Met SuperNova organiseren Flanders DC en Scale-Ups.eu het grootste festival rond technologie en innovatie in Vlaanderen en omstreken. We palmen de hele buurt van het Eilandje in Antwerpen in, met onder andere een tijdelijke conferentiehal, de grootste Tech Fair in ons land en de Expedition, waar je via meer dan 120 interactieve demo's en installaties de technologie van morgen zelf kan ontdekken. Het goede nieuws? Tijdens het weekend van 29 en 30 september kan je er gratis terecht!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Het hele festival duurt vier dagen. Voor de Conference op donderdag 27 en vrijdag 28 september is een betalend ticket nodig. Maar tijdens het weekend van 29 en 30 september kan je gratis proeven van de Tech Fair en de Expedition, van 10u tot 18u.

Op de Tech Fair kan je meer dan 85 van Vlaanderens strafste tech en innovatieve bedrijven leren kennen. Daarnaast hebben 75 bedrijven op het Talent Buzz-platform vacatures toegevoegd waarbij werkzoekenden werden gematcht en tijdens het weekend een gesprek zullen hebben met mogelijke werkgevers. ​

En op de Expedition ontdek je, via meer dan 120 demo’s, interactieve installaties en performances, hoe technologie een impact zal hebben op onze toekomst! Je ervaart er hoe de toekomst eruit zal zien rond thema’s als mobiliteit, voeding, gezondheid, wonen, winkelen en mode, sport, wetenschap, duurzaamheid en werken. De 16 locaties van de Expedition strekken zich uit over een parcours op het eilandje van meer dan een kilometer lang. Een installatie van vlaggen leidt je de weg en een nieuwe, tijdelijke brug dient als uitkijkpunt op het festivalterrein, ontworpen door Gijs Van Vaerenbergh.  

Ook mensen die werkzaam zijn in de creatieve sector zullen er inspiratie kunnen halen. Er zullen, verspreid over het terrein, verschillende media en entertainment installaties te bezoeken zijn. Zo kan je bijvoorbeeld in virtual reality het sciencefictionuniversum van Hubris ontdekken. In het MAS ontdek je voorbeelden van hoe mode en technologie worden gecombineerd, met Jasna Rok als curator.

Er zal ook live op een van de grootste mobiele 3D-printers ter wereld, de Colussus-printer, geprint worden. Kuka zal dan weer laten zien dat ook robotten kunnen tekenen. Met FTRSND kan je een muzikale reis door Europa maken, op de geluiden van de stad en live gemixt met electrotonen. De opleiding Digital Arts & Entertainment werd onlangs als beste game development school ter wereld uitgeroepen en zal verschillende aspecten van het ontwikkelen van games laten zien.

En de supermarkt van de toekomst laat zien hoe nieuwe marketingtechnieken en technologische innovaties onze shoppingervaring zullen veranderen. 

Verder kan je op SuperNova de nieuwste elektrische voertuigen ontdekken (en er zelf mee rijden) en de eerste vliegende auto zien.

Een immersive 360°-projectie in een nieuw, drijvend paviljoen toont je de haven van de toekomst. En je kan meemaken hoe de ingrediënten van de toekomst worden gekweekt (en deze ook proeven), of het nu algen, vlees of insecten zijn. De cocktailrobot kan dan weer elke cocktail in een paar seconden maken. De virtuele anatomietafel maakt van iedereen een chirurg, in virtual reality tenminste.

Voor jongeren tussen 3 en 17 jaar oud organiseren we tal van gratis workshops. Van raketten robotten bouwen tot vliegen met drones of zelf als een wetenschapper in het lab aan de slag gaan. Alle demo’s en installaties van 200 bedrijven beschrijven gaat te ver. Je moet het vooral zelf zien, beleven, proeven en ontdekken. Daarnaast zijn er in het weekend ook verschillende talks die je kan volgen.

Bekijk hier wat er allemaal te beleven valt op de SuperNova Expedition.

Bekijk het volledige programma van SuperNova!