Als designer word je vandaag gebombardeerd met berichten over AI en hoe dit het vak zal veranderen. In ons Lab dat we dit voorjaar organiseerden, gaven Tom Verbist van Achilles Design en Thomas Byttebier en Antoine Barras van Base Design heel wat weetjes, tips en tricks mee over hoe en waarvoor deze nieuwe technologie kan ingezet worden en hoe je via de juiste prompts een beter resultaat kan bekomen. We geven jullie graag het verslag daarvan mee.

Wat is AI?

Artificiële intelligentie is ontworpen om menselijke intelligentie te imiteren door gebruik te maken van verschillende technologieën en methoden. Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe content kan creëren en heeft, door de enorme evoluties die gemaakt worden, de laatste tijd de interesse in AI sterk doen groeien. Er zijn verschillende tools? die het mogelijk maken om snel en efficiënt creatief werk te produceren. Van beelden en geluiden tot video's, code, videogames en 3D-modellen: deze tools toveren in een mum van tijd nieuw content tevoorschijn.

Niet alleen de snelheid waarmee AI content maakt is indrukwekkend, ook de snelheid waarmee deze nieuwe technologie wordt geadopteerd door gebruikers is ongeëvenaard. Waar de televisie 50 jaar nodig had om een integraal onderdeel van het dagelijks leven te worden, bereikte ChatGPT in slechts twee maanden honderd miljoen gebruikers. Het feit dat je ermee kan communiceren in menselijke taal maakt het een heel toegankelijke technologie.

Gaat AI mij vervangen?

Er is veel discussie over de vraag of AI mensen uiteindelijk zal vervangen. Hoewel AI in staat is om voorspellingen te doen en taken uit te voeren, ontbreekt het aan een fundamenteel begrip van menselijke wensen en behoeften. AI kan oplossingen bieden, maar niet altijd in lijn met wat wij echt willen of nodig hebben. Dat komt doordat AI geen intrinsieke motivatie of bewustzijn heeft: het opereert puur op basis van data en algoritmes. Daarom wordt AI vaak gezien als 'assistieve' technologie.

Waar kan ik AI dan voor gebruiken?

Een van de voordelen van generatieve AI is dat het een bron van inspiratie kan zijn. AI kan helpen bij het transformeren van poses in foto's, het wijzigen van interieurs en het omzetten van schetsen in realistische foto's. Dit alles stelt ons in staat om meer te doen in minder tijd. Het is bedoeld om mensen te ondersteunen en te versterken, niet om hen volledig te vervangen. AI-tools kunnen helpen bij routinematige en repetitieve taken, zodat mensen zich kunnen richten op complexere en creatievere werkzaamheden.

Tips voor betere prompts

De input die we aan AI geven, de zogenaamde 'prompts', is cruciaal voor het succes van de gegenereerde output. Goede prompts leiden tot betere resultaten, en dit geldt zowel voor tekst- als beeldgeneratie.

Algemene tips voor goede prompts

Geef volgende zaken mee in jouw prompt om een beter resultaat te krijgen:​

 1. Taak: Specificeer duidelijk wat je wilt dat AI doet, gebruik woorden zoals 'genereer', 'schrijf' of 'analyseer'.
  vb: 'Geef me een lijst van materialen die ik kan gebruiken voor het maken van een duurzame stoel en analyseer de voor- en nadelen.'
 2. Context: Bied focus door je rol, het publiek en de gewenste uitkomst te beschrijven.
  vb: 'De stoel zal gebruikt worden door leerlingen in een lagere school.'
 3. Voorbeeld: Geef een voorbeeld om als startpunt te dienen.
  vb: 'Een vaak gebruikt materiaal is gerecycleerd hout.'
 4. Persona: Definieer een rol of expert die je zou raadplegen en beschrijf deze.
  vb: 'Je bent een product designer met een expertise in duurzaamheid.'
 5. Richtlijnen: Geef duidelijke instructies over de gewenste lengte, belangrijke punten en details.
  vb: 'Vermijd lange zingen met onnodige informatie over de materialen.'
 6. Format: Specificeer het formaat, zoals een lijst, tabel of artikel, en de toon van de tekst.
  vb: 'Geef het resultaat weer in een tabel.'

Als je al deze tips samenvoegt, kan jouw goede prompt er zo uitzien:

'Je bent een productdesigner met een expertise in duurzaamheid. Geef me een lijst van materialen die ik kan gebruiken voor het maken van een duurzame stoel en analyseer de voor- en nadelen. De stoel zal gebruikt worden door leerlingen in een lagere school. Een vaak gebruikt materiaal is gerecycleerd hout, maar denk zeker ook aan andere materialen. Geef het resultaat weer in een tabel en vermijd lange zinnen met onnodige informatie over de materialen.'

Extra tips voor beeldprompts

Om beelden te gaan creëren met AI houd je best rekening met verschillende eigenschappen waar het beeld aan moet voldoen. Deze zaken kan je meegeven:

 1. Format: Geef het gewenste type afbeelding mee.
  vb: 'Genereer een foto', 'illustratie', 'print', '3D-render', ...
 2. Omgeving: Beschrijf welk type omgeving je wenst.
  vb: 'Indoor', 'onderwater', 'stedelijk', 'bosrijk', ...
 3. Licht: Geef mee wat voor licht je graag in het resultaat wenst.
  vb: 'Zacht licht', 'overbelicht', 'neon', 'zonsondergang', ...
 4. Kleuren: Kies de kleuren die je in het resultaat wenst.
  vb: 'Pastel', 'vibrant', "monochroom', ...
 5. Moods: Geef de mood mee die afbeelding moet uitstralen.
  vb: 'Energiek', 'kalm', 'nostalgisch', 'futuristisch', ...
 6. Compositie: Geef de compositie mee die je wenst.
  vb: 'Close-up', 'portret', 'landschap', 'fish-eye', ...
 7. Camera: Je kan ook technische gegevens over het gebruik van de camera meegeven.
  vb: '55mm lens', 'UV-filter', 'ISO2000', ...

Woorden zijn belangrijk, en nuances maken een groot verschil. Bijvoorbeeld, er is een verschil tussen 'blij' en 'uitzinnig' of tussen 'kleurrijk' en 'levendig'. Prompts worden niet begrepen zoals mensen woorden begrijpen; AI-systemen linken woorden aan hun kennis.

Hieronder kan je een paar voorbeelden zien van deze prompt:

'Maak een afbeelding in 16:9 formaat van een blikje frisdrank in een zomers bos. Op het blikje moet een dier staan. In de achtergrond moeten bloemen te vinden zijn. Gebruik pastelkleuren en zacht licht. Gebruik een 55mm lens. Maak het beeld nostalgisch.'

DALL·E 3

DALL·E 3

DALL·E 3

Adobe Firefly