Al van bij het eerste persbericht viel ons oog er op. Designstudio Pinkeye ging een installatie maken in het kader van MINI Living in Brussel tijdens Design September. En dat is niet min. Want MINI Living, dat is het initiatief van MINI dat wereldwijd vragen stelt over hoe we zullen leven in de toekomst en hoe we onze steden leefbaar zullen houden. MINI Living doet dit door grote installaties waarbij ze samenwerken met visionaire architecten en ontwerpers. Een fijne plek voor Pinkeye om tussen te vertoeven. Ruud Belmans, creative director, over de uitdagingen van een grootstedelijk project, het belang van netwerken en van goede klanten met een missie.

Pinkeye heeft geen gebrek aan goede klanten. Neuhaus, HRVST, Ferm, Duvel, Wasbar,... En nu dus MINI Living. Hoe ben je met hen in contact gekomen?

Dat is niet lineair gegaan, en ook niet volgens een vooropgesteld plan. We gingen dit voorjaar naar het Salone del Mobile in Milaan, sowieso een uitgelezen plek om mensen te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten. We waren we aan het praten met een vertegenwoordiger die we al langer kenden. Hij stelde ons voor aan Roel Rijsenbeek van Design September. We raakten aan de praat, gingen samen iets eten, zakten af naar Bar Basso en besloten dat we samen iets wilden doen tijdens Design September. Aangezien MINI is al jaren een partner in Design September, Pinkeye ondertussen een goede Belgische naambekendheid heeft opgebouwd én we veel zin hadden in een meer conceptuele installatie, vonden we elkaar al snel.

MINI Living Breathe, installatie van Pinkeye tijdens Design September 2017 in Brussel

MINI Living Breathe, installatie van Pinkeye tijdens Design September 2017 in Brussel

Is de MINI Living Breathe installatie voor jullie een springplank naar een bredere, internationalere klantenportefeuille?

Dat was zeker de insteek van de oorspronkelijke installatie. MINI Living wil doen nadenken over hoe we onze steden leefbaar kunnen maken. Wij wouden tonen hoe dat op heel concrete en betaalbare manieren kan. Een voorstel waar de hoofdzetel van MINI Living brood in zag. We mochten dus een installatie onder hun vleugels maken.

Het voorstel: een grote, hoge constructie met kamperfoelie in de vijver naast de Sint-Katelijnekerk in Brussel. Het ging een echte blikvanger zijn, echt iets fotogenieks dat daarbij ook nog iets te vertellen heeft.

Helaas hebben we, ondanks de hulp van de stad Brussel, niet kunnen achterhalen wat de maximale belasting van de vijverbodem is. En dus kon niemand ons garanties geven over de stabiliteit van de bodemplaat. Riskant, zeker als je weet dat de metro net onder de vijver doorloopt.

Deze informatie kwam er pas na zeer veel overleg met de Brusselse administratie. We konden niet anders dan de installatie aanpassen, want zelf konden we het risico niet lopen dat de vijver pakweg zou gaan barsten. De bouwstenen zijn hetzelfde gebleven: kamperfoelie en olivijn, maar het is nu veel meer een horizontaal landschap geworden, een rustpunt in de stad. Dat meteen optimaal en zeer betaalbaar de lucht zuivert. Betekenisvol, mooi, goed voor de buurt, maar niet zo opvallend als gehoopt.

Tot wanneer kunnen we de MINI Living Breathe installatie bekijken?

Wel, nog tot en met 24 september, daarna wordt ze weer afgebroken. Dat is snel en dat is wel wat jammer. Belangrijk is wel dat je deeltjes ervan nog zeer lang in Brussel zal kunnen blijven zien, want op zondagnamiddag worden alle kamperfoelieplanten uitgedeeld aan de buurtbewoners, zodat ze verder kunnen CO2 en fijn stof uit de lucht halen.

MINI Living Breathe, installatie van Pinkeye tijdens Design September 2017 in Brussel

MINI Living Breathe, installatie van Pinkeye tijdens Design September 2017 in Brussel

En hoe werkt dat zuiveren dan precies?

In de potgrond van de kamperfoelie en rondom in het water zit olivijn. Een mineraal dat veel voorkomt en bekend staat voor de eigenschap om CO2 uit de lucht te halen. Je kan het makkelijk zelf toevoegen aan de aarde in je bloempotten of in je vijver thuis, als je er eentje zou hebben. Want in combinatie met water is de werking zelfs nog sterker. De hoeveelheid stenen rondom de installatie halen bijvoorbeeld 43,75 ton CO2 uit de lucht.

De speciaal gekweekte kamperfoelie is nieuwe soort die extra veel fijnstof én CO2 opvangt. Deze plant wordt ook wel eens een ‘greenjunk’ genoemd omdat ze – in tegenstelling tot echte junks – mooier en sterker wordt naarmate de slechtere luchtkwaliteit.

Past de installatie in een bredere planning rond zichtbaarheid?

Er is geen plan waarbij we elk jaar zoveel installaties willen doen die zichtbaarheid opleveren. Het is sowieso altijd een afwegen van tijd en return on investment. Zo kwam er onlangs een fijn voorstel in de juiste sfeer en met een goede mix van concept, zichtbaarheid en potentieel om te netwerken, maar het is te dichtbij in tijd.

Maar ik geloof wel dat conceptuele installaties een goede manier zijn om internationaal geloofwaardigheid op te bouwen, zowel bij klanten als bij de pers. Voorwaarde is wel dat alles 100% juist moet zijn, anders kost het teveel voor een bureau, zowel in tijd als in geld.

Pinkeye designstudio deed ook de branding voor HRVST

Pinkeye designstudio deed ook de branding voor HRVST

Wat zijn de andere projecten van jullie om in de gaten te houden?

Wel, we zijn als bureau heel trots op onze samenwerking met HRVST van Tom Duhoux. HRVST wil de meest duurzame jeans ter wereld te ontwikkelen, een streven waar wij ons volledig in kunnen vinden. De mode-industrie is een bijzonder vervuilende industrie en het fabriceren van jeans speelt daar een grote rol in. De HRVST jeans wordt de eerste ooit die gemaakt wordt van 50% gerecycleerde denim, gecombineerd met Tencel. We volgen Tom van bij de prille start en hebben uiteindelijk de volledige branding ontwikkeld voor het merk.