Now is the time for a fashion revolution. Zoals elk jaar wil Fashion Revolution Week consumenten en producenten wijzen op het belang van een duurzamere mode-industrie. Wij gingen daarom op zoek naar jonge modelabels van eigen bodem, die slow fashion, fair trade, transparantie en duurzaamheid als een prioriteit en noodzaak zien, van bij het ontstaan van hun merk.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

1. Janue Brussels

Janue Brussels

Janue Brussels

Janue Brussels

Twee jaar geleden zag modelabel Janue Brussels het licht. Vanuit haar atelier, waar ook de winkel is gehuisvest, werkt Céline Van den Bossche samen met een team van ervaren patroonontwerpers en naaisters aan haar collecties. Céline is altijd bezig geweest met trage mode en zocht naar een duurzaam alternatief dat niet moest inboeten aan stijl. De stukken van Janue worden gemaakt met reststoffen van andere ontwerpers en gerecycleerde materialen. In haar collecties onderzoekt Céline de interactie tussen een lichaam in beweging en een kledingstuk.

2. KSTMIZED

KSTMIZED

KSTMIZED

KSTMIZED

De Mechelse modeontwerpster Jolien Lauwens startte een jaar na haar afstuderen het label KSTMIZED op. Haar missie? Bewustzijn creëren over de impact van de modesector op de wereld en onze maatschappij laten zien dat duurzaamheid hand in hand kan gaan met unieke, tijdloze ontwerpen. Jolien werkt met overgebleven stoffenvoorraden van andere ontwerpers en stoffen van gerecyclede kleding. Daarnaast werkt ze zoveel mogelijk samen met lokale naaiateliers en mensen die op de arbeidsmarkt geen werk kunnen vinden. 

3. Ida&Volta

Ida&Volta

Ida&Volta

Ida&Volta

Laure Persyn en Johanna Adriaens van Ida&Volta maken op ethische wijze tijdloze vrouwenmode in duurzame, natuurlijke materialen zoals wol, hennep, katoen en linnen. Ze kiezen daarbij voor radicale transparantie en traceerbaarheid van alle stoffen. Het duo ontwerpt vanuit de circulaire gedachte, waarbij het elke vorm van plastic elimineert. Ze houden de keten zo kort mogelijk. De productie ligt deels in België, deels in Portugal. Zelf zien ze Ida&Volta als een onderzoeksplatform dat constant in ontwikkeling is.

4. Marjan Storme

Marjan Storme

Marjan Storme

Marjan Storme

Ook Marjan Storme streeft met haar kledingstukken naar slow fashion. Als kind raakte ze gefascineerd door de kleding die haar moeder maakte. Om mee te helpen aan de vermindering van onze ecologische voetafdruk worden de kledingstukken gemaakt uit reststoffen. Bij de productie wordt gegarandeerd dat de arbeiders in goede werkomstandigheden aan de slag zijn.

5. Studio AMA

Studio AMA

Studio AMA

Studio AMA

Soraya Wancour van Studio AMA wil ethische mode maken volgens circulaire en sociale principes. De grondstoffen voor de collectie zijn restmaterialen van de lokale textielindustrie en de ontwerpen worden aangepast aan de productiemogelijkheden binnen maatwerkbedrijven. Zo wordt de meerwaarde van afvalstromen en sociale tewerkstelling gebundeld in een kledinglijn van duurzame stukken en een lokale waardeketen. Volgens Soraya is transparantie de sleutel tot een duurzamer modelandschap. Bij elk item van de collectie zit een folder waarin de herkomst van het stuk alsook was- en gebruiksinstructies worden meegegeven. Studio AMA ontving onlangs een Henry van de Velde Climate Challenge Award.

6. HOWL

HOWL

HOWL

HOWL

Eind vorig jaar stampte modeontwerpster Sofie Claes en journalist Han Zinzen HOWL uit de grond: een ethisch en duurzaam modelabel dat naast een permanente collectie ook regelmatig capsulecollecties uitbrengt. De stuks worden gemaakt uit organische, gerecycleerde of reststoffen, om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Van elk verkocht item gaat een deel van de opbrengst naar Dronecoria, een Spaanse non-profit organisatie die bomen plant.  

7. Moon Games

Moon Games

Moon Games

Moon Games

Moon Games is een Antwerps label dat in 2020 werd opgericht door Anse Van Gestel. De gebreide sweaters worden in België ontworpen en geproduceerd met seizoensoverschrijdend, duurzaam garen. Moon Games staat voor een open-minded manier van leven en denken in verbinding met de mensen rondom ons. Hieruit vloeien samenwerkingen met gelijkgestemde merken voort, waaronder de huidige collectie van papieren tassen die in Zuid-Afrika worden gemaakt van gerecycleerde cement- en boterverpakkingen.

8. Ms. Bay

Ms. Bay

Ms. Bay

Ms. Bay

Het Antwerpse label Ms. Bay, dat werd opgericht door Saskia Aelen en Lawrence Dedroog, brengt duurzame handtassen en accessoires gemaakt uit gerecycleerd zalmleer, een restproduct uit de voedselindustrie. De stuks worden gemaakt in fabrieken met een ‘SA8000’-label, dat staat voor eerlijke handel op vlak van kinderarbeid, gezondheid en veiligheid, discriminatie en verloning.

9. Mona Wie

Mona Wie

Mona Wie

Mona Wie

De half Portugese, half Belgische ontwerpster Ramona Wilmes werkte tien jaar in de financiële wereld, waarna ze besloot zelf haar baas te worden. Haar liefde voor mode ontstond in haar kindertijd in het naaiatelier van haar moeder. Met Mona Wie wil ze vrouwen aanmoedigen om minder, maar beter te consumeren. In heel het proces staat duurzaamheid voorop: van de materialen en hun oorsprong tot de productie en distributie. Bij elke aankoop wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan het goede doel ‘Parley for the Oceans’.

10. Kuyckxmeers

Kuyckxmeers

Kuyckxmeers

Kuyckxmeers

Het Hasseltse duo Kuyckxmeers — juwelenontwerpster Anouck Kuyckx en architect Thomas Meers — onderzoekt de mogelijkheden en beperkingen van zero waste binnen het ontwerp- en productieproces van een handtas. Zo kan het materiaal na de levenscyclus makkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Eenvoudige systemen, esthetiek en minimalisme vormen de basis voor deze collectie handtassen. 


Circulair ondernemen met Close The Loop

Wil je meer weten over de principes van duurzame mode? Check dan zeker ons platform Close The Loop, dat je wegwijs maakt in de basics van de circulaire werkwijze. Voor meer updates over alles wat met mode en duurzaamheid te maken heeft, kan je je lid maken van onze Facebookgroep

Niet enkel jonge modelabels, maar ook meer gevestigde Belgische waarden maken werk van duurzaamheid. Al heel wat bedrijven namen deel aan een Close The Loop-traject op zoek naar een goede aanpak. Met onze digitale Close The Loop-sessies gaan we nu van start met een nieuwe reeks bedrijven waaronder Terre Bleue, die op haar website alvast haar visie op #whomadeyourclothes toont.