Het project WOOD-DESIGN wil houtverwerkende bedrijven en designers dichter bij elkaar brengen via een tweejarig traject met pilootprojecten. Vijf ontwerpers werden gematcht met vijf bedrijven uit de Vlaamse bos- en houtsector om tot realisaties te komen die de volledige sector kunnen inspireren. 

WOOD-DESIGN, één van de goedgekeurde projecten van Vlaanderen Circulair, wil de houtsector verder verduurzamen met behulp van sociaal, ecologisch en economisch design. Om de druk op bossen te verminderen gaan de geselecteerde bedrijven en ontwerpers op zoek naar een optimaal gebruik van het geproduceerde hout. Dat zullen ze doen door afvalhout te herwaarderen en productieprocessen te optimaliseren.

Selectie van bedrijven en ontwerpers

Projectpartner Hout Info Bois stond in voor de selectie van de houtverwerkende bedrijven. Om bij de projecten de connectie met het bos te behouden, gingen ze op zoek naar bedrijven uit de primaire houtsector, die bestaat uit organisaties gespecialiseerd in bosexploitatie, houtzagerijen en de houthandel. Er werd gekozen voor Lefibo, Cohout, Bosexploitatiebedrijf Marc Goossens, Thys Hout en Vercruysse.

Deze geselecteerde bedrijven stellen hun kennis en kunde, maar vooral ook hun reststromen, ter beschikking voor het project. Om vijf designers te selecteren om hiermee aan de slag te gaan, werd in mei 2020 een oproep gelanceerd. Met 64 inzendingen en erg kwalitatieve projectvoorstellen bleek deze erg succesvol. De deelnemende designers werden uitgekozen door een jury met leden uit de partnerorganisaties BOS+, Flanders DC, Hout Info Bois en Vlaanderen Circulair. Lees verder op deze pagina welke designers aan de slag zullen gaan met houtafval.

Updates over het project vind je op duurzaamdesign.be.


De rol van Flanders DC

Het project WOOD-DESIGN wordt gecoördineerd door BOS+. Flanders DC deelt haar kennis en expertise in het project. Flanders DC was betrokken bij de selectie en helpt mee de matchmaking tussen bedrijven en ontwerpers tot stand brengen. Flanders DC is ook het aanspreekpunt voor de ontwerpers in het traject.


De geselecteerde designers

  • T​heresa Bastek en Archibald Godts richtten na hun studies aan de Design Academy Eindhoven in 2017 Studio Plastique op. Het duo wordt gedreven door een onderzoekende mindset die resulteert in ontwerpen die de relaties met de natuur, de productiemethoden, de materiaalkringlopen of de economische mogelijkheden proberen te herdenken. In 2020 won het duo de Henry van de Velde Young Talent Award.
    “We zien in het project een groot potentieel in de samenwerking met lokale experts en belanghebbenden om concrete voorbeelden te ontwikkelen van hoe het ontwerp een impact kan hebben op de houtindustrie.”
T​heresa Bastek en Archibald Godts

T​heresa Bastek en Archibald Godts

Rayah Wouters

Rayah Wouters © Tasja Van Rymenant

  • Rayah Wouters en partner en boomverzorger Niels Arnauts richtten in 2013 de studio Nauwau op met als doel zoveel mogelijk lokaal en verantwoord gekapte bomen te recupereren. De focus van de ontwerpers ligt op de kleinschalige productie van interieur- en exterieurobjecten, vervaardigd uit Belgisch massief hout dat afkomstig is uit de boomverzorgingssector. 
    “Écht samenwerken met de natuur in plaats van hem uit te buiten. WOOD-DESIGN geeft me de kans de grote massa van deze visie te overtuigen en deze nieuwe inzichten te verschaffen wat betreft het verduurzamen van de houtsector.”
  • Ellen Comhaire studeerde in 2019 af als productontwerper aan Howest in Kortrijk en kiest bewust om te denken en te produceren op een manier die zowel sociaal als ecologisch duurzaam is. Zij deed al verschillende ervaringen op die haar visie op duurzaamheid mee hebben vormgegeven.
    “Hout is een warm, toegankelijk en ecologisch verantwoord materiaal met een ontzettend rijke ambachtelijke geschiedenis. Het is fantastisch om daarbinnen te innoveren samen met de industrie om zo nog meer reststromen te kunnen opwaarderen.”
Ellen Comhaire

Ellen Comhaire

  • Onder de noemer Utilise.objects slaan productontwerper Giel Dedeurwaerder en meubelontwerper Brent Neve de handen in elkaar. In de ontwerpen van Utilise.objects komt hun gezamenlijke interesse in geschiedenis en evolutie bovendrijven.
    “Voor ons is WOOD-DESIGN een project waarin we mogen zoeken naar de meest pure entiteit van hout en zijn omgeving.”
Giel Dedeurwaerder en Brent Neve

Giel Dedeurwaerder en Brent Neve

Frederik Delbart

Frederik Delbart © Koen Bauters

  • Frederik Delbart is actief in verschillende domeinen zoals productontwerp, strategie, innovatie, change management, consultancy en creative direction. Hij helpt merken op weg naar een gezondere toekomst, zowel voor het bedrijf, de maatschappij, onze planeet als haar gebruikers.
    “Duurzaamheid in concept, vormgeving, materiaalgebruik, uitvoering en, logistiek is extreem belangrijk. Samen met Belgische bedrijven hieraan kunnen werken, is een belangrijke stap in de goede richting.”

Meer weten over WOOD-DESIGN?

Of ben je geïnteresseerd in onze andere projecten voor kruisbestuiving tussen creatieve en meer traditionele sectoren?