Tax Shelter

voor

Via de Tax Shelter worden particulieren fiscaal aangemoedigd om risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen en scale-ups (groeibedrijven). Particulieren kunnen zo tot 100.000 euro per jaar investeren en genieten hiervoor van een belastingvermindering. Daarnaast bestaat er ook de Tax Shelter voor audiovisuele werken en podiumkunsten, waarbij vennootschappen kunnen genieten van fiscale voordelen als zij hierin investeren. Uitgebreide informatie kan je vinden op de website van VLAIO en het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Tax Shelter voor startende ondernemingen

Als particulier kan je tot 100.000 euro per jaar aan kapitaal investeren in een startend bedrijf (maximum 4 jaar oud) en via de Tax Shelter voor startende ondernemingen genieten van een belastingvermindering van 30 of 45% op je personenbelasting. Logischerwijs kan je geen aandelen kopen van een bedrijf waarin je een activiteit als bedrijfsleider uitoefent. Je kan enkel aandelen verwerven met geld. Dit kan door zowel rechtstreeks kapitaal te verschaffen aan de startende onderneming als door te investeren in aandelen via een erkend crowdfundingplatform. Je kan ook investeren via een openbaar startersfonds of een private startersprivak. Als startende onderneming kan je via deze maatregel tot 500.000 euro ophalen.

Tax Shelter voor scale-ups

Ook met de Tax Shelter voor scale-ups worden particulieren aangemoedigd om te investeren in groeibedrijven. Dit zijn bedrijven die minstens 4 jaar en maximum 10 jaar actief zijn en minimum 10 werknemers tellen. Het bedrijf moet gedurende 2 jaar een groei hebben gerealiseerd. Je kan als particulier tot 100.00 euro per jaar investeren en genieten van een belastingvermindering van 25% van het geïnvesteerde bedrag op je personenbelasting. Je kan zowel rechtstreeks als via een erkend crowdfundingplatform investeren. Uiteraard kan je geen aandelen kopen van een bedrijf waar je (rechtstreeks of onrechtstreeks) een activiteit als bedrijfsleider uitoefent. Als groeiende onderneming kan je via deze maatregel tot 1 miljoen euro ophalen.

Lees in deze pdf alles over 'Financiering zoeken' in mode.

Download de pdf

Events en workshops

De creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.