Vorige week vond de Milan Design Week plaats, met net geen 100 Belgische presentaties. We brachten eerder een vooruitblik van de Belgen in Milaan, maar wat onthouden wij nog van deze editie? In dit overzicht tonen we 20 ontwerpers en bedrijven die ons opvielen, al hebben we natuurlijk niet alles gezien.

Waar vorig jaar werd gesproken van een succeseditie met recordcijfers, zagen we dit jaar een serieuze terugval. Van 360.000 bezoekers op de Salone del Mobile in 2024 naar nauwelijks 300.000 in 2025. Bedrijven openen steeds meer een showroom in de stad, zoals bijvoorbeeld Molteni dit jaar. Wat is de toekomst van de grote beurzen? IMM in Keulen moet zichzelf heruitvinden, maar ook de Salone is aan bezinning toe.

De Zona Tortona leek vorig jaar te herleven, maar zelfs de Superstudio moest nu moeite doen om de ruimte te vullen. Het district waar iedereen wil, zijn is Brera. In tijden van crisis nemen bedrijven ook minder financiële risico’s. Geen buitensporigheden meer; noch op de beurs, noch in de stad. Geen verspillingen meer, misschien is dat positief. Maar moet er ook aan creativiteit ingeboet worden?


Woven Whispers

Alcova was opnieuw een succes, al ligt het ver buiten Milaan. Maar iedereen wilde het zien, ook het professionele publiek. Al zullen vooral geïnteresseerde liefhebbers in het weekend in de lange rijen aan de ingang gestaan hebben. Ook de deelnemers waren tevreden met goede contacten tot zelfs directe verkoop. Hier Studio creëerde de scenografie van Woven Whispers voor Belgium is Design. De expo zal in het najaar in CID in Grand-Hornu te zien zijn.

1. Esther Van Schuylenbergh is een textielontwerper die zich richt op de ontwikkeling van geweven textiel, zowel op ambachtelijk niveau als binnen de high-tech industrie. Shifting Colors is een reeks handgeweven panelen in monumentale wafelbindingen, waarin subtiele verschuivingen van kleur ten opzichte van de structuur vloeiende kleurovergangen creëren. Met eindeloze variaties in kleur en patroon zijn de dubbelzijdige panelen op maat te maken voor elk interieur, toepasbaar als wandtapijt of kamerscherm.

1. Shifting Colors, Esther Van Schuylenbergh

1. Shifting Colors, Esther Van Schuylenbergh

2. Terra, Morevi

2. Terra, Morevi

2. Morevi, het creatieve pseudoniem van het Georgisch-Belgische kunstenaarsduo Ana Naskidashvili en Frederik Poisquet, richt zich op het handvilten, een eeuwenoud traditioneel ambacht. Historisch gezien werden in Georgië met de hand gevilte tapijten door families gemaakt, wat bijdroeg aan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Morevi moderniseert dit concept. Het maakproces staat centraal in hun werk en omvat een reeks meditatieve en repetitieve handelingen. Het duo presenteerde een groot handgevilt wandtapijt van Belgische wol uit de Terra-serie, geproduceerd in een palet van natuurlijke, aardse tinten.

3. Xavier Servas, een Franse ontwerper en beeldend kunstenaar, verhuisde in 2021 naar Brussel waar hij samenwerkt met het collectief Au Charbon. Gedreven door een experimentele aanpak startte hij in 2020 een onderzoek naar natuurlijke ballonnen, die hij zelf produceert en gebruikt om opblaasbare sculpturen te maken. Pumpkin is een opblaasbare lichtsculptuur. Het ontvouwt zich wanneer het wordt aangezet: een kleine ventilator activeert en blaast het op. Het materiaal waarvan het is gemaakt, is leer dat wordt verkregen door het looien van varkensdarmen, dat extreem dun en ondoordringbaar voor lucht is.

3. Pumpkin, Xavier Servas

3. Pumpkin, Xavier Servas

4. Sarah Carestia is een textielontwerper gespecialiseerd in weven. Entre Voir is een collectie van handgemaakte weefsels van linnen en wol van verschillende afmetingen, ontworpen om de ruimte te moduleren en te structureren. Samengesteld uit draden van verschillende dichtheid, afwisselend vol en leeg in hetzelfde ritme, evolueren de geweven oppervlakken naargelang het licht en het gezichtspunt van de kijker.

4. Entre Voir, Sarah Carestia © Oscar Peigneur

4. Entre Voir, Sarah Carestia © Oscar Peigneur

5. Doppler, FINKR Design Studio en Studio D'Armes © Arseni Khamzin

5. Doppler, FINKR Design Studio en Studio D'Armes © Arseni Khamzin

(Un)Wrapped

5. Als Belgisch industrieel ontwerper en oprichter van FINKR Design Studio wijdt Florian Martin zijn werk aan een rigoureus functionalistische benadering, met de nadruk op vereenvoudiging en rationalisatie van ambachtelijke en industriële processen, terwijl hij materiaalbeperkingen beschouwt als een voortdurende bron van innovatie. De Doppler-armaturen zijn ontstaan uit de intentie om een technische uitdaging in het metaalspinproces op te lossen. Doppler, een samenwerking met de Canadese Studio D'Armes, is verkrijgbaar in vier verschillende configuraties. Elke kop kan tijdens de plaatsing worden gedraaid om de beste verlichtingshoek te kiezen. Het hangende model blijft verstelbaar na montage. Tevens te zien op Alcova.

6. Vormen won in 2023, als deel van een team, de wedstrijd om het restaurant te ontwerpen voor het nieuwe museum voor hedendaagse kunst KANAL Centre Pompidou in Brussel. Het team, Chantal genaamd, bestaat uit de architectenbureaus Elmēs en Générale, kunstenaars Sarah & Charles en Vormen. Het restaurant presenteert zichzelf niet alleen als een ruimte voor consumptie, maar eerder als een productieve omgeving. Drie elf meter lange tafels zullen de ruimte in beslag nemen. Meubilair is essentieel voor het voorstel. Het is gemaakt om mobiel te zijn, om gasten en personeel een zekere ruimtelijke kracht te geven. Stoelen kunnen meer intieme configuraties creëren, terwijl krukjes en bijzettafels er zijn om verplaatst te worden.

6. Chantal Chair, Vormen © Lars Duchateau

6. Chantal Chair, Vormen © Lars Duchateau

7. VAKlab, Michaël Verheyden, Martine Geladi, Dirk Van Esser

7. VAKlab, Michaël Verheyden, Martine Geladi, Dirk Van Esser

Fuorisalone

7. Voor VAKlab, het Belgische expertisecentrum en dienstverleningspunt met focus op vakmanschap, ondernemerschap en innovatie, gevestigd in Bokrijk, werkte Michaël Verheyden samen met vakmensen uit de VAKlab-community voor het creëren van vijf exclusieve objecten. Smid Dirk Van Esser smeedde de frames voor de gestoffeerde BIUR-armstoel en de SERPA-bijzettafels. Martine Geladi is de bezieler achter handweefatelier 10spotting in Hasselt. Voor de BIUR-armstoel weefde Martine de hennepstof, terwijl Sophie Doore het meubel bekleedde. Dankzij de natuurlijke materialen en duurzame afwerking belichaamt dit stuk perfect de designfilosofie van Verheyden.

8. Soleille Gallery, een nieuwe designgalerie uit Ibiza, was vorige maand aanwezig op Collectible in Brussel. Daar waren ze blijkbaar erg onder de indruk van Belgisch ontwerp. Ze presenteerden op Alcova werk van enkelen van hen, waaronder Karen Verlinden. Door papier, keramiek en licht te combineren, creëert Karen sculpturen die de kijker betrekken in een emotionele en visuele dialoog. Haar werken, vaak minimalistisch en monochroom, benadrukken de schoonheid van structuur, vorm en materiaal. Elk kunstwerk wordt met de hand gemaakt, waarbij haar autodidactische artistieke ontwikkeling een voortdurende zoektocht naar nieuwe vormen, technieken en betekenis stimuleert.

8. Karen Verlinden

8. Karen Verlinden

9. Monograph, CC Tapis en Destroyers / Builders

9. Monograph, CC Tapis en Destroyers / Builders

9. Met Monograph brengen CC Tapis en Destroyers/ Builders de architectonische sensibiliteit van de studio naar de wereld van tapijten. De collectie, die zich concentreert op papieren collages met plakband, is geïnspireerd op een van de meest primitieve en instinctieve fases van creatie. Terwijl Linde Freya Tangelder haar onderzoek meestal toepast op metaal, hout of glas, markeert deze collectie haar eerste verkenningstocht naar textiel en tweedimensionaal ontwerp. Haar proces van collageren, vouwen, knippen en tapen werd overgenomen door Indiase ambachtslui. Net als haar sculpturale werken vieren deze tapijten subtiele reliëfs, gelaagde texturen en tonale variaties, die de overlappende transparantie van tape op papier oproepen door een reeks handgeweven tapijtstroken aan elkaar te naaien. De collectie viert de rauwheid en eenvoud die Destroyers / Builders kenmerken.

10. Jonas Van Put is onze Henry van de Velde Young Talent Gold Award van dit jaar. Vorig jaar lanceerde Fendi Casa van Jonas Lunar, een serie salontafels. Dit jaar werd de collectie uitgebreid met de release van een eettafelversie en een nachtkastje. De eettafel behoudt de typische kenmerken zoals het marmeren blad en de cilindrische vorm, die nu gebruikt is voor de poten en die de serene aanwezigheid van een volle maan oproept.

10. Lunar, Jonas Van Put voor Fendi

10. Lunar, Jonas Van Put voor Fendi

11. Onder de noemer ‘Reenchanting the Villa Medici’ werkt de Villa Medici in Rome — waar sinds 1803 de Franse Academie in Rome gehuisvest is — al een aantal jaren aan een grondige renovatie. Deze zomer wordt de nieuwe citrustuin onthuld, heraangelegd door de Belgische landschapsarchitect Bas Smets. Ter gelegenheid hiervan ontwierp Muller Van Severen de meubellijn Cosimo de Medici, geproduceerd door het Franse designlabel Tectona. De collectie bestaat uit tafels, stoelen en ligstoelen, en is verkrijgbaar in drie kleuren: wit, lichtgroen en donkerblauw. In navolging van de driehoekige vorm die kenmerkend is voor de tuin en in dialoog met de historische architectonische elementen van de Villa Medici, tekende Muller Van Severen een collectie bestaande uit metalen linten met fijne, driehoekvormige uiteindes.

11. Cosimo de Medici, Muller Van Severen voor Tectona

11. Cosimo de Medici, Muller Van Severen voor Tectona

12. DeltaLight bracht, in samenwerking met Mosca Partners, de installatie Components of Space op de binnenkoer van het Palazzo Litta. Een geometrische installatie waarbij licht, vorm en textuur in interactie gingen met de omgeving. De structuur bestaat uit ventilatiebuizen die een architecturaal raster vormen en de ruimte op een unieke manier definiëren. De installatie staat symbool voor onze verlichtingsoplossingen: eenvoudig, maar met een grote impact.

12. Components of Space, DeltaLight en Mosca Partners

12. Components of Space, DeltaLight en Mosca Partners

13. Luc Druez

13. Luc Druez

13. Luc Druez (LcD) toonde zijn stoffen zowel bij Masterly als in Palazzo Litta. Zijn hightech-collecties staan in het teken van licht. Alle stoffen zijn lichtdoorlatend en kunnen worden gebruikt in de ruimte, voor ramen en transparante omgevingen (zoals gordijnen, schermen, scheidingswanden), op muren of als zitmeubilair of om spectaculaire objecten te maken. Zijn installatie in Litta, een lichtgevende kooi gemaakt van gerecycleerd materiaal en halfedelmetalen draden, omringt de majestueuze kroonluchter in de Sala degli Specchi. De installatie creëert een unieke optische sfeer waarin lichtreflecties op het metaal en op de vloerspiegel de vloer en het plafond doen vervagen. De installatie, bedekt met geëmailleerde koperen draden met een vormgeheugen, gaat een interactie aan met de bezoeker.

14. Terwijl de meeste merken voor een klassieke benadering kiezen van aanwezig zijn in Milaan, slaat Modular Lighting Instruments een andere weg in en kiest ervoor om zijn eigen aangepaste ruimte te bouwen die het verhaal van licht vertelt op een manier die je kunt voelen. Het brengt zijn visie tot leven in de ruimtes van Club San Babila. The Spot, ontworpen door Erased Studio uit Brussel, is een speciaal voor de duur van de Milan Design Week gecreëerde eventruimte, een installatie van 49 lampen uit de Thimble-serie én een programma van workshops en lezingen. Tijdens de dagelijkse workshops konden bezoekers hun eigen lampen maken, terwijl de lezingen inzicht gaven in het ontwerpproces, onder leiding van ontwerper Jeffrey Huyghe en ingenieur Jelle Busschaert.

14. The Spot, Erased Studio voor Modular Lighting Instruments

14. The Spot, Erased Studio voor Modular Lighting Instruments

15. Vincent Van Duysen, creatief directeur van Molteni&C, legde in 2025 de focus op projecten ontworpen in de jaren 1970 en 1980. Deze historische ruimtes en objecten zijn nu opnieuw geïnterpreteerd door een 21ste eeuwse lens. In dit opzicht biedt de collectie een perfecte weerspiegeling van de waarden van het onlangs geopende Palazzo Molteni. Zelf ontwierp hij de schrijftafel Aria, een essentieel element in hedendaagse woonruimtes. Het bureau wordt gekenmerkt door strakke lijnen en een minimalistische esthetiek. Het bovenblad is bekleed met Ecoskin. Het onderste gedeelte is gemaakt van massief zwartgelakt hout. Binnenin biedt een kleine uittrekbare lade de perfecte ruimte om waardevolle spullen op te bergen. Ideaal voor thuiswerk.

15. Aria, Vincent Van Duysen voor Molteni&C

15. Aria, Vincent Van Duysen voor Molteni&C

16. Morpho, Dieter Van der Velpen voor Tomorrowland

16. Morpho, Dieter Van der Velpen voor Tomorrowland

Salone del Mobile

16. We hadden het al aangekondigd, maar nu zagen we ook het resultaat. Tomorrowland lanceerde Morpho. De ontwerpen, met een link naar Art Nouveau, zijn van de hand van Dieter Van der Velpen. Op de Salone werden vooral de Ethnicraft-producten getoond: stoel, tafel, barkruk, ligzetel, dagbed. De lounge-stoel Vime kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Opties voor binnen zijn onder andere donkerbruin teakhout of eik met groen fluweel, bouclé, beige chenille en drie leerkleuren met geborduurde details voor de rug. Beschikbaar vanaf september 2025.

17. De Shifting Perspectives-stand van Pedrali werd ontworpen door de in Milaan gevestigde DWA Design Studio van Frederik De Wachter. DWA inspireerde zich op het Case Study Houses Program, een Amerikaanse onderzoeksbeweging die is ontstaan om innovatieve, functionele en duurzame woonoplossingen te onderzoeken. Vandaag de dag worden we meer dan ooit gedreven om na te denken over hoe architectuur en design op een duurzame en innovatieve manier kunnen evolueren om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Vanuit dit perspectief wordt het creëren van ruimtes die gastvrij en harmonieus zijn en aansluiten bij de dagelijkse levensbehoeften echt essentieel. DWA maakte Materioteca, een grote maquette, om dit te illustreren.

17. Materioteca, DWA Design Studio

17. Materioteca, DWA Design Studio

18. Onder de naam van oprichter en hoofdontwerper Hind Rabii worden al meer dan twintig jaar verlichtingsobjecten in glas gecreëerd. ‘Glas gekust door vuur, gevormd door adem, geboren in Venetië.’ Het streven naar evenwicht tussen vorm, functie, materialen, constructie-eisen, nieuwsgierigheid en experimenteren zijn de belangrijkste kenmerken van het creatieve proces van waaruit de projecten van het Venetiaanse atelier LCM MARIN tot leven komen. Marco Marin, die samen met zijn vrouw Carolina en zijn zoon Lorenzo LCM MARIN design oprichtte, heeft in de loop der tijd talrijke projecten ontwikkeld op het gebied van meubilair en verlichting, in samenwerking met vele nationale en internationale merken. Nieuw voor Hind Rabii: Talea, wat staat voor de stekken van een boom.

18. Talea, Hind Rabii en LCM MARIN

18. Talea, Hind Rabii en LCM MARIN

19. Cabrio, Extremis

19. Cabrio, Extremis

19. Dirk Wynants van Extremis inspireerde zich voor de Cabrio op de Strandkorf, een cultureel icoon uit de 19de eeuw. Het ontwerp bleef meer dan een eeuw lang vrijwel onaangetast. Dit opende de deur voor een moderne herinterpretatie, die zowel de functionaliteit als de esthetiek verbeterde en tegelijkertijd het rijke erfgoed eer aandeed. De Cabrio is de ultieme tweezitsbank die van je terras de beste plek in de stad maakt; een wereld van ongeëvenaard comfort en plezier. De cabriokap houdt de kussens van de bank droog wanneer je hem niet gebruikt. Tegelijkertijd kan je het plaatsen om jezelf tegen de zon te beschermen, comfortabel uit de wind te blijven en niet verblind te worden door fel licht.

20. Alain Gilles is sinds kort art director bij het Kroatische Milla & Milli. Bij zijn Dialogue-collectie voor hen draait alles om balans, stabiliteit en het creëren van een gesprek tussen twee contrasterende elementen in één enkel stuk. De ontwerpbenadering is echter heel rationeel. Om een tafel te creëren die ver reikt vanuit zijn basis, moet die basis over een zekere massa beschikken. De basis, met haar minimalistische, hoekige, vierkante vorm, staat in schril contrast met de zachte, subtiele en verfijnde rondingen van de tafelbladen. De dialoog tussen de twee elementen wordt versterkt door het gebruik van contrasterende houtafwerkingen. Deze afwerking van de basis geeft een diep poreuze, matte uitstraling die – zeker in het zwart – doet denken aan houtskool of lavasteen. De tafelbladen hebben een contrasterende gladde afwerking waardoor ze ook gemakkelijker schoon te maken zijn.

20. Dialogue, Alain Gilles voor Milla & Milli

20. Dialogue, Alain Gilles voor Milla & Milli