Vincent Vrints en Naomi Kolsteren richtten in 2016 hun eigen ontwerpbureau op. Vrints-Kolsteren specialiseert zich in creative direction, fotografie en grafisch ontwerp. Recente opdrachtgevers zijn onder andere modelabel Arte Antwerp, Antwerp Art Weekend en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tijd voor een babbel én een aantal tips van het duo voor andere creatieve ondernemers.

Naomi Kolsteren en Vincent Vrints

Naomi Kolsteren en Vincent Vrints

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Wat is jullie achtergrond?

Naomi: We hebben allebei illustratie gestudeerd aan Sint-Lucas Antwerpen. Op school experimenteerden we al met verschillende disciplines: zo was Vincent ook geïnteresseerd in grafisch ontwerp en ik in fotografie. Samen met twee klasgenoten hadden we een collectief opgericht, dat de naam Studio Fluit kreeg. We werkten met verschillende technieken en combineerden onze skills om zo tot nieuwe resultaten te komen. We organiseerden ook tentoonstellingen en gaven onze eigen magazines uit. Na onze studies gingen we elk onze eigen richting uit.

Vincent: Ik deed een stage bij het Nederlandse grafisch ontwerpbureau Studio Dumbar en kon daar nadien aan de slag als junior designer. Naomi reisde naar Berlijn voor een buitenlandse stage en werkte daarna nog een tijdje voor een Antwerps grafisch bureau en voor het magazine Knack Weekend. Deze periode was erg leerrijk voor ons, ook al waren niet alle ervaringen even positief. We vonden het allebei erg belangrijk om eerst de nodige ervaring op te doen alvorens onze eigen studio op te richten.

Identiteit voor Okkaido, Vrints-Kolsteren

Identiteit voor Okkaido, Vrints-Kolsteren

Waarom voelden jullie de nood om een eigen studio op te te starten?

Vincent: Het is altijd al onze droom geweest om onze eigen studio op te richten. We hebben een specifieke esthetiek waar we voor staan en het is belangrijk voor ons om deze te kunnen toepassen op ons werk.

Nu we zelf onze studio hebben, kunnen we volledig onze eigen richting uitgaan.

Naomi: Nu hebben we een veel directer contact met onze klanten en zijn er geen tussenpersonen meer. We vinden het belangrijk om echt ‘samen’ te werken met onze klanten, en dat is dan meer dan een typische klant-studioverhouding. We houden van doorlopende samenwerkingen met klanten, omdat we denken dat deze tot betere resultaten leiden.

Waar liggen de uitdagingen als startende designstudio?

Naomi: Als beginnende studio kent niemand je werk. Onze eerste klanten waren eigenlijk voornamelijk vrienden en kennissen. Door positieve mond-aan-mond reclame kregen we steeds meer klanten en ondertussen hebben we al een veel uitgebreider klantenbestand. In het begin moesten we onszelf bewijzen bij de start van nieuwe opdrachten, vooraleer we het vertrouwen kregen. We merken dat we ondertussen meer vrijheid krijgen en we stralen ook meer ervaring en zelfvertrouwen uit. Onze studio heeft ondertussen een eigen handtekening ontwikkeld, klanten weten beter waaraan ze zich kunnen verwachten en komen ook om die reden naar ons toe. 

Flyer Antwerp Art Weekend 2018, Vrints-Kolsteren

Flyer Antwerp Art Weekend 2018, Vrints-Kolsteren

Flyer Antwerp Art Weekend 2019, Vrints-Kolsteren

Flyer Antwerp Art Weekend 2019, Vrints-Kolsteren

Wat zijn jullie verdere ambities met de studio?

Vincent: Op dit moment zijn we heel tevreden met waar we nu staan. We kunnen allebei fulltime doen wat we graag doen en daar zijn we heel dankbaar voor.

In de toekomst willen we ook grotere projecten doen, ook op internationale schaal.

We hebben nu veel klanten binnen het Antwerpse, waar we natuurlijk erg blij mee zijn, maar op termijn willen we onze horizon ook wel verruimen.

Welk advies kan je meegeven aan jonge vormgevers?

Naomi: We hebben zelf ook al de fout gemaakt, maar werk nooit gratis.

Elke vorm van betaling zorgt voor een evenwichtige relatie tussen de klant en de vormgever.

Jonge ontwerpers krijgen vaak opdrachten die betaald worden met ‘naambekendheid’ of ‘publiciteit’. We hebben zelf ondervonden dat die opdrachten meestal niet goed uitdraaien. Werken voor een goed doel kan een uitzondering zijn. 

Brochure AKB Mol, Vrints-Kolsteren

Brochure AKB Mol, Vrints-Kolsteren

Wat zijn voor jullie de moeilijkste hordes om te nemen in een carrière als zelfstandige?

Vincent: Voor ons was het niet zo evident om te weten te komen hoe je precies een bedrijf opstart: btw aanrekenen, facturen maken, belastingen betalen,… De technische kant eigenlijk. Maar na een tijdje en vooral na veel vragen stellen, begon het allemaal duidelijker te worden.

Naomi: Wat soms ook lastig is als zelfstandige is dat je alles zelf moet doen: meetings plannen, boekhouding opvolgen, mails beantwoorden,... dit kan veel tijd in beslag nemen. Soms lijken we meer bezig met het managen van projecten dan met het ontwerpen zelf en dat is natuurlijk niet de reden waarom we zelfstandige geworden zijn. Het is dus belangrijk dat je je tijd goed verdeelt en een goede balans vindt tussen creatief en organisatorisch werk.

Brochures KASK Antwerpen, Vrints-Kolsteren

Brochures KASK Antwerpen, Vrints-Kolsteren


De vijf tips van Vincent en Naomi voor andere creatieve ondernemers:

  • Leer nee zeggen. We hebben geleerd dat het belangrijk is om niet alle opdrachten aan te nemen. Als het niet goed aanvoelt bij het begin, kan je best vertrouwen op dit gevoel en de opdracht weigeren.
  • Wees niet bang om fouten te maken. De angst om fouten te maken, zal je tegenhouden om verder te kunnen groeien. Uit fouten kan je veel leren en je zal niet snel dezelfde fouten maken.
  • Ga stap voor stap te werk. We zijn niet meteen allebei als zelfstandigen gestart. Gaandeweg hebben we onze vaste job afgebouwd tot we voelden dat we sterk genoeg stonden om het risico te nemen om voltijds onze eigen studio uit te bouwen.
  • Durf risico’s te nemen. We zijn blij dat we niet te lang gewacht hebben, nu we nog jong zijn, hebben we weinig verantwoordelijkheden en nog veel ruimte om risico’s te nemen.
  • Zorg voor een goede werk-privé-balans. Je mag jezelf niet verliezen in je werk en je moet ook tijd maken om tot rust te komen. We halen erg veel inspiratie uit onze reizen, die nieuwe impulsen zijn voor ons werk en leiden tot nieuwe inzichten.
Seizoensbrochure De Studio, Vrints-Kolsteren

Seizoensbrochure De Studio, Vrints-Kolsteren