Financiering zoeken

voor

Op verschillende momenten in de levenscyclus van je bedrijf heb je financiering nodig. Bij de oprichting, wanneer je je idee hebt uitgewerkt en een ondernemingsplan hebt opgesteld, maar net zo goed wanneer je een investering wil doorvoeren, of wanneer je aan het groeien bent. Je kan tot slot ook een behoefte hebben aan financiering om je cashflow in evenwicht te houden.

Eerst moet je bepalen hoe groot je financieringsbehoefte is, waarvoor je financiering nodig hebt, voor welke termijn én hoeveel je zelf kan investeren in je onderneming. Pas als daar duidelijkheid over is, kan je op zoek gaan naar externe middelen in de vorm van onder andere leningen, investeringen of risicokapitaal. Je eigen inbreng of eigen vermogen geeft aan hoeveel je zelf kan investeren in de onderneming, zowel in geld als in natura. Deze eigen inbreng speelt een sleutelrol in je zoektocht naar externe middelen. Ze geeft namelijk aan dat je zelf vertrouwen hebt in je project of bedrijf en vormt — samen met een overtuigend plan — het doorslaggevende element om banken, potentiële investeerders, financiële instellingen of partners over de streep te trekken. Het is dus heel belangrijk om tijdig uit te kijken naar externe financiële middelen (lees: niet pas op het moment dat je eigen geld op is).

In dit luik maak je kennis met de verschillende bronnen van externe financiering. Deze lijst is niet exhaustief. Bedenk hierbij dat je niet alleen een startkapitaal nodig hebt, maar dat een gezonde onderneming ook om groeikapitaal vraagt. Het zal je niet verbazen dat de financieringsnoden en de financieringsmogelijkheden verschillen naargelang de levensfase van je bedrijf. Een gezonde financieringsmix is van cruciaal belang.

Op de website van VLAIO kan je een brochure downloaden met een overzicht van alle bestaande financieringsmogelijkheden en overheidsmaatregelen.

Dé ondernemersgids voor jouw sector

Download de pdf

Vragen over waar je financiering kan vinden?