Een goede financieringsmix

voor

Een gezonde financieringsmix is belangrijk, dit wil zeggen een gezonde ‘1/3 versus 2/3'-balans tussen eigen vermogen of eigen middelen en vreemd vermogen of middelen die door anderen ingebracht werden.

Bovendien opteer je het best voor een solide financiële basis met een reserve. Dit is uiteraard comfortabeler dan elke maand te moeten wachten op inkomsten voordat je een factuur kan betalen. Hierbij kan je niet zonder een goede kas- of cashflowplanning die rekening houdt met klanten- en leverancierskredieten en dus het totaalplaatje bekijkt.  

Jij bent natuurlijk overtuigd van je eigen zaak. Maar als je iemand anders (bv. een investeerder, een bank of een instelling) wil overtuigen om te investeren in je project of bedrijf, moet je dit zorgvuldig aanpakken en de juiste informatie meegeven:

  • informatie over jezelf
  • een voorstelling van je onderneming, inclusief je partners
  • de haalbaarheid van je project, op basis van je ondernemingsplan
  • je financiële situatie, uitgelegd aan de hand van je financieel plan, en je je financieringsnood, uitgelegd aan de hand van je cashflowplan.

Bij externe financiering denk je waarschijnlijk meteen aan leningen (bij de bank, bij familieleden). Maar er bestaan tal van andere mogelijkheden, zoals alternatieve leningen en microkredietencrowdfunding, Tax Sheltersubsidies en wedstrijden.

Lees in deze pdf alles over 'Financiering zoeken' in mode.

Download de pdf

Tools en templates

Het warm water opnieuw uitvinden heeft geen zin. En je hebt al genoeg andere dingen aan je hoofd. Laat je helpen door onze gebruiksklare documenten.

Events en workshops

De creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.