Elk jaar bezoeken we aan het einde van het schooljaar de expo's en shows waar de fashion graduates aan de Vlaamse academies hun afstudeercollecties presenteren. Samen met Universiteit Antwerpen reiken we er ook een prijs uit aan beloftevol modetalent.

Margot Verstuyft en Gabrielle Szwarcenberg van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen

Elk jaar is de SHOW van de modestudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen een hoogtepunt in de agenda van modeprofessionals en -liefhebbers uit binnen- én buitenland. Dit jaar studeerden maar liefst 18 fashion masters af! Het maakte de expo en show zo mogelijk nog indrukwekkender dan andere jaren.

Onder de afstuderende masters zijn er dit jaar niet minder dan vijf Belgen, ieder met een eigen signatuur en intrigerend universum: Pommie Dierick, Sofia Rodriguez Rodriguez, Margot Verstuyft, Gabrielle Szwarcenberg en Guillaume Gossen.

Na haar studies architectuur besloot de Antwerpse Margot Verstuyft zich volledig te richten op haar passie voor mode. Voor haar collectie 'Curtain Call' liet ze zich inspireren door de danswereld en hoe kledij op een lichaam beweegt. Het werd een ware viering van het lichaam in beweging.

​In het algemeen staat Margot Verstuyft voor een eerder ingetogen elegantie en subtiliteit met veel aandacht voor drapages, voor transparante stoffen en voor hoe een lichaam beweegt. Op lange termijn droomt ze stiekem van een eigen label maar eerst wil Margot nog de nodige ervaring opdoen bij een gevestigd modehuis.

Margot Verstuyft ©Tobias Wendt

Margot Verstuyft ©Tobias Wendt

Collectie 'Curtain Call' © Piet-Albert Goethals

Collectie 'Curtain Call' © Piet-Albert Goethals

Collectie 'Curtain Call' © Piet-Albert Goethals

Collectie 'Curtain Call' © Piet-Albert Goethals

Ook Gabrielle Szwarcenberg is afkomstig uit Antwerpen, zij getuigt van een bijzondere gevoeligheid en realistische visie op de sector. Na een korte ervaring aan de​ Polimoda school in Firenze, startte ze de modeopleiding aan de Antwerpse academie. ​ ​ ​

Haar eindcollectie 'A4' vertrekt vanuit papier als een veelzijdig materiaal dat informatie en emoties kan dragen, zoals ook een kind dromen en fantasie kan vormgeven door het vouwen van papier. Het concept van papier werd helemaal doorgetrokken tot in de uitwerking van de schoenen en rokken, met patronen van papieren vliegtuigjes.

In het verleden ontwierp Gabrielle al schoenen voor Yume Yume, vandaag liggen haar brillen voor Komono in de rekken. Die wereld van accessoires wil Gabrielle in de toekomst nog verder exploreren. Zo lanceert ze binnenkort een tassencollectie. Tussendoor ontwierp ze tijdens haar studies ook de nieuwe uniformen van Brussels Airlines. Een hard working talent van wie we nog zullen horen in de toekomst!

Gabrielle Szwarcenberg © Tobias Wendt

Gabrielle Szwarcenberg © Tobias Wendt

Gabrielle Szwarcenberg © Frédéric Bastin

© Frédéric Bastin

Gabrielle Szwarcenberg © Frédéric Bastin

Gabrielle Szwarcenberg © Frédéric Bastin

Nanook Cools van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas

De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas (SASK) neemt een aparte plaats in binnen de mode-opleidingen in Vlaanderen. Deze avond- en weekendopleiding spreekt vooral mensen aan die studeren combineren met een job. Daardoor is er een grote diversiteit onder de studenten, zowel qua achtergrond als toekomstambities. Docenten en studenten getuigen er van een uitzonderlijke motivatie én creativiteit. ​ 

Na een passage bij de academie in Gent schakelde Nanook Cools over naar de academie in Sint-Niklaas, waar ze haar eigen identiteit en stijl wist te ontwikkelen. Haar kleding valt op: kleur, opvallende designs en prints die aan cartoons doen denken. Nanook vertrekt dan ook van illustraties en ontwerpt voor sterke persoonlijkheden, mensen die tegen de stroom in gaan.

Haar collectie 'My Sweet Revolution' vertrekt vanuit haar persoonlijk levensverhaal. Op haar dertiende werd diabetes gediagnoseerd. Tijdens de creatie van haar afstudeercollectie, kwam Nanook met andere patiënten in contact en begon ze ook medisch (afval)materiaal te verzamelen en te verwerken in haar creaties. Ze werkte een stripverhaal uit om alles een plaats te geven en gebruikte personages daaruit voor haar afstudeercollectie. ​
​​
​Nanook behoort tot een jonge generatie die graag meerdere balletjes in de lucht houdt. Ze was finalist voor de BIAAF (Bilbao Arts & Fashion Award), ontwierp een capsule collectie voor LolaLiza en ontwerpt kostumeringen. In de toekomst wil ze zich meer verdiepen in print design om daarna eventueel als freelance aan de slag te gaan.

Nanook Cools © via LolaLiza

Nanook Cools © via LolaLiza

SASK graduation show © Sven Dullaert

SASK graduation show © Sven Dullaert

‘My Sweet Revolution’ © Jan Vandevyver

‘My Sweet Revolution’ © Jan Vandevyver

'My Sweet Revolution' © Lorenzo Frison

'My Sweet Revolution' © Lorenzo Frison

Jessica Francesca Van Winckel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent

Aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent (KASK) is mode een specialisatie binnen de richting beeldende kunst. Studenten balanceren er tussen kunstenaar en modeontwerper. Onder de vier masterstudenten zijn er studenten die verder willen in research, terwijl anderen voluit voor mode als toegepaste discipline gaan.

De Antwerpse Jessica Francesca Van Winckel koos reeds op de middelbare schoolbanken voor de richting mode. Na een start aan de academie van Antwerpen en daarna aan de academie van Sint-Niklaas vond ze haar creatieve safespace in Gent. Daar kon ze ook haar andere interesses ontwikkelen, zoals foto, collage, uitgebreide research enz. Meer praktische en allround ervaring stak ze op van stages bij Botter en Léo Antwerp.

Voor haar collectie 'Unveiling identities' ontwierp Jessica 13 silhouetten. Het zijn modulaire kledingstukken die, naargelang de situatie en het moment, meer of minder van het lichaam kunnen blootgeven. Jessica is gefascineerd door kledingcodes en hoe mensen reageren op bepaalde kleuren, prints of kleding die delen van het lichaam al dan niet bedekt. Voor haar eindcollectie maakte ze gebruik van cut-outs die een contrasterende of onverwachte onderlaag blootgeven. Denk bijvoorbeeld aan een flard 'showgirl tule' die tevoorschijn komt vanonder een klassiek trouwkostuum. Het spelen met die verschillende lagen, kleuren en codes typeren de ontwerper en geven de kledij een zekere speelsheid. ​

​In de nabije toekomst wil Jessica verder gaan met het ontwikkelen van niet-seizoensgebonden projecten, zoals haar collectie petjes die eraan komt.

Jessica Francesca Van Winckel © Laura Smekens

Jessica Francesca Van Winckel © Laura Smekens

Collectie 'Unveiling identities' © Yelena Van Sichem

Collectie 'Unveiling identities' © Yelena Van Sichem

Collectie 'Unveiling identities' © Rikki Siebens

Collectie 'Unveiling identities' © Rikki Siebens


Over de Flanders DC/UA prijs

Elk jaar delen Flanders DC en Universiteit Antwerpen een prijs uit aan een beloftevolle fashion graduate binnen de modeafdelingen van de academies in Antwerpen, Sint-Niklaas en Gent. De winnaar wint naast aandacht via communicatie en PR, een deelname aan de Summer School Responsible Fashion Management van de Universiteit Antwerpen i.s.m. IFM Paris. Meer info vind je hier