Vers van de digitale pers: Flanders DC lanceert een nieuwsbrief over technologie in design en mode! Elk kwartaal brengen we jou nieuwigheden, nuttige artikels en tips & tricks over de mogelijkheden van technologie in de design- en/of modesector. Hieronder lees je onze eerste editie. Wil je deze updates ook ontvangen? Abonneer je via dit formulier.

Schrijf je in voor onze nieuwe nieuwsbrief omtrent technologie!Aan de slag met AI + tips voor een betere prompt

Generatieve AI-applicaties bestaan in alle vormen en kleuren. Ze maken muziek, teksten, beelden, ... Je stuurt zulke AI-applicaties aan via ‘prompts’. Een prompt is een beschrijving van wat jij wil dat de AI-applicatie genereert of maakt. Je geeft letterlijk een geschreven opdracht. Hoe duidelijker en gedetailleerder jij beschrijft wat je wil, hoe beter het resultaat. Wil jij weten hoe je ermee aan de slag kan en hoe je tot een beter resultaat komt? Lees het in ons artikel!


Kledingretours verminderen door technologie

Het percentage retourzendingen voor kleding ligt bijzonder hoog, zo bleek recent, met alle financiële en ecologische nadelen van dien. Gelukkig zijn er heel wat mogelijke remedies. Technische oplossingen die grote impact kunnen hebben zijn o.a. sizing tools, AR of VR-toepassingen of slimme aanbevelingen en reviews. Daarnaast kunnen ook financiële of procesmaatregelen heel effectief zijn. 


Wat kan er met de Apple Vision Pro in design en mode?

In juni 2023 stelde Apple hun nieuwste innovatie voor, de Apple Vision Pro voor. De Apple Vision Pro is een mixed-reality bril die augmented reality (AR) en virtual reality (VR) technologieën combineert en ontworpen is om een nieuwe manier van interactie met digitale content te bieden. Wij geven jullie een jaar later graag enkele toepassingen mee die ondertussen bestaan voor design en mode.

 • Virtueel shoppen
  De J.Crew Virtual Closet app biedt een immersieve winkelervaring waarmee gebruikers producten kunnen browsen, stylen en kopen. De app kan een realistische virtuele kledingkast creëren. Gebruikers kunnen hun persoonlijke mannequins aankleden, stukken mixen en matchen, en feedback krijgen van vrienden of J.Crew-stylisten via FaceTime-gesprekken.
  Lees meer op obsessar.com (EN)
 • Ontwerpen in 3D beleven
  De Onshape Vision-app transformeert platte computermodellen in virtuele levensgrote producten die ontwerpers kunnen vasthouden, uit elkaar halen en inspecteren alsof ze al gebouwd zijn. Aanpassingen in het 3D-model kunnen in real-time bekeken worden via de Apple Vision Pro.
  Lees meer op onhape.com (EN)

J.Crew Virtual Closet

OnShape Vision

 • Ideeën visualiseren
  LiveSurface voor Apple Vision Pro is een virtuele metgezel voor je favoriete ontwerp-, teken- of foto-apps waarmee je direct afbeeldingen, kunstwerken en video's kunt ervaren die in real-time op scènes en objecten worden toegepast. Zo wordt elke ruimte een creatieve studio waar je creatieve ideeën kan visualiseren.
  Lees meer op livesurface.com (EN)
 • Interactieve documentaire
  De Apple Vision Pro app van Gucci bevat geen virtuele winkel of kleerkast, maar een meeslepende bewerking van de documentaire "'Who is Sabato De Sarno? A Gucci Story". Je hebt op een unieke manier interactie met de nieuwe film die een uniek perspectief biedt op de momenten die de Gucci Ancora-show vormden.
  Lees meer op fxguide.com (EN)

LiveSurface

Gucci


Ken jij web3 al?

Je hebt misschien al wel van web3 gehoord. Web3 luidt een nieuwe evolutie van het internet in, waarbij de eindgebruiker een cruciale rol speelt. Wat betekent dat precies en kan het zinvol zijn voor ondernemers in design of mode? En wat betekenen termen als blockchain, wallet en metaverse nu juist? Ontdek 8 termen uit de wereld van web3 in dit artikel uit ons archief.


Heb je zelf nog tech-nieuws?

Ben je zelf met technologie bezig of ben je iets leuks tegengekomen? Laat het ons weten via tech@flandersdc.be.

Comic: GPT neemt het over van Miel Vandepitte

Illustrator en striptekenaar Miel Vandepitte bracht in 2021 zijn eerste graphic novel Centralia uit. Momenteel werkt hij aan zijn tweede graphic novel Megalopolis, terwijl hij als freelancer illustrator werkt en 3D-design studeert. Hij illustreert voor onder meer Knack, Hoplr en Het Belgisch Stripcentrum. Miel maakte voor ons een stripje over GPT. 

Blijf op de hoogte!

Mel je aan voor de Flanders DC nieuwsbrief omtrent technologie.