Evolueren als onderneming

voor

Je onderneming heeft een plaatsje op de markt veroverd en je bent min of meer ‘gesetteld’. Dan heb je misschien zin om uit te rusten en te teren op de inspanningen die je tot hiertoe gedaan hebt. Toch weersta je maar beter aan die verleiding!

Een sterk ondernemer stelt zijn positie in het landschap voortdurend in vraag en heeft een strategie en toekomstplannen om zijn onderneming naar een volgend niveau te tillen.

Dat ‘volgende niveau’ klinkt misschien alsof je moet groeien qua omzet of aantal werknemers, maar niets is minder waar. Evolueren kan je in kwaliteit en in kwantiteit, door uit te breiden of zelfs door een sterkere positie aan te nemen in het landschap waarin je je nu al bevindt.

De mogelijkheden zijn legio en jij kent als ondernemer jouw plannen voor de nabije en de verre toekomst het best. Wat wij willen doen, is je enkele opties aanreiken om je te inspireren, op het vlak van groei, marktverruiming en kruisbestuiving.

En dit hoef je niet helemaal alleen te doen. Een sparring partner om je plannen mee te bespreken, kan heel nuttig zijn. Misschien komen er in je regio groepen van collega-ondernemers samen, of zijn er adviseurs of programma's waar je een klankbord vindt. Flanders DC organiseert zo het Groeicollectief. Tot slot zijn er ook een aantal Vlaamse en Europese subsidies om kmo-groeitrajecten te ondersteunen. Ontdek ze in het onderdeel over subsidies.

Daarnaast blijft veranderen en transformeren een lastige zaak in veel organisaties. Nog steeds is 60% van de ‘teruggedraaide’ veranderingen het gevolg van weerstand van de medewerkers binnen de organisatie. Hoe leid je dan je teams door een transformatietraject? Lees meer over change management in dit artikel met expert Frieda Janssens.

Dé ondernemersgids voor jouw sector

Download de pdf

Zoek je een kritisch klankbord rond hoe jouw onderneming kan groeien?