Balancerend op de grens tussen kunst en design creëert Thibeau Scarcériaux poëtische objecten met een sterk verhaal. Daarmee wil hij gesprekken op gang brengen, taboes helpen doorbreken en zo zijn steentje tot een betere wereld bijdragen.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Thibeau Scarcériaux

Thibeau Scarcériaux © Rikki Siebens

Wat maakt je anders dan andere ontwerpers?

Ik vertrek heel doelbewust vanuit een sterk, maatschappelijk relevant verhaal. Voor elke nieuwe collectie werk ik rond een bepaald taboe. Geïnspireerd door de tien geboden wil ik uiteindelijk tien collecties rond tien taboes creëren. Al zou het kunnen dat het er meer worden, want er lijken voortdurend nieuwe taboes bij te komen. Aan inspiratie heb ik alleszins geen gebrek. Zo werkte ik onder meer al rond religie, oorlog en recent racisme, maar wil ik ook ooit iets doen rond verkrachting of vervuiling.

90 ų

90 ų

c.1[bpg]

c.1[bpg]

Waarin schuilt voor jou de magie van de discipline?

Dat ik creatief totaal vrij ben, vind ik fantastisch. Dat ik mijn ideeën kan vertalen in een concreet object, en ze zo kan delen met de wereld, is magisch. Als ontwerper kan ik echt een verschil maken in de wereld. Indien ik mensen er via mijn creaties toe kan bewegen om in gesprek te gaan, is mijn missie geslaagd.

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

Terwijl de ideeën moeiteloos binnenstromen in mijn hoofd, is het soms minder evident om die concepten te vertalen naar een concreet product. Hoewel ik industrieel productontwerp aan Howest en VOMO aan Thomas More studeerde, moet ik voor het glas en staal geregeld samenwerken met externe producenten. Hen meenemen in mijn creatieve proces is niet altijd even eenvoudig. Al zijn er gelukkig familiebedrijven zoals Atelier Mestdagh waarbij de doorgedreven materiaalkennis wel hand in hand gaat met een portie creatieve verbeeldingskracht. Dat stelt me als ontwerper in staat om niet alleen sneller tot een product te komen, maar ook een beter resultaat neer te zetten.

m.2[s]

m.2[s]

m.2[s]

m.2[s]