Johan Bonner bouwde binnen Pars Pro Toto de voorbije jaren mee aan Quut, een label van strandspeelgoed. Wat maakt Quut een succes? Hoe werd het project opgestart? Over een goed verhaal, een duidelijke merkvisie en distributiestrategie, marketing én communicatie.

Cana uit de collectie van Quut ontving zopas een Red Dot Design Award.

Quut ontstond in de schoot van ontwerpbureau Pars Pro Toto, waar Johan Bonner jarenlang één van de vijf partners was. Het bureau had al een aantal keren voor klanten merken van A tot Z bedacht en in de markt gezet. Het begon te kriebelen om zelf ook iets uit de grond te stampen.

Het uitgangspunt was een product creëren dat de kennis en kunde van het bureau uitstraalde, maar dat eveneens uniek was. Door eigen ervaringen wist het bureau dat er weinig kwalitatieve competitie was in het domein van het strandspeelgoed, een wereld die verzuipt in goedkope Chinese producten die vaak het seizoen niet overleven. 

“In elke markt is er plaats voor een A-merk.”

Pars Pro Toto startte een collectie van drie producten op, die ze niet enkel lieten testen door familie en vrienden (en vooral veel kinderen), maar waarmee ze ook op de grootste speelgoedbeurs van West-Europa stonden. Niet om meteen een gevuld orderboek te hebben, maar om professionele feedback te krijgen. Uiteindelijk leverde de beurs wel bestellingen op, goede internationale contacten en zinvolle feedback, ook over de prijszetting. De beurs was het einde van het opstarttraject. Nadien werd de matrijs voor de objecten ontwikkeld.

Sunnylove uit de collectie QUUT.

Wat maakt Quut een succes?

 • Er werd een verhaal uitgebouwd.
  Strandspeelgoed roept herinneringen op aan de kindertijd, naar warme dagen met familie op het strand. Dit verhaal werd ondersteund door goede fotografie, een filmpje,...

 • Er is een heel duidelijke merkvisie aanwezig.
  Bouwen aan een A-merk met als sleutelwoorden waardegedreven, designgedreven, duurzaam en ‘different in (almost) everything we do’.

 • Er werd een duidelijke distributiestrategie op poten gezet.
  In eerste instantie werd gefocust op gespecialiseerde winkels: specialty toy stores, design shops en kids fashion stores. High-end winkels waar je niet meteen strandspeelgoed verwacht, maar die identiteit geven aan Quut en zorgen voor aandacht. Pas daarna werden ook andere winkels aangedaan. Later blijkt dat er nog een grote, andere markt is, waaraan ze oorspronkelijk zelfs niet aan gedacht hadden. De educatieve markt, zijnde scholen en crèches, is altijd op zoek naar spullen die langer dan een dag overleven.

 • Er vond een uitbreiding van het gamma plaats.
  Bij de opvolgproducten wordt niet alleen ingezet op strand, maar ook op sneeuw en op water (badspeelgoed), wat het product minder seizoensafhankelijk maakt.

 • Er werd gezorgd voor de bescherming van het merk.
  Producten zijn een drager van het merk. Een merk is bijzonder belangrijk en moet dus goed beschermd worden.

 • Er wordt aandacht besteed aan communicatie met pers en media.
  Gerichte persacties met goed beeldmateriaal op het juiste moment zijn belangrijk. Quut was gelanceerd na een persbericht dat uitgestuurd werd vlak voor een warm lang weekend. Er was geen groot nieuws die dag en ze werden opgepikt door alle nationale media. Van toen af bestond Quut plots.

Een uitbreiding van het gamma van Quut naar badspeelgoed met Lili Sloopi.

Tijdsbesteding

Dit is de tijdsbesteding die nodig was voor Quut:

 • 50% verkoop
 • 22% product- en merkontwikkeling
 • 13% communicatie
 • 10% testing
 •  5% andere

Als je grote liefde ontwerpen is, weet dan dat je slechts een deel van je tijd kan spenderen aan ontwerp.

 

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?