraciet en modder of bladen van marmer. Deze veelzijdige collectie is een eerbetoon aan de vrolijke esthetiek van Memphis, met een moderne twist.
Toto, Betrand Lejoly voor Zanotta

Toto, Betrand Lejoly voor Zanotta

Baranzate Ateliers

Baranzate ligt een beetje afgelegen, dat is het minste wat je kan zeggen. Het is zeker een leuke site, met heel wat oppervlakte, waardoor de verschillende installaties volledig tot hun recht kwamen. Een shuttle bracht bezoekers van Rho Fiera naar daar, al kon dit soms wel wat vlotter. De mensen van Zaventem Ateliers kennen we natuurlijk al langer, dus voor ons was er weinig verrassends te zien.

Baranzate Ateliers © Marek Swoboda

Baranzate Ateliers © Marek Swoboda

Alle eer aan Lionel Jadot. Hij is immers initiatiefnemer van Zaventem Ateliers en Baranzate Ateliers. Afkomstig uit een familie van meubelmakers heeft Lionel Jadot een aangeboren gevoel voor constructie die, gecombineerd met een ongebreidelde nieuwsgierigheid om de wereld en al haar schatten te verkennen, tot een geheel eigen kunstpraktijk heeft geleid. Voor Jadot staat werken gelijk aan spelen, recycleren, assembleren, en onderweg andere culturen, de lokale context en het verleden met elkaar verbinden.

Lionel Jadot

Lionel Jadot

 • Thomas Serruys is een autodidact met een achtergrond in de verkoop van 20ste-eeuws design en kunst. Zijn creaties vertrekken van nature vanuit een drang om er zelf mee te willen leven. Dit, en het ontbreken van grenzen als het gaat om materialen, is vaak de conceptie van een nieuw ontwerp. Zijn atelier, gevestigd in een voormalige katoenspinnerij aan de Brugse ring, is voornamelijk ingericht om staal te bewerken. Het is daar dat de eerste prototypes het daglicht zien en de producties tot stand komen. 
Atelier Serruys

Atelier Serruys

Tortona

Superstudio, Opificio 31, Base,… bleven allemaal hetzelfde. Grote nieuwkomer in de Zona Tortona: IKEA. En twee showrooms van Belgische verlichtingsfabrikanten.

 • De nieuwe Stone-collectie van Kreon wordt gekenmerkt door een gloed van licht, een aangename sfeer door het doorschijnende minerale materiaal. Bovendien hebben de pendelarmaturen een diffuse neerwaartse lichtbundel die extra licht geeft op horizontale oppervlakken. Albast heeft een fijne, gelijkmatige korrel met een ijzeroxide, waardoor bruine vertroebeling en adering in de steen ontstaat.
 • Het team MVRDV, onder leiding van Jacob van Rijs, besloot om het verschil tussen de manier waarop verlichtingsdesign in een showroom wordt gepresenteerd en de minder glamoureuze realiteit van hoe een armatuur wordt geproduceerd, in de kijker te zetten. De High Profile-serie voor Delta Light bestaat uit een kubusvormige pendelarmatuur, een wandarmatuur in de vorm van een boog en een vrijstaand model dat bestaat uit naast elkaar geplaatste en op elkaar gestapelde profielen. De industriële look wordt verzacht door de profielen een kleurtje te geven. De serie is er onder meer in roze, oker, lichtgroen en lichtblauw.
Stone, Kreon

Stone, Kreon

High Profile, MVRDV voor Deltalight

High Profile, MVRDV voor Deltalight

Isola

Zoals ik eerder al schreef, is Isola steeds meer de plaats voor jonge ontwerpers waar ze zich voor een heel lage prijs kunnen manifesteren. Dit jaar waren er elf deelnemers met een Belgisch link.

 • Amber Dewaele zien we voor de tweede maal op rij op Isola. Omdat elk interieur uniek is en persoonlijke smaak belangrijk, geven deze Eye Candy-stoelen de mogelijkheid om ze eigen smaak aan te passen. De stoelen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium en gecoat schuim. Beide materiaalafwerkingen hebben een breed scala aan kleuropties, waardoor de mogelijke kleurencombinaties eindeloos zijn. Te zien op de Please Sit-expo.
Eye Candy, Amber Dewaele

Eye Candy, Amber Dewaele

 • In 2010 stichtten Ana Milena Hernández Palacios en de Belg Christophe Penasse in Spanje Studio Masquespacio op. Ze ontwerpen op vraag van klanten uit de hele wereld. Ze zetten een volgende stap en lanceren hun eigen collecties onder de naam Mas Creations, met een persoonlijke aanpak en een universum vol emoties, kleuren, vormen en wezens. De objecten worden 3D-geprint in polyurethaan.
Form & Textures, Mas Creations

Form & Textures, Mas Creations

 • Gio is een lamp gemaakt van steen, houtresten en 3D-geprint bioplastic. Duplex Studio houdt in zijn ontwerpen rekening met factoren als lokale productie, het delen van kennis en een onafhankelijke productie. ­­­­Voor de structuur van Gio gebruikten ze stukken blauwe hardsteen uit Henegouwen. Ze besloten om duurzame, edele en tijdbestendige materiaalresten te gebruiken, materialen die mettertijd mooier worden.
Gio-lamp, Studio Duplex

Gio-lamp, Studio Duplex

Alcova

Alcova was de publiekstrekker van Milaan, een beetje zoals Lambrate jaren geleden. In de namiddag zat er meer volk op de metro naar Alcova dan op die naar Rho Fiera. De site is een oud militair ziekenhuis, nog steeds militair domein. Het publiek was er heel gevarieerd, ongetwijfeld veel families die er een uitje met de kinderen van maakten. Maar zeker ook designpubliek. En als er iets vernieuwends te vinden was in Milaan, moest je het hier zoeken.

 • De tentoonstelling Confessions ging over geestelijke gezondheid, in het bijzonder de geestelijke gezondheid van mannen. De multidisciplinaire studio Tableau had voor de tentoonstelling veertien kunstenaars met een mannelijke identiteit geselecteerd, in samenwerking met de therapeutische kliniek Post Service, om de relatie tussen kunst, design en geestelijke gezondheid te onderzoeken. De kunstenaars werd gevraagd een werk te maken dat op de een of andere manier functionaliteit uitdrukt, en tegelijkertijd hun eigen interpretatie van hun algehele geestelijke gezondheid of iets waar ze gedurende hun leven mee hebben geworsteld. Bram Vanderbeke was één van de deelnemende kunstenaars.
Reflectors, Bram Vanderbeke © DSL Studio & Piercarlo Quecchia

Reflectors, Bram Vanderbeke © DSL Studio & Piercarlo Quecchia

Lambert & Fils en DWA Design Studio, de Milanese studio van Frederik De Wachter, presenteerden in Alcova de tweede editie van Caffè Populaire, een hedendaagse aperitivotuin. Binnen in de kamers van de tempel creëerde een centrale tafel vol wilde bloemen een dialoog met de tuin buiten. Een golvende watersculptuur ontsprong aan de bloeiende tafel en verbond de nieuwe verlichtingscollectie van Lambert & Fils met de gebloemde muurbekledingen van Superflower.

Caffè Populaire, DWA Design Studio

Caffè Populaire, DWA Design Studio

Brera

 • Obumex vinden we al jaren in de Via Pontaccio. Dit jaar deelden ze er een grotere ruimte met gelijkgezinden: JOV, Bieke Casteleyn en Obumex. Obumex presenteerde twee signature-keukens van John Pawson en van Nicolas Schuybroek. Van deze laatste was de keuken vervaardigd in tin, een zacht materiaal dat een verhaal op zichzelf vertelt. Het zonlicht en het gebruik beïnvloedden de uitstraling van de keuken. Elk keukenontwerp is uniek.
Nicolas Schuybroek voor Obumex

Nicolas Schuybroek voor Obumex

 • Februari 2019: De Furniture & Light Fair opene zijn deuren, Giulio Cappellini bezoekt er de stand van Belgium is Design en ziet de tafel van Nik Aelbrecht, een rechthoekige tafel met de poten niet op de hoeken, maar in het midden. Juni 2022: Cappellini presenteert niet één tafel, maar drie modellen, allemaal gebaseerd op het basismodel.
Openup, Nik Aelbrecht voor Cappellini

Openup, Nik Aelbrecht voor Cappellini

En ook nog...

 • De samenwerking tussen Laila Gohar en Muller Van Severen is ontstaan uit een wederzijds enthousiasme en interesse in elkaars werk, die resulteert in The Pigeon Table. Het stuk is geïnspireerd op een gesprek rond lemen bakstenen en duiventillen in Egypte, Laila's thuisland. Door heel intuïtief beelden, tekeningen en ideeën heen en weer te sturen, is het uiteindelijke ontwerp tot leven gekomen. Was enkel op afspraak te zien in de Villa Singer.
Pigeon Table, Laila Gohar en Muller Van Severen

Pigeon Table, Laila Gohar en Muller Van Severen

 • Het Deense bedrijf Kvadrat lanceerde in haar showroom Quotes, een collectie die stedelijke en organische ervaringen verkent aan de hand van gedurfde graphics, door middel van een intrigerende installatie van de Belgische kunstenaar Alain Biltereyst. De collectie bestaat zowel uit gordijnen, geweven met matte, gerecycleerde gesponnen garens, en dichte tot semi-transparante elementen en tapijten. 
Quotes, Alain Biltereyst voor Kvadrat

Quotes, Alain Biltereyst voor Kvadrat


Wil je meer weten over de Milan Design Week? Op de website van Belgium is Design vind je enkele artikels en op Facebook vind je foto's terug. Binnenkort worden nog bijkomende artikels en foto's gepubliceerd.