Van onverkochte stock maakt Studio Circulaire nieuwe creaties. Valentine Tinchant is de designer, Antony Hartmann de bedenker en zaakvoerder. Hun upcyclingconcept bieden ze ook aan andere merken aan, zoals Essentiel Antwerp. Met één missie: Belgisch vakmanschap een boost geven en zoveel mogelijk naaisters in Belgische ateliers aan het werk zetten.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Valentine Tinchant en Antony Hartmann

Valentine Tinchant en Antony Hartmann

Wat maakt jullie anders dan andere ontwerpers?

Valentine: Vaak beginnen designers te ontwerpen van niks en kiezen ze de stoffen, de silhouetten, prints. Ik begin bijna altijd van bestaande kledingstukken. Ik ben meer gelimiteerd in het proces van ontwerpen. Ook ik heb collecties gemaakt van nul, maar mijn passie en mijn skills liggen meer in het upcyclen. Ik heb altijd heel veel schoonheid en inspiratie gezien in wat mensen afval zouden noemen.
Antony: We maken met Studio Circulaire onze eigen collectie, maar we delen onze aanpak ook met andere labels. Wij bieden hen een oplossing voor hun voorraad dat in de solden en hun eigen outletshops niet verkocht is geraakt. Wij bewerken ze volledig tot nieuwe stukken, die nog altijd hun DNA uitstralen en zij opnieuw kunnen aanbieden in hun retailnetwerk. Op die manier kunnen die merken volledig circulair gaan.

Wat is de grootste uitdaging in jullie werk?

Valentine: Dat we op dit moment een concept brengen dat nog niet bestaat. Wij denken vaak dat iedereen al mee op onze trein zit als het gaat om upcycling en sustainability, maar dat is helaas nog niet helemaal zo.
Antony: Ook de groei van ons concept is een challenge. Hoe overtuig ik merken om met ons in zee te gaan? Want voor hen is het ook een grote verantwoordelijkheid. Zij moeten de verkoop zelf genereren en dus zelf helemaal achter het product staan.

Hoe gaan jullie om met duurzaamheid?

Antony: Onze voetafdruk is nihil, op de elektriciteit voor onze naaimachines na. En behalve enkele nieuwe ritsen kopen we niets aan. Er is ook nooit overschot. Wij willen opnieuw de nadruk leggen op handwerk, ambacht en lokaal. Ons atelier is gevestigd in Mechelen en binnenkort openen we een tweede in Antwerpen. We hebben in ons land nog enorm veel vakmensen, maar qua productie gebeurt er bijna niets meer. Onze droom is om voor Belgische merken opnieuw de productie in België te doen.