Als architect, meubelontwerper en kunstenaar houdt Wouter Persyn veel balletjes tegelijk in de lucht. Tegelijk verleent die multidisciplinaire blik een rijkdom aan zijn ontwerpen. Zijn liefde voor meubilair is ingegeven door de innige verstrengeling tussen esthetiek, concept en functionaliteit.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Wouter Persyn

Wouter Persyn © Karel Duerinckx

Wat maakt je anders dan andere ontwerpers?

Telkens probeer ik toeschouwers te verrassen, en hen een aha-erlebnis te bezorgen. Zo speel ik in mijn Gordn Steel Series met optische illusies en perspectief, of draai ik de positieve en negatieve ruimte bij het ontwerp van een logo om. Ik ga steeds op zoek naar een toegevoegde waarde in de visuele beleving. 

Gordn Steel Series © Thibeau Scarcériaux

Gordn Steel Series © Thibeau Scarcériaux

Gordn Steel Series © Thibeau Scarcériaux

Gordn Steel Series © Thibeau Scarcériaux

Waarin schuilt voor jou de magie van de discipline?

Toen ik een vervolg wilde breien aan mijn studie architectuur, kwam ik bij meubelontwerp uit. Tijdens dat jaar VOMO aan Thomas More heb ik mijn liefde voor het vak echt ontdekt. Het geeft veel voldoening om iets van A tot Z, of van idee tot realisatie, uit te werken. Tijdens mijn stage bij Kaspar Hamacher heb ik de ambachtelijke uitwerking enorm leren appreciëren. Bovendien is het fijn om, in tegenstelling tot in de architectuur, snel te kunnen schakelen. Eigenlijk kan zelfs een simpel stuk hout voldoende zijn om te beginnen experimenteren. Dat meubilair je uitdaagt om telkens concept, esthetiek en functionaliteit samen te benaderen, maakt het boeiend.

Hoe hou je de balans tussen het artistieke en het zakelijke?

Aangezien ik stage loop als architect en ook lesgeef, ben ik financieel relatief onafhankelijk. Dat geeft me mentale rust. Tegelijk zorgt dat ervoor dat ik mijn persoonlijke creatieve design- en kunstprojecten in mijn vrije tijd moet realiseren, en ik veel verschillende balletjes in de lucht moet zien te houden. Aangezien het niet eenvoudig is om jezelf als ontwerper op de kaart te zetten, vraagt dat veel tijd. Al hoop ik op termijn een beter evenwicht te vinden.

Marcel © Wouter Persyn

Marcel © Wouter Persyn