Wil je aan de slag als ondernemer in de creatieve sector? Goed nieuws! Maar zoals je intussen wel al doorhad, komt daar best wat voorbereiding bij kijken. Flanders DC organiseerde een webinar om de verschillende stappen succesvol te doorlopen. In de verschillende hoofdstukken hieronder loodsen we je door de belangrijke weetjes bij het opstarten van een eigen zaak. Het webinar werd gegeven door Annelies Verspeelt, startersadviseur bij ondernemersorganisatie UNIZO.

Intro

Wat is eigenlijk een zelfstandige, en wie kan het worden? Aan welke voorwaarden moet je voldoen om een eigen zaak te starten? Hoeveel starters zijn er per jaar en hoeveel daarvan blijven bestaan?

Starten in de creatieve sector

Fases

Welke stappen moet je allemaal zetten om te kunnen starten met je eigen zaak? Hoe verloopt een haalbaarheidsonderzoek? ​

 

Starten in de creatieve sector: fases

Vormen

Je zal ook enkele beslissingen moeten maken bij de start. Ga je voor een hoofd- of een bijberoep bijvoorbeeld? En kies je voor een eenmanszaak dan wel voor een vennootschapsvorm — en in dat geval, welke? Wat zijn de voor- en nadelen van elke vennootschapsvorm?

Starten in de creatieve sector: vormen

Sociale bijdragen

Een van de redenen waarom starters het niet halen, is dat ze de bijdragen voor de sociale zekerheid niet juist hebben ingeschat. Hoe zit dat juist in elkaar? Wat zijn de concrete bedragen?

Starten in de creatieve sector: sociale bedragen

Geldzaken

Welke verzekeringen heb je nodig als starter? En zijn er steunmaatregelen of subsidies voor starters?

Starten in de creatieve sector: geldzaken

Pijnpunten

Waarom loopt het bij sommige starters mis? Zijn er vaak voorkomende problemen waar een starter zich tegen kan wapenen?

Starten in de creatieve sector: pijnpunten

Formaliteiten

Welke formaliteiten moet je doorlopen om effectief te starten?

Starten in de creatieve sector: formaliteiten

Lees nog meer over de opstart van je zaak in onze ondernemersgids.