Bart Hoste studeerde vorig jaar af aan de modeafdeling van het Gentse KASK School of Arts. Zijn afstudeercollectie 'Instinct-Extinct' werd toen gepubliceerd in dit artikel. Hoe vergaat het hem nu, een jaar na het afstuderen? Wat heeft hij gerealiseerd en geleerd en hoe ziet hij zijn verdere professionele toekomst?

Bart Hoste

Bart Hoste © Yen Despiegelaere

Bart Hoste


Bart Hoste...

  • is 26 jaar
  • woont en werkt in Gent
  • studeerde in 2017 af aan de opleiding mode aan KASK School of Arts
  • werkt momenteel in de retailsector en doet daarnaast freelance-opdrachten
  • verdiept zich in bruidscouture en handwerktechnieken

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Op dit moment zie ik mezelf niet echt als een modeontwerper. Hoewel ik nog steeds volop bezig ben met kleren maken, denk ik nu niet in collecties, maar meer in technieken en kledingstukken an sich. Na mijn afstuderen ben ik me meer gaan verdiepen in bruidscouture. Het romantische van een trouwjurk heeft mij altijd al geïnspireerd. De combinatie van technieken zoals constructie, borduren en perleren interesseren me erg.

Bart Hoste Bridal-Fleurs

Bridal-Fleurs © Sophie Rata

Bart Hoste Bridal-Fleurs

Ik laat me inspireren door zeer klassieke mode. Stukken van Christian Dior uit zijn vroegere periode of de collecties van Elie Saab of Valentino kunnen me echt raken. Daarnaast laat ik me ook leiden door tal van actuele thema’s zoals politiek, economie, milieu of de LGBT-wereld,… Mijn eigen emotionele beleving speelt altijd een grote rol in mijn ontwerpproces.

Ik heb onlangs samen met zangeres Emma Bale haar outfit voor Rock Werchter gecreëerd. Het was best een ambitieus project: een zijden pantsuit met 5.300 handgenaaide swarovski's. De samenwerking verliep heel vlot en ik ben erg trots op het resultaat. Het was een mooie synergie van onze visies: het handwerk staat voor wie ik ben, terwijl het ontwerp zelf aanleunt bij Emma’s visie.

Emma Bale met outfit van Bart Hoste

Emma Bale met outfit van Bart Hoste © Sven Michiels

Ik ben een dromer, maar tegelijkertijd probeer ik niet teveel verwachtingen te hebben. Ik heb geleerd dat het oké is als iets eens niet lukt. Op die manier heb ik mijn faalangst voor een stuk kunnen loslaten. Toen ik afstudeerde, was ik nog erg op zoek naar mezelf. Na zo’n intense studie raakte ik mijn evenwicht wat kwijt. Ik heb het gevoel dat ik het afgelopen jaar ben gegroeid tot iemand die dingen durft te ondernemen en beslissingen kan nemen buiten dat academische kader.

Ik ben blij met mijn diploma en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt, maar ik mis ook wel de sfeer van het atelier. De vrienden die kwamen helpen bij deadlines, de collega-studenten die elkaar een hart onder de riem staken en de sfeer tijdens de eindejaarsshow zijn momenten waar ik toch wel nostalgisch op terugblik. Ik werk momenteel ook deeltijds in de retailsector, omwille van het financiële aspect, maar ook omdat ik mijn commercieel inzicht wil bijschaven.

Bart Hoste Bridal-Fleurs

Bridal-Fleurs © Sophie Rata

Binnen enkele maanden breng ik samen met fotografe Sophie Rata een tweede bruidscollectie uit. Die collectie zal opnieuw echt mijn handwerktechnieken showcasen. Nadien wil ik actief beginnen nadenken over een businessplan en er ook zo snel mogelijk echt werk van beginnen te maken. Mijn ambitie is om tegen eind 2020 fulltime van mijn mode te kunnen leven.