Een goede prijs bepalen voor je product of dienst blijft een heikel punt voor veel creatieve ondernemers. Tijdens het Flanders DC-Lab rond prijsbepaling gaf collega Peter Bertels zijn inzichten mee over hoe je je prijs best bepaalt en optimaliseert. De belangrijkste tips delen we hier.

1. Kies de gepaste manier van prijsberekening

Er zijn verschillende manieren om je prijs te berekenen. Zo kan je een prijs vastleggen per uur, per dag of per afgewerkt product. Je hoeft niet voor elke klant hetzelfde systeem toe te passen. Je kan met andere woorden je prijs vastleggen in functie van de vraag én het type van klant. Krijg je een opdracht waarbij het moeilijk is de tijd die je eraan zult spenderen, in te schatten, dan kan je een vast bedrag communiceren naar de klant. Zorg er dan voor dat je goed bijhoudt hoeveel tijd je effectief gespendeerd hebt, zodat je achteraf kan bijsturen voor volgende projecten bij dezelfde of een andere klant. Als je prijzen per type klant variëren, is het van belang dat je product/dienst een meerwaarde oplevert voor die klant (zoals bijvoorbeeld een groot bedrijf) waaraan je een hogere prijs vraagt.

In de praktijk

Digital agency Wijs is ondertussen uitgegroeid tot een bureau met een grote structuur. Bijgevolg zijn ook hun prijzen gestegen en werken ze enkel nog voor grote klanten. Voor kleinere klanten die bijvoorbeeld een relatief eenvoudige website willen laten maken, heeft het bureau daarom een aparte divisie opgericht. Strak biedt dezelfde technologie en kwaliteit in een basispakket aan hun kleinere klanten aan, tegen een lagere prijs.

2. Denk na over je prijs vanuit drie methodes

Hoe kom je tot je prijs? We onderscheiden drie invalshoeken:

  • Marktgebaseerde prijs: Hoeveel vragen jouw concurrenten? Je gaat met andere woorden vergelijken. Je enkel hierop baseren en prijzen klakkeloos overnemen, is echter niet voldoende, maar het geeft je alvast een indicatie.
  • Waardegebaseerde prijs: Hoeveel is mijn product/dienst waard voor mijn klant? Dit is zeker geen evidentie, maar het is belangrijk om goed in te schatten wat jouw productie/dienst waard is. Wat zijn klanten bereid neer te leggen voor wat jij te bieden hebt? Je kan hiermee experimenteren, en zo bepalen tot hoever je kan gaan.
  • Kostengebaseerde prijs: Hoeveel kosten maak ik om het product of de dienst te realiseren? Ga met andere woorden na hoeveel je nodig hebt om je kosten te dekken.

In de praktijk

Stel je voor dat je een juweelontwerper bent. Volgens de marktgebaseerde methode merk je dat concurrenten tussen 100 en 250 euro vragen voor een set oorbellen. Volgens de kostengebaseerde prijs merk je dat het jou minstens 200 euro kost om ze te maken. Dan is jouw minimumprijs dus 200 euro. Je kan dan hoger dan die 200 euro gaan experimenteren om een waardegebaseerde prijs te vinden. Als je voor klanten een uniek ontwerp kan maken, zoals bijvoorbeeld juwelen met goud van oude ringen van hun oma, dan zijn klanten misschien bereid om veel meer te betalen.

 

3. Ga na waar je huidige prijs zich situeert

De Nederlandse econoom Peter van Westendorp formuleerde vier vragen die je kunnen helpen bepalen hoe mensen naar je product/dienst kijken:

  • Is het zo duur dat je zelfs niet overweegt het aan te kopen? (te duur)
  • Is het duur, maar het overwegen waard om het te kopen? (duur)
  • Is het goedkoop, lijkt het een koopje? (goedkoop)
  • Is het zo goedkoop dat je twijfelt aan de kwaliteit ervan? (te goedkoop)

Een ideale prijs schommelt tussen de tweede en derde vraag.

In de praktijk

Het is uiterst belangrijk dat je deze vier vragen stelt aan mensen die daadwerkelijk en effectief in jouw doelgroep zitten. Als je vrienden en familie vraagt, dan krijg je vaak foute feedback. Zij zijn niet altijd bereid genoeg te betalen en dan zou je in de verleiding kunnen komen om dingen te goedkoop te gaan aanbieden.

 

4. Geef nooit zomaar korting

Het is nooit goed om zomaar korting te geven. Op die manier krijgen potentiële klanten de indruk dat je zonder korting boven de prijs werkt. Als klanten het goedkoop, maar ook goed én snel willen, is dat simpelweg iets wat je niet kan aanbieden. Wat je wel kan doen, is extra features, opties of combinaties aanbieden, zodat de klant zelf kan kiezen wat hij precies nodig heeft en wil.

In de praktijk

Jazzdelivery.be is een collectief van jazzmuzikanten dat concerten op maat aanbiedt, zowel naar muziekstijl als wat de samenstelling van de groep betreft. Als klant stel je zo je eigen ‘JazzPack’ samen. Op de site zie je hoeveel elk extra instrument kost én kan je je samengesteld groepje ook beluisteren.

5. Zorg voor een goed zicht op je vaste kosten

Uiteraard is het ook belangrijk om een goed zicht op je vaste kosten te hebben, zodat deze zeker gedekt zijn door je inkomsten. Flanders DC ontwikkelde daarvoor de online tool prijsinzicht.be, die je daarbij kan helpen. Meestal kom je bij het totaal van je vaste kosten hoger uit dan verwacht, dus doe zeker de test! Daarnaast is het belangrijk te bepalen wat je gewenste nettoloon is en wat je variabele kosten per product of dienst zijn. Met Prijs In-Zicht komt al die informatie samen.

 

In de praktijk

Alles hangt af van je eigen situatie, maar de gemiddelde maandelijkse vaste kosten van mensen die tot op vandaag prijsinzicht.be hebben gebruikt, was 2.800 euro. Het is niet absoluut onmogelijk dat je maar aan 500 euro komt, maar wellicht ben je dan toch een aantal kosten vergeten.