Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
31 maart 2025
8 minuten leestijd
Van 7 tot 13 april vindt opnieuw de Milan Design Week plaats. Belgium is Design is aanwezig met de textieltentoonstelling Woven Whispers en de expo (Un)Wrapped. Wij blikken al even vooruit met 20 nieuwigheden van Belgische ontwerpers en bedrijven.
Dit jaar zijn er veel Belgische bedrijven aanwezig op de beurs. Dat heeft veel te maken met de presentatie Belgian Furniture van Fedustria, die haar totale oppervlakte heeft uitgebreid tot 1.000 m2, met standen in de hallen 3 en 18. Belgium is Design is dit jaar te gast bij Alcova, redelijk ver buiten de stad, in het anders zo rustige Varedo.
Dit overzicht is allesbehalve compleet. Er zullen een aantal Belgische premières bij grote internationale spelers te zien zijn, maar beelden daarvan vallen onder embargo tot de start van de Milan Design Week. Zo heeft Henry van de Velde Young Talent Gold Award Winner Jonas Van Put nieuw werk bij Fendi en presenteert Destroyers / Builders een tapijt bij CC Tapis. Er zal heel veel nieuws te zien zijn, ongetwijfeld zullen we ter plaatse nog meer ontdekken.
Op de Belgian Design Map vind je een overzicht van de presentaties van Belgische ontwerpers en bedrijven.
Woven Whispers belicht een selectie van zeventien ontwerpers en ateliers. De tentoonstelling, die een eerbetoon is aan de rijke textielgeschiedenis van België, brengt innovatie en verfijning samen en benadrukt de knowhow en expertise van de ontwerpers. Er is een grote verscheidenheid aan creaties te zien, van unieke handgemaakte stukken tot industrieel en op grote schaal geproduceerd textiel.
1. Juraj Straka (Textile Studio JS) is een Slowaakse-Antwerpse textielontwerper die jarenlang werkte voor Dries Van Noten. Zijn samenwerking met Ibride France kwam tot stand door het D2B-project van Belgium is Design dat Belgische ontwerpers en internationale bedrijven aan elkaar koppelt. De installatie Boucan nodigt toeschouwers uit om te zitten of achterover te leunen op kussens met levendige prints, ontspannen onder een baldakijn van lichtarmaturen die de betoverende sfeer van een denkbeeldig tropisch woud oproepen.
1. Boucan, Juraj Straka © Ibride
2. Perledo, Natalia Brilli en Atelier Contour © Olympe Tits
2. Nog een tweede Belgium is Design-story. Na bijna twintig jaar in de Parijse mode-industrie te hebben gewerkt met haar eigen label wijdt Natalia Brilli zich nu aan het ontwerpen van met leer omwikkelde objecten en meubels en het maken van raffia tapijten. Op de Belgium is Design-stand op Maison&Objet ontmoette Natalia Atelier Contour. Deze samenwerking versmelt de droomachtige, surrealistische wereld van Natalia Brilli met de verfijnde esthetiek en verantwoordelijke filosofie van Atelier Contour. Perledo is een kamerscherm gemaakt van raffia tapijt dat met de hand is gehaakt in een familieatelier in Madagaskar.
3. Het werk van Stefanie Everaerts zit diep geworteld in de technische dimensies van industrieel breien. Als ontwerper en programmeur van industriële breimachines gebruikt ze een experimentele, praktijkgerichte aanpak om de mogelijkheden van machines, garens en technieken te onderzoeken. Tijdens haar stage bij TextielLab in Tilburg ontwikkelde ze producten zoals voetenbankjes, kussens en handtassen met behulp van vlakbreimachines. Het project Kniterations onderzoekt hoe een eenvoudige industriële breistructuur kan worden gebruikt als basis voor het ontwerpen van veelzijdige producten. Dit project verlegt de grenzen van breitechnieken om 3D-vormen te creëren.
3. Kniterations, Stefanie Everaerts © Olympe Tits
4. Soundroot, Mathilde Wittock © Olympe Tits
4. Mathilde Wittock is een bio-ecodesigner en materiaalonderzoeker gespecialiseerd in duurzame innovatie. Ze studeerde biodesign en industrieel ontwerp aan Central Saint Martins in Londen. Geleid door de principes van circulair ontwerpen is Mathilde vooral gepassioneerd door regeneratieve materialen, of ze nu afkomstig zijn van afval of biologische processen. Soundroot is een wandtapijt gemaakt van de wortels van kruidachtige planten, die zich op natuurlijke wijze verstrengelen tijdens het groeien en dichte, flexibele oppervlakken vormen met complexe texturen en organische patronen.
Naast de hoofdtentoonstelling Woven Whispers brengen Belgium is Design en hub.brussels tijdens de Milan Design Week een tweede collectieve tentoonstelling, namelijk (Un)Wrapped in het Brussels House. In lijn met Isola's ‘Design is Human’-thema onderzoeken tien Brusselse ontwerpers in deze tentoonstelling hoe materialen en objecten niet alleen vorm kunnen geven aan ruimtes, maar ook aan menselijke ervaringen. Van handgemaakte en getransformeerde grondstoffen tot hergebruikte en gerecycleerde elementen: de ontwerpers kiezen voor een benadering waarbij innovatie gekoppeld wordt aan traditie, duurzaamheid aan vakmanschap en functionaliteit aan emotie.
5. Sarah El Yousefy en Nina Ouchinsky verenigden zich in 2023 tot Cru Atelier. Ze ontwikkelden een passie voor levende en organische materialen, de toepassing ervan in de bouw, de verborgen verhalen en alles wat ze voortbrengen. Ze hebben zich bekwaamd in een reeks ecologische bouwtechnieken met ruwe aarde, kalk en hennep, stro en natuurlijke coatings. Glow is een collectie architecturale lampen ontworpen om sfeervolle verlichting te brengen in elke ruimte. Ze zijn gemaakt van ruwe aarde of kalkhennepbeton en worden met de hand gemaakt zonder te bakken. De ruwe aarde komt van de opgravingen in Brussel, terwijl de hennep afkomstig is van biologische landbouw.
5. Glow, Cru Atelier
6. Ipanema, Iskandar Jani
6. De creatieve praktijk van Iskandar Jani is ontstaan uit een verlangen om weerstand te bieden aan de constante standaardisering van onze omgevingen door het creatieproces te heroverwegen als een totale experimenteerdaad, door de aanwezigheid van fouten, imperfectie en risico's toe te laten. De kunstenaar-ontwerper versterkt de menselijke aanwezigheid in het hart van zijn creaties en laat anomalieën bestaan als onderdeel van zijn werken. Ipanema is de eerste lamp van de collectie ‘De drang om de wereld te zien’. Iskandar haalde zijn inspiratie, tijdens de eerste lockdown in 2020, uit het lied Girl from Ipanema van Astrud Gilberto en Stan Gets (1965). Het ontwerp is geïnspireerd op de extra grote strohoed van het strand en een sterk verlangen om te ontsnappen.
7. Met een vijf meter hoog rieten paviljoen maken VAKlab en Michaël Verheyden hun debuut op de Milan Design Week in de tuin van Villa Bagatti Valsecchi bij Alcova. Het paviljoen stelt een kruising tussen een rieten dak en een bijenkorf voor. Daarmee knipoogt de Limburgse ontwerper naar zijn grootvader, die imker was. Als bezoekers door enkele kijkopeningen kijken, zien ze nog een houten stoel, twee keramieken vazen en een glazen vaas in het paviljoen.
7. VAKLab en Michaël Verheyden
8. Eveneens in Varedo is Good selection te vinden, een Nederlands initiatief georkestreerd door ontwerpers Lucas Zito en Marika Caputo. Het onderscheidt zich door haar samenwerkingsambitie en internationale reikwijdte. De tentoonstelling brengt meer dan zestig internationale ontwerpers samen. Belgische deelnemers zijn Jord Lindelauf, Joris Verstrepen, Thibeau Scarceriaux, Studio Franche en Dear Objects.
8. Good selection, Jord Lindelauf
9. Dan trekken we de echte stad in. De Salone del Mobile doet dit ook voor de tweede maal. Ze zetten een Design Kiosk op de Piazza della Scala, een ontmoetingsplaats voor een reeks presentaties van boeken, onafhankelijke tijdschriften en designobjecten. Daarmee wil de Salone exposanten bewust maken van de ‘Groene Richtlijnen’ in hun tentoonstellingsontwerpen. Op die manier benadrukt Design Kiosk het belang van hergebruik in de sector: de installatie is het resultaat van de optimalisatie van de reeds bestaande structuur, die dit jaar werd ontworpen door de Milanese DWA Design Studio van Belg Frederik De Wachter.
9. Design Kiosk, Salone del Mobile, DWA Design Studio
10. Het 5VIE Design District maakt van de Cavallerizze (Museo della Scienza e della Tecnologia) zijn hoofdkwartier. Filip Tack heeft een collectie duurzame meubelstukken gecreëerd, gemaakt om te worden gebruikt, gekoesterd en meegenomen op de reis van het leven. Elk stuk is multifunctioneel, handgemaakt en ontworpen om van de ene plek naar de andere te verhuizen en dat van generatie op generatie. Deze unieke Più-objecten hebben de kracht om een ruimte te transformeren en brengen een gevoel van vrede en rust, waar ze ook naartoe gaan.
10. Più, Filip Tack
11. Tijdens de Salone del Mobile presenteren de Belgische designers Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder (Destroyers / Builders) Strata. Textuur is een belangrijk element in het werk van deze drie ontwerpers. Hoewel hun materiaalkeuzes variëren, is er een duidelijke resonantie en harmonie in de manier waarop ze oppervlakken vormgeven en definiëren. De puurheid van hun uit één materiaal bestaande composities creëert een gevoel van kracht en laat een blijvende impact achter. Hun benaderingen van textuur zijn verschillend, maar het contrast in materialen voegt diepte toe aan hun gedeelde affiniteit voor vakmanschap.
11. Strata, Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder
12. Worth is een Europees programma om ontwerpers, ambachtslieden, KMO's en technologische vernieuwers te doen samenwerken. In Zona K, de creatieve hub van Isola, worden de winnende projecten gepresenteerd waaronder accessoires, schoeisel, meubels, woningdecoratie, interieurontwerp, architectuur, sieraden, leer, textiel en kleding. Onder de deelnemers vinden we Olivier Vitry (Claisse Architectures) met Annie Delvenne. Hun Folded Fusion-project in samenwerking met het Franse Buitex, hergebruikt dode voorraden van luxemode en design in verfijnde objecten. Door gebruik te maken van op maat gemaakt schuim van textielafval en innovatieve vouwtechnieken van stof en aluminium worden veelzijdige, duurzame ontwerpen gecreëerd.
12. Folded Fusion, Olivier Vitry (Claisse Architectures) en Annie Delvenne, Buitex
13. Arno Declercq
13. Arno Declercq neemt de 10 Corso Como Gallery over voor een exclusieve solotentoonstelling op 300 m². Plaats genoeg voor zijn monumentale en etnografische kunstwerken. Het zijn objecten met een sterke functionaliteit en identiteit, beïnvloed door zijn passie voor brutalisme en tribale kunst. 10 Corso Como is al lang een bestemming waar kunst, design en mode samenkomen en verandert in een creatief epicentrum tijdens Fuorisalone, met ook een showcase van Maison Margiela.
14. Bertrand Lejoly werkte lange tijd voor Vincent Van Duysen. Sinds enkele jaren ontwerpt hij onder zijn eigen naam voor heel wat grote designmerken. Zo is er een nieuwe indoorzetelcollectie bij Paola Lenti en ook een uitbreiding van de outdoorcollectie Pli die vorig jaar werd gelanceerd. Bij Fontana Arte verschijnen twee nieuwe lampen waaronder deze Belle Haleine.
15. En eindelijk is het zover: Tomorrowland lanceert Morpho, onder het motto ‘Inspired by nature, Embedded in history’. De collectie werd al aangekondigd op Maison&Objet via een video, maar nu gaan we de objecten eindelijk echt zien. De ontwerpen, met een link naar Art Nouveau, zijn van de hand van Dieter Van der Velpen. De productie verliep in samenwerking met designbedrijven als Ethnicraft, Atelier Vierkant en Serax.
14. Belle Haleine, Bertrand Lejoly voor Fontana Arta
15. Morpho, Dieter Van der Velpen voor Ethnicraft, Atelier Vierkant en Serax
16. PR Living lanceerde de jongste jaren merken als Muundo en Paul Rogers. Naast de lancering van enkele nieuwigheden in de collectie van Paul Rogers lanceren ze in Milaan ook officieel een gepatenteerde modulaire buitenbank van Muundo, namelijk de Mono Sofa, ontworpen door Cas Moor. Ze gaan er prat op de eerste fabrikant te zijn die het microcement Mortex combineert met gestoffeerde zit- en rugkussens.
16. Mono Sofa, Cas Moor voor Muundo
17. Indera is enkele jaren weggeweest uit Milaan, nu terug met onder andere enkele ontwerpen van Studio Segers. Het geheim van Lazy Louise is haar zero gravity-houding: de ultieme ontspanningspositie waarin ze je voeten in de lucht tilt totdat ze op één lijn liggen met je hart. In een mum van tijd overwint de zetel alle spanning in je lichaam. De stof is zacht, het comfort verrijkend en het design zo tijdloos dat ze in elk interieur past.
17. Lazy Louise, Studio Segers voor Indera
18. Gota Desk, Casper Schwarz voor Bulo
18. Bulo bracht de jongste jaren vooral ontwerpen van Belgische hedendaagse ontwerpers of re-edities van vroegere meesters. Dit jaar lanceren ze echter de Gota Desk, ontworpen door de Nederlandse architect Casper Schwarz. Schwarz is gespecialiseerd in het ‘revolutioneren’ van kantooromgevingen door middel van innovatieve ontwerpoplossingen. Zijn concepten combineren menselijk gedrag, welzijn en merkidentiteit om ruimtes te creëren die niet alleen functioneel zijn, maar ook diep resoneren met hun gebruikers.
19. Het moet niet altijd design uit de gekende landen zijn. Zo is Alain Gilles sinds kort art director van het Kroatische Milla & Milly. Sylvain Willenz ontwierp dan weer voor het Turkse Papatya de Istanbul-collectie. Elk van de zes modellen is geïnspireerd op een wijk in Istanbul: Galata, Balat, Bomonti,… Telkens verkrijgbaar als stoel en armstoel. Papatya maakt al 35 jaar in- en outdoormeubilair.
19. Istanbul, Sylvain Willenz voor Papatya
20. Verscheidene nieuwe namen bij Belgian Furniture, zelfs niet alleen meubels. Louis De Poortere onthult een compleet nieuwe Ecorugs-collectie, de perfecte balans tussen prachtige texturen en natuurlijke tinten, waarbij design en materialen moeiteloos in elkaar overvloeien. Elk tapijt is een kunstwerk, met ingewikkelde weefsels en opvallende reliëfs, die zorgvuldig zijn gekozen om diepte en betekenis toe te voegen aan de creaties. Ze brengen warmte, rust en verfijning in elke ruimte. Elk detail is zorgvuldig ontworpen om tijdloze elegantie te creëren.
20. Ecorugs, Louis De Poortere
Cookies opgeslagen