Ethisch verantwoord, vanaf de mijn tot aan de vinger. Dat is het opzet van My Fair Diamond. Dankzij een unieke samenwerking wordt een positief verhaal gebracht: met dezelfde schittering, maar met een ander gevoel. De oorsprong van zowel de diamanten als het goud is volledig traceerbaar. Oogkleppen worden afgeworpen en zonder compromissen wordt vervolgens duurzame luxe gecreëerd. Nedda El-Asmar van STUDIO|Nedda aan het woord.

Traceerbare juwelencollectie

Eerlijkheid en creativiteit zijn de kernwoorden van My Fair Diamond. Duurzaamheid sijpelt zowat alle bedrijfsmodellen in en nu ook de complexe en discrete diamantwereld. Schittering is alomtegenwoordig in de sector, transparantie iets minder. Nochtans is het dat wat de moderne en bewuste klant anno 2017 verwacht. We willen weten waar de ring aan onze vinger vandaan komt en hoe deze gemaakt wordt. My Fair Diamond is een ethisch en volledig traceerbaar diamantjuwelenproject dat ontstond in 2015 in het hoofd van Marie d’Huart, de helft van het duo achter CAP Conseil, een consultant in duurzame ontwikkeling. Twee jaar later is de eerste My Fair Diamond collectie realiteit.

STUDIO|Nedda is een schakel in deze keten waarbij duurzaamheid de rode draad vormt. “Met de garantie van een eerlijke en respectvolle winning werd een eerste lot diamanten gekocht, met zowel grote als kleine stenen. Door het volledige lot te kopen is er al sprake van duurzaamheid. Op zich bijzonder omdat een aankoper zich meestal beperkt tot de karakteristieken die de ontwerper of klant vraagt. Bijvoorbeeld 60 stenen van eenzelfde grootte voor een nieuwe collectie. Hiermee zetten we het gangbare concept reeds op zijn kop. Hetzelfde geldt trouwens voor het goud van de ring zelf.”

My Fair Diamond, Studio Nedda

Nieuw elan voor de diamantsector

Er wordt vaak over zuivere diamant gesproken, maar in welke betekenis? Deze aanpak gaat veel verder dan een ‘conflictvrije’ certificering en krijgt ook een tastbaar artistiek vervolg doorheen het hele creatieve proces. “Het is een nieuwe samenwerking tussen ontginners, ambachtslieden en ontwerpers.” Elk van de betrokken partijen, elke deskundige wijdt zich persoonlijk aan het waarborgen van grotere duurzaamheid in de diamant- en juwelensector. Met de verstrekte lot van veertien stenen creëerde Nedda El-Asmar unieke ringontwerpen. “Deze zijn ook toepasbaar op een volgend lot, maar uiteindelijk is elke ring wel uniek. Dit concept bevordert ook de ontwikkeling en instandhouding van lokale traditionele expertise.”

De ontwerper superviseert mee het volledige proces: “Het kostte tijd om een structuur op te zetten waarbij de volledige leveranciers- en productieketting ethisch en transparant werd. Het vergde extra inspanningen van elkeen, maar de filosofie werd punctueel gehanteerd. Alle diamanten zijn in Antwerpen geslepen, zelfs de kleinsten die in regel naar India gaan. Ook de goudsmid werd tot het uiterste gedreven, want tot op heden was er in België niemand die traceerbaar fair trade goud verkocht. Alle actoren zijn gekend: van de mijnwerkers over de slijpers, de goudsmid tot de ontwerpers. Je hebt pioniers nodig om een statement te maken.” Het is de moeilijke weg in een sector die wel een nieuw elan kan gebruiken, die te lijden heeft onder het imago van bloeddiamanten.

My Fair Diamond, Studio Nedda

Lokaal Antwerps verhaal

Onder de noemer ‘In Antwerp we speak diamond’ ging zonet het diamantjaar van start. De ontginning niet meegeteld, is het hele proces van My Fair Diamond ook een lokaal Antwerps verhaal. Waarbij de stad zich als diamantcentrum ook anders kan positioneren, met aandacht voor kleine, duurzame initiatieven in een intens concurrentiële omgeving. “De stukken worden volledig in Antwerpen geproduceerd door gerenommeerde goudsmeden en zetters. Het is zoeken naar een balans tussen de aan de sector eigen discretie en de groeiende transparantie die de klant wenst. Dit project vult het gat tussen beide.”

Dat de prijs iets hoger ligt, ontkent Nedda niet: “Als je het juweel mooi vindt en je hecht belang aan een fair trade huwelijksring, dan is dat een doelbewuste keuze. Ook voor een biokoffie betaal je iets meer. Omdat het volledige lot diamanten gebruikt wordt, zijn er grotere en kleinere, dus ook diverse prijzen. Het zijn stukken die je wil koesteren en bijhouden, gestempeld met het My Fair Diamond-kenmerk. Dat verliest zijn waarde niet.”