Met MAAKBAAR wil BOS+ in samenwerking met Flanders DC, OVAM, AIDER Peru en het Design museum Gent een sociaal, economisch en ecologisch verantwoord project opstarten dat designers de mogelijkheid biedt hun idee uit te bouwen tot een volwaardig duurzaam product.

In een voortraject van enkele maanden, drie workshops en meer dan vijftig deelnemers, werden concrete thema’s afgebakend en één centrale vraag opgesteld die de insteek van het project werd, namelijk: ‘Wat kunnen ontwerpers leren van het bos?’. Het project vertrekt van een inclusieve en toekomstgerichte visie op duurzaam design en wil ontwerpen realiseren die zich inschrijven in een mondiale context, met aandacht voor directe of indirecte impact op het globale zuiden en voor het communiceren van duurzaamheid naar de consument.

Via twee wegen naar een duurzamere designsector

De menselijke impact op de natuur is namelijk groot dus op dit moment is zowel het begin- als het eindproduct van zeer groot belang. Designers, bedrijven en ontwerpopleidingen spelen dan ook een cruciale rol in het streven naar een duurzame wereld. Daarom zal MAAKBAAR de komende twee jaar op twee manieren inzetten op het verduurzamen van de designsector.

Enerzijds zal MAAKBAAR ontwerpers en het grote publiek kennis laten maken met positieve duurzame verhalen die ons kunnen inspireren. Anderzijds biedt MAAKBAAR een podium aan de deelnemers en de projecten die zij opzetten. Voor dit project werden namelijk tien ontwerpers geselecteerd om samen te brainstormen over elkaars idee dat aansluit bij de filosofie van MAAKBAAR, namelijk: het ontwerpen en produceren van een duurzaam, ecologisch en maatschappelijk product waar zowel de natuur als de mens baat bij heeft.

biomimicry

nieuwe materialen

Aandacht voor maatschappij én natuur

MAAKBAAR wil ideeën bundelen over ontwerpen met aandacht voor de noord-zuidverhoudingen in deze geglobaliseerde wereld en die op hun eigen bescheiden manier bijdragen aan een betere wereld. De designers kunnen zich laten inspireren door de kringlopen in het bos (biomimicry) en de soms ongewone materialen die je er vindt, zoals bijvoorbeeld mycelium (zwamvlokken) dat je kan laten groeien tot het de vorm aanneemt die jij wilt, of niet-houtige bosproducten zoals zaden, harsen, bladeren en dennennaalden of -appels.

Wat kunnen ontwerpers leren van het bos?

Deelnemers

Resultaten in rondreizende tentoonstelling

Bij de uitwerking van hun idee kunnen de designers beroep doen op OVAM of op geïnteresseerde bedrijven en universiteiten, en tegelijk zal Flanders DC zorgen voor juridisch en zakelijk advies omtrent co-creatie, productie en eigendomsrechten. De belangrijkste resultaten van dit co-creatief project zullen worden gebundeld in een internationaal rondreizende tentoonstelling die zal halt houden in 2019 op de Milan Design Week, in het Design museum Gent en op de designbeurs Casa Cor in Lima.

Geïnteresseerd in onze projecten rond co-creatie of kruisbestuiving?