Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
Zowel de provinciale, de Vlaamse, de federale als de Europese overheden kennen steunmaatregelen toe die interessant kunnen zijn voor wie actief is in de creatieve sector. Elk van deze subsidies heeft zijn eigen specifieke voorwaarden. We lichten ze binnen dit topic verder toe.
VLAIO heeft de meeste subsidies voor ondernemers verzameld in haar subsidiedatabank. Je kan er onder andere zoeken op thema, sector en type tegemoetkoming. VLAIO beschikt zelf ook over een aantal subsidies die ondernemerschap en innovatie bevorderen en ondersteunen.
Meer informatie vind je via:
de website van VLAIO
hun speciale subsidiegids voor culturele en creatieve sectoren
De subsidiedatabank is een goed vertrekpunt als je naast andere vormen van financiering (zoals leningen en risicokapitaal) op zoek bent naar financiering via subsidies. De databank geeft niet enkel de voornaamste Vlaamse en een deel Europese subsidies weer, maar bevat ook een aantal subsidiemaatregelen op provinciaal en stedelijk niveau. Niet gevonden wat je zoekt? Ga te rade bij de lokale overheidsdiensten. Centrumsteden hebben vaak een cel ondernemerschap of andere specifieke aanspreekpunten voor ondernemers.
Kleine ondernemingen krijgen 30% subsidie en middelgrote ondernemingen 20%, met een maximale steun van 7.500 euro per jaar. Voor opleiding of advies binnen het thema 'duurzaamheid - energie-efficiëntie' of 'cybersecurity' kan je sinds 1 april 2023 een hoger steunpercentage krijgen. Voor kleine ondernemingen bedraagt de steun 45% en voor middelgrote ondernemingen 35%. De maximale steun blijft wel 7.500 euro per jaar.
De procedure is eenvoudig. Je schrijft je in voor een cursus of je tekent een adviesovereenkomst met een geregistreerde dienstverlener en je dient de subsidieaanvraag in via de website van VLAIO. Je stort jouw bijdrage op de kmo-portefeuille-rekening en VLAIO stort je subsidie ook op deze rekening. Je betaalt de factuur voor je opleiding of advies online via de kmo-portefeuille.
De subsidie bedraagt maximaal 50% van de kost, met een maximum van 50.000 euro en kan aangewend worden tot 25.000 euro voor de aankoop van extern strategisch advies en tot 25.000 euro voor de aanwerving van een strategische medewerker. De minimale projectkost dient minstens 20.000 euro te bedragen. Je kan de subsidie aanvragen via de website van VLAIO. Bij je aanvraag dien je een trajectbeschrijving toe te voegen die je opmaakt in de voorziene template. Je moet de aanvraag goed onderbouwen en aantonen dat de implementatie van het extern advies of de aanwerving van een strategisch profiel voor economische of duurzame groei zal zorgen. Je hebt een duidelijk groeiplan en je hebt die externe kennis of het strategisch profiel nodig om deze plannen te kunnen verwezenlijken.
De kmo-groeisubsidie wordt toegekend via een competitieve oproep, telkens voor de vier thema's. In 2024 loopt de laatste oproep van 2023 nog tot en met 22 januari 2024. De eerste oproep is van 20 maart tot en met 15 april 2024. De tweede oproep is van 1 juli tot en met 31 augustus 2024. De derde oproep is van 20 november tot en met 15 december 2024. De ingediende subsidieaanvragen worden beoordeeld op basis van vier evaluatiecriteria, namelijk ambitie, transformatie, onderbouwde aanpak en noodzaak aan kennis en expertise. Uitgebreide informatie over de thema's en de beoordelingscriteria vind je op de website van VLAIO.
Flanders Investment and Trade (FIT) wil internationaal ondernemen in Vlaanderen op een duurzame manier bevorderen via een tweeledige missie: enerzijds door het internationaal ondernemerschap van Vlaamse bedrijven te stimuleren en anderzijds door buitenlandse investeringen naar Vlaanderen te halen.
FIT biedt een heleboel diensten aan: begeleiding en internationaal advies op maat van Vlaamse ondernemers, actieprogramma’s en enkele concrete financiële steunmaatregelen. Zo komt FIT meestal tussen in de kosten voor exportacties en kan je dus een deel van je kosten recuperen als je bijvoorbeeld prospectiereizen onderneemt buiten de EER of deelneemt aan beurzen of niche-evenementen.
Het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (vleva) publiceerde een subsidiewijzer met daarin een overzicht van alle mogelijke subsidiemaatregelen op Europees niveau. Ook VLAIO heeft een EU Funding tool gemaakt met een overzicht van alle EU-financiering. Zo kan je sneller je weg vinden binnen de EU-steunmogelijkheden om jouw project te ondersteunen. Informatie over hoe je de tool kan gebruiken vind je op de website van VLAIO. In de interactieve CulturEU Funding Guide vind je een overzicht van de EU financieringsmogelijkheden en subsidies voor de culturele en creatieve sectoren.
We lichten er twee interessante programma’s uit:
Creative Europe biedt subsidies ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audivisuele sectoren sectoren. Creative Europe Desk Vlaanderen is het lokaal contactpunt voor dit programma.
Erasmus for Young Entrepreneurs laat jonge ondernemers toe op Europese uitwisseling te gaan.
Lees in deze pdf alles over 'Financiering zoeken' in mode.
Download de pdfDe creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.
Cookies opgeslagen