In 2024 zetten wij opnieuw verder in op onze missie om ontwerpers en bedrijven uit design en mode bij te staan, zowel bij het starten en groeien van hun ondernemerschap en stimuleren innovatie in de sector, als via promotie en internationalisering. Daarnaast bouwden we de cel Designing for Change verder uit.

1. Ondersteunen van starten, groeien en innoveren

1.1. Via adviesgesprekken

We hebben 560 adviezen gegeven aan zowel startende als meer mature ondernemers. 293 waren actief in mode en 237 in design. Volgende thema’s kwamen daarbij vaak aan bod: intellectuele eigendom, starten, financiering/subsidies, financieel beheer, prijsbepaling, communicatie en overeenkomsten. De resterende adviesvragen kwamen uit andere creatieve sectoren die we verder geholpen hebben naar het juiste aanspreekpunt. 

In december introduceerden we het nieuwe format van digitale adviesdagen: wie actief is in de mode- of designsector kan op deze dagen rechtstreeks een tijdslot inboeken om in een videocall hun vragen te stellen aan onze adviseurs. In 2025 organiseren we elke maand zo’n digitale adviesdag.

We doen dit via ons eigen adviesprogramma maar ook via adviesacties van anderen. Er vonden 10 zitdagen auteursrecht, merken, modellen en octrooien (zowel online als fysiek) plaats, die georganiseerd werden door VLAIO, BOIP, Dienst Intellectuele Eigendom en Flanders DC. Daarnaast werkten we mee aan 10 contactdagen rond financiering en subsidies, georganiseerd door VLAIO. We waren ook aanwezig voor advies tijdens 10 APBCo-workingdagen.

We zijn tot slot partner van VLAIO voor het aanvragen van de Innovatieve Starterssteun. In 2024 hebben we 8 ondernemers begeleid bij het indienen van hun dossier.

1.2. Via begeleidingstrajecten

Met het Close The Loop-programma helpen we al enkele jaren modeondernemers richting een duurzame en circulaire manier van werken via een uitgebreide website en individuele begeleiding of groepstrajecten. In het voorjaar van 2024 brachten we een nieuwe groep bedrijven samen om specifiek in te zoomen op de problematiek van hoge retourcijfers bij e-commerce in de mode. Na een individuele doorlichting stapten de 9 bedrijven in een groepstraject waarin ze strategieën leerden kennen om hun retourpercentage te verlagen. Ze stelden ook een actieplan op en implementeerden het in de maanden nadien. Op de Close The Loop-website creëerden we een nieuwe pagina waarop de belangrijkste leerlessen en succesrecepten uit het traject staan beschreven, en in dit artikel vertellen The Dao Store en LolaLiza wat ze uit het traject haalden.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar financiering was er opnieuw FINMIX Design en Mode: een panel van financieringsexperten waar ondernemers hun plan aan kunnen voorstellen. Zij beoordelen het business- en financieel plan en adviseren over de meest aangewezen financieringsmix. We organiseerden 1 panel op 7 juni waaraan 4 ondernemingen deelnamen.

Het Mentoring Track Mode is een programma in partnerschap met de Stad Antwerpen dat mentors (ervaren modeondernemers) koppelt aan mentees (jonge modeondernemers). Het programma is er in de eerste plaats voor alumni van de Antwerpse Modeacademie, maar ook voor ondernemers wier business draait rond een sterke creatieve visie en met een Antwerpse connectie. In 2024 hebben we 9 matches gemaakt waarbij mentor en mentee minstens 6 keer van gedachten wisselden. Daarnaast hadden we ook 3 groepssessies waarbij experten werden uitgenodigd om kennis te delen en uit te wisselen rond thema's zoals sales en communicatie. In de designsector koppelden we met het Mentoring Track Design 8 jonge designers aan ervaren ondernemers uit de sector. Ook hier kwamen we 3 keer samen om van elkaar én van de mentoren te leren.

Mentoring Track Mode

Mentoring Track Mode

We lanceerden het Digital Transformation in Fashion Track in samenwerking met Vlerick. Dit 8-weekse programma werd ontworpen voor professionals binnen de mode-industrie die hun digitale strategie sterk willen verbeteren en de ambitie hebben om hun merk of bedrijf te laten groeien. Deelnemers kregen de kans om bij te leren over een steeds veranderend digitaal landschap, van een digitale maturiteitsanalyse tot geavanceerde AI-oplossingen. We behandelden ook innovatieve tools zoals blockchain en extended reality voor meeslepende klantbelevingen. Er werd bovendien gewerkt aan strategische verbeteringen in datagebruik, automatisering en cybersecurity.

Met The Next Fashion Chapter hebben Flanders DC en Voka Antwerpen Waasland een uniek groeitraject gecreëerd voor modeondernemers met ambitie. Dit programma biedt modelabels de kans om uit hun dagelijkse routine te stappen en zich volledig te focussen op de strategische groei van hun bedrijf. Tijdens dit traject komen deelnemers maandelijks samen voor peer-to-peer sessies, geleid door experts uit de mode-industrie. De focus ligt op kennisdeling, kruisbestuiving en het ontwikkelen van een duurzame groeistrategie. Daarnaast biedt het programma netwerkmogelijkheden, zoals één-op-één gesprekken met experts en internationale businessdates.

In het voorjaar zetten we in samenwerking met Becom, de Belgische federatie voor e-commerce, het Return to Zero-project op. Hierbij begeleidden we 9 modebedrijven naar een lager retourpercentage via een individuele bedrijfsanalyse en een groepstraject om retourstrategieën uit te tekenen. Het traject leidde tot een actieplan binnen elk bedrijf, en resulteerde ook in een overzicht van strategieën en informatie op de Close The Loop-website waarmee andere bedrijven aan de slag kunnen om hun retours te beperken. Het project werkt mogelijk gemaakt door een subsidie van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

1.3. Via tools

De online ondernemersgids kreeg samen met enkele templates en checklists een aantal updates zodat ze helemaal voldoen aan nieuwe regelgeving. 

Daarnaast ontwikkelden we enkele nieuwe tools, waaronder een template-overeenkomst voor een samenwerking met een influencer. We stelden ook een checklist op met maatregelen die je kan nemen om retours te verminderen bij e-commerce, ingedeeld in drie categorieën: financieel, procesmatig en consumentgericht. 

Samen met VITO ontwikkelde Flanders DC de True Cost Calculator, een ambitieuze tool om de volledige impact van een kledingstuk, zowel op milieuvlak als sociaal, te berekenen over de gehele levenscyclus. De calculator is gratis te gebruiken en vormt een perfecte vertrekpunt om te onderzoeken waar de grootste negatieve impacten juist liggen als kledingmerk, zodat er een adequate strategie kan uitgestippeld worden. Er werd een webinar over de tool georganiseerd en een artikel gemaakt met de eerste reacties van enkele gebruikers.

We voerden een enquête uit onder 381 ondernemers uit de sector om inzicht te krijgen in hun ervaringen met pitches. Pitching biedt kansen, maar roept vooral veel frustraties op. Vanuit die ervaring bieden wij een stappenplan en templates (voor oproep kandidaten en offerte-aanvraag) aan die opdrachtgevers kunnen helpen om hun procedure correct op te zetten en hun briefing beter te kunnen geven.

We zorgden voor een verbinding tussen creatieve bedrijven en jobzoekers via onze vacaturepagina’s. We publiceerden 209 vacatures in 2024.

1.4. Via info- en inspiratie-events

We organiseerden gedurende het jaar 10 webinars, rond uiteenlopende thema’s zoals systemic design, duurzaam en inclusief ontwerpen, je voorbereiden op een designbeurs, artificiële intelligentie en auteursrechten, en hoe starten als modeontwerper met resale of rental. We telden in totaal 963 deelnemers en 4.107 mensen bekeken de webinars achteraf. Hier vind je het volledige overzicht van webinars

We zetten daarnaast opnieuw in op Master Labs (vroegere Expertendagen). We duiken daarbij telkens in een onderwerp en nodigen meer mature ondernemers uit om in kleine groepen gesprekken aan te gaan met experten. We organiseerden 5 edities en telden in totaal 206 deelnemers. 

Master Lab Internationale brand strategies

Master Lab Internationale brand strategies

Daarnaast organiseerden we 4 Labs, waarop 126 mensen aanwezig waren. We organiseerden ook 1 Feedback Lab in design met 14 deelnemers en 1 Feedback Lab in mode met 4 deelnemers.

We waren er ook voor starters met de Start Labs. We organiseerden bij en in samenwerking met ANTWERP.POWERED BY CREATIVES. en Designregio Kortrijk 2 Start Labs voor designers, en daarnaast nog 2 Start Labs voor modeontwerpers. In totaal bereikten we hiermee 132 starters. 

In maart stonden we met onze opvallende oranje Living Lab INFINITEX-stand op FTI Hasselt om meer awareness te wekken en inzicht te krijgen in kledingconsumptie. Bezoekers ontdekten dat hun kledingkasten gemiddeld 100 tot 200 stuks bevatten, waarvan minder dan 20% tweedehands was. Hoewel veel mensen vooral nieuwe kleding kopen om er goed uit te zien, zagen we een sterke bereidheid tot verandering: minder kopen, meer tweedehands en beter zorgen voor kleding. De gesprekken die we voerden, waren een eye-opener voor velen. Met interactieve activiteiten, zoals onze textieltwister en duurzame dilemma's, maakten we duurzame keuzes concreet en inspireerden we bezoekers tot actie.

In oktober is een groep CEO’s van Belgische modebedrijven naar Ghana afgereisd om er de gevolgen van de textielafvalproblematiek te ervaren. Deze uitzonderlijke missie, georganiseerd door Flanders DC, in samenwerking met Studio D en impactondernemer Sven Bullaert (UMU), bracht de groep onder meer naar de beruchte afvalbergen bij de Kantamanto-markt. We maakten er dit verslag over. De missie resulteerde in het opstellen van een ‘Charter voor Verantwoord Ketenbeheer in de Belgische Mode’, waarbij de merken die ondertekenen nieuwe engagementen opnemen rond een duurzame, eerlijke en transparante ketenzorg.

CEO's in Ghana

CEO's in Ghana

De Flanders DC-collega’s werden voor 33 presentaties en workshops op aanvraag uitgenodigd om het over ondernemerschap in design en mode te hebben, zowel ter plaatse als digitaal, tijdens events voor scholen, bedrijven en organisaties.

1.5. Via innovatieonderzoek en Living Labs

In 2024 kwam een einde aan het SCIRT-project (System Circularity & Innovative Recycling of Textiles). Met EU-financiering werkte SCIRT over een periode van 42 maanden aan oplossingen voor de grootste uitdagingen van de mode-industrie: kledingverspilling en recycleerbaarheid. Internationale modebedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten en vzw’s zoals Flanders DC bundelden de krachten. Het project resulteerde onder meer in een reeks nieuwe producten en in technische oplossingen om op industriële schaal meer textiel-tot-textielrecyclage mogelijk te maken. Flanders DC werkte binnen het SCIRT-project aan de ontwikkeling van de True Cost Calculator (zie hoger). Meer informatie is te vinden op scirt.eu of op onze site.

In 2023 gingen we van start met een twee- en driejarig partnership rond drie Living Labs die zich richten op de circulaire economie in mode, textiel en footwear. Deze Labs voeren onderzoek en experimenten uit om circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen te ontwikkelen, gebaseerd op verschillende R-strategieën zoals Reduce, Reuse, Repair en Repurpose. Daarbij kijken de Labs naar aanpassingen in het ontwerpproces, materiaalkenmerken, logistieke ketens en bedrijfsmodellen. Elk Lab vormt een interdisciplinair consortium van kennisinstellingen, onderzoekscentra, bedrijven en de sociale economie. Via co-creatieve workshops en samenwerkingen streven we naar maximale impact die zowel people, planet, profit als purpose ten goede komt.

  • ReUse in Style (Universiteit Antwerpen) ondersteunt bedrijven bij de implementatie en ontwikkeling van herbruikbare alternatieven voor eenmalig gebruik of producten voor korte levensduur door samen te werken met bedrijven om de hindernissen weg te nemen naar een circulaire economische transitie. Specifiek gaat dit Lab over de kwaliteit van producten, het gebruik van producten en het ontwerp van product-servicesystemen. 

  • INFINITEX (Thomas More) focust zich op het testen en verbeteren van nieuwe businessmodellen rond de terugname en herverkoop, verhuur-, leen-en deelmodellen of diensten zoals sorting-as-a-service, washing-as-a-service en repair-as-a-service. Hierbij wordt expliciet rekening gehouden met de consument als cruciale schakel om deze businessmodellen te doen slagen. 

  • Recare about Shoes wil de transitie naar een circulaire schoenensector faciliteren. De uitdaging is om circulaire ontwerp- en bedrijfsstrategieën te ontwikkelen die niet recycling maar onderhoud en herstel voorop stellen in een circulaire waardeketen met als doel de levensduur van schoenen op een duurzame manier te verlengen. 

Flanders DC neemt in de Labs de rol als communicatie- en disseminatiepartner. Hierbij zorgen we ervoor dat alle geleerde lessen gecapteerd en verspreid zullen worden naar de bredere sector door middel van interviews, artikels, beurzen, online publicaties, events en workshops. Alle tools en toegepaste informatie die in de Labs ontwikkeld worden zullen worden geïntegreerd in de ‘Close The Loop’-website zodat deze na het project kunnen blijven leven om de bredere sector te ondersteunen in de transitie naar een circulaire economie.

2. Promoten en faciliteren van internationalisering

2.1. Via awards

Op 23 januari werden voor de 30ste keer de Henry van de Velde Awards uitgereikt. Een overzicht van alle winnaars van de Henry van de Velde Awards 24 vind je op de website. We gaven ook een rijk geïllustreerde publicatie uit waarin de winnaars verder uitgelicht worden en we terugblikten op 30 jaar awards. In het voorjaar organiseerden we 11 activiteiten met alle winnaars: van atelierbezoeken en talks tot webinars en mini-expo’s. Onder leiding van juryvoorzitter Chris Baelus werden in drie juryrondes de winnaars van deze editie bepaald. Op 14 november werden de awards van editie 2025 binnen 8 categorieën bekendgemaakt.

Henry van de Velde Awards 24

Henry van de Velde Awards 24

In samenwerking met MAD Brussels en WBDM en Knack Weekend / Le Vif Weekend reikten we op 28 november voor de 7de keer de Belgian Fashion Awards uit. Een internationale jury van 13 professionals koos de winnaars; de prijs ‘Fashion Brand of the Year’ werd door het publiek verkozen.

En we zetten de beste afstudeercollecties en -werken in design en mode in het spotlicht. In juni selecteerden we opnieuw de beste masterstudenten mode aan de Academie van Antwerpen, KASK Gent en SASK Sint-Niklaas. De drie winnaars ontvingen een gratis deelname aan de Summerschool Fashion Management aan de Universiteit Antwerpen. We publiceerden daarnaast naar jaarlijkse gewoonte een artikel met de 25 beste afstudeerprojecten in design, dat 3.901 keer werd bekeken.

2.2. Via toonmomenten, pers- en buyersevents en beurzen

Op 16 en 17 november organiseerden we de zesde editie van FOR THE NOW in Tour & Taxis in Brussel. Het concept binôme, waarbij twee creatieven uit verschillende culturen en disciplines werden samengebracht om elkaar te inspireren en samen een nieuwe vormentaal te creëren, werd in 2024 verdergezet met drie duo’s. Het toon- en verkoopevent bracht werk van een vijftigtal Belgische designers. Via het partnership met Knack Weekend / Le Vif Weekend organiseerden we de ceremonie en presentatie van de Designer of the Year 2024. Zaterdag was er een programma, met onder andere een debat onder leiding van Dominique Nzeyimana rond ‘Breaking Barriers and Building Influence in the Design Space’. Toolbox & Anane gaven een showcase en Bruzz Ice DJ Iness sloot de avond af.

Na een eerste geslaagde aanwezigheid tijdens Copenhagen Fashion Week, presenteerde IN OUR NAME Belgium in augustus Belgische collecties in het centrum van Kopenhagen. MAD Brussels, Flanders DC en WBDM kozen na een open call vier deelnemende designers: Borrenberghs, ESUME, YENTSE en 11PM. De ontwerpers kregen de kans hun merk voor het eerst in Kopenhagen te presenteren, hun unieke esthetiek aan een nieuw publiek te tonen en internationale connecties te leggen.

Tijdens Paris Fashion Week in september 2024 gaf Flanders DC aan enkele ontwerpers de kans om hun creaties internationaal in de kijker te zetten. Met een gedeelde showroom in het modehart van Parijs boden we een platform waar talentvolle ontwerpers hun collecties konden presenteren aan een internationaal publiek.

Met een 4-daagse businesstrip boden we een programma aan in de DACH-regio (Berlin, Munich, Zurich). We bezochten verschillende retailers, showrooms en ontmoetten buyers, agenten en lokale experten. Tijdens deze prospectiereis reikten we deelnemers een onbetaalbaar netwerk van contacten en inzichten aan over de markt die we bezochten. 

Naar aanleiding van offSHOW en de graduation show van de Antwerpse fashion masters in juni hebben we 17 buitenlandse modejournalisten uitgenodigd voor een perstrip naar Antwerpen. We hebben de groep rondgeleid en in contact gebracht met Vlaamse modeontwerpers, -ondernemers en -bedrijven, met ondersteuning van de Stad Antwerpen. Achteraf publiceerden de journalisten 13 artikels in print, naast features via online en social media en een reportage voor de Spaanse televisie. 

Onder de noemer Belgium is Design namen we, zoals elk jaar, samen met WBDM, deel aan de beurs Maison&Objet, van 18 tot 22 januari. We presenteerden 11 ontwerpers en designbedrijven. Langs Vlaamse kant waren dat Casimir by A.D.U, Emma Terweduwe, Stack by Studio MOTO en Studio Rombouts. Tijdens de Milan Design Week, die doorging van 15 tot 21 april, bracht Belgium is Design de expo Bold Dualities, met werk van 30 overwegend jonge ontwerpers. En alle Belgische aanwezigen werden opnieuw samengebracht in een online Belgian Design Map. 

Belgium is Design, Maison&Objet

Belgium is Design, Maison&Objet

Flanders DC is tot slot partner in het D2B-matchmakingevent van MAD Brussels en WBDM. 25 designers kregen op 5 december de gelegenheid hun portfolio te presenteren aan 7 internationale designbedrijven.

2.3. Via onze media en de pers

In ons online magazine lieten we opnieuw heel wat creatieven en experts aan het woord, deelden we tips & tricks en zetten we onze eigen projecten in de kijker. Er verschenen het afgelopen jaar 75 artikels, interviews, podcasts, comics, beeldreeksen en video’s. 

Op onze website telden we 168.184 unieke bezoekers. Ons Youtube-kanaal leverde 36.877 views op.

Op vlak van social media hadden we ook een goed jaar. In 2024 bereikten we via onze verschillende accounts op Facebook 652.200 personen, hadden we 610.300 bezoekers en 27.185 volgers in totaal. Op LinkedIn waren er 207.259 spontane weergaven en haalden we 9.729 volgers. Op Instagram bereikten we via onze verschillende accounts 2.116.198 accounts, hadden we 57.678 bezoekers en 30.980 volgers in totaal. 

Onze nieuwsbrieven tellen in totaal 29.197 abonnees, die het afgelopen jaar 41 nieuwsbrieven in hun mailbox ontvingen. 

Flanders DC (of acties van Flanders DC) is in totaal 227 keer vermeld geweest in de pers

2.4. Via campagnes

Onze Ik Koop Belgisch-campagne klopte af op 2.606 merken en trok het afgelopen jaar 91.086 websitebezoekers. Op Facebook werden we gevolgd door 8.821 mensen en bereikten we 3.659 accounts. Op Instagram werden we gevolgd door 8.106 mensen en bereikten we 5.161 accounts. 

Daarnaast blijven we onze campagne Creative Fair Play, een manifest met zeven regels voor succesvolle samenwerkingen met creatieve ondernemers, onder de aandacht brengen via onze site en social media.

2.5. Via internationale netwerken

Flanders DC is coördinator van het Districts of Creativity-netwerk dat 12 creatieve regio’s van over heel de wereld bundelt om programma’s en instrumenten met elkaar te delen. Als coördinator van het netwerk was Flanders DC betrokken bij de voorbereidingen van het Creativity World Forum 2024 dat in Bilbao plaatsvond. Verder waren we aanwezig op de Reverse Mission in Shanghai waar we in contact werden gebracht met lokale initiatieven die de creatieve economie ondersteunen. Flanders DC faciliteerde ook de DC Network Meet up (webinar) rond AI in Creative Industries, samengesteld door ACCIO (Catalonië). Flanders DC zal in 2025 de organisatie van de DC Network Reverse Mission, met focus op de mode- en designsector, voor haar rekening nemen.

We vertegenwoordigden ook Vlaanderen op de UN-conferentie rond creatieve economie in Oezbekistan van 2 tot 4 oktober.

Via BEDA (The Bureau of European Design Associations) houden we vinger aan de pols van wat er op internationaal vlak evolueert in het designlandschap. We namen deel aan het BEDA Design Forum en de BEDA General Assembly op 30 en 31 mei.

Flanders DC is één van de founding fathers van de nieuwe European Fashion Alliance die 27 mode-organisaties en 11 modeweken uit Europa verenigt. De doelstelling van de EFA is de transformatie naar een meer duurzame, innovatieve, inclusieve en creatieve Europese mode-industrie te bewerkstelligen. EFA is hiermee de stem van de creatieve mode-industrie, die meer dan 10.000 kmo’s en een kleiner aantal grote bedrijven vertegenwoordigt. Als overlegorgaan met de Europese instellingen en relevante internationale stakeholders zal EFA vooral haar rol op Europees beleid opnemen, en daarnaast kennis-uitwisseling, tools, programma’s en netwerkmomenten voor haar stakeholders opzetten. Flanders DC heeft een zetel in de Raad van Bestuur. In 2023 lanceerde EFA haar eerste industry survey die polst naar de noden van modebedrijven op vlak van duurzaamheid, technologie en innovatie en onderwijs. De resultaten van de survey werden een eerste keer voorgesteld op 5 maart tijdens de EFA-conferentie in Brussel (Cinema Palace) in aanwezigheid van Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Iliana Ivanova, en 200 professionals uit de Europese modesector. Daarna werden de resultaten in een eerste rapport, The Status of European Fashion Report 2024, gegoten, dat gepubliceerd en voorgesteld werd tijdens de 2de EFA rondetafel in het Europees Parlement op 4 december, in aanwezigheid van de kersvers EU-Commissaris voor Milieu, Waterbestendigheid en Competitieve Circulaire Economie, Jessika Roswall en 82 EU- en industry-vertegenwoordigers. Flanders DC heeft zowel de resultaten als het rapport gepresenteerd.

3. Design als motor voor verandering tonen

In 2024 bouwden we verder aan het Designing for Change-programma, met als doel design zichtbaar en toegankelijk te maken als katalysator voor baanbrekende innovatie. Het programma richt zich op bedrijven, organisaties en overheden, die een sleutelrol kunnen spelen in verandering door design in te zetten voor profit, people, planet en purpose. Design fungeert hierbij als verbindende schakel tussen burgers, bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen.

We gingen daarvoor op DfC Tour’, waarbij we sectororganisaties zoals Groep Maatwerk, Smart Hub Vlaams-Brabant, Agoria en Flanders Make bezochten om onze missie en aanbod kenbaar te maken en samenwerkingen op te zetten. Daarnaast bezochten we designbedrijven om hun werking en behoeften beter te begrijpen en ons DfC-netwerk te versterken.  

Designing for Change, Smart Hub Vlaams-Brabant

Designing for Change, Smart Hub Vlaams-Brabant

We lanceerden ook een Designing for Change-nieuwsbrief

Tijdens hetLearn & Match Event in Leuven zetten Flanders DC, Groep Maatwerk en Smart Hub Vlaams Brabant design centraal als katalysator voor duurzame en sociale innovatie. 

In maart ging het project Circulair Design op Maat(werk) van start, een initiatief dat maatwerkbedrijven wil helpen om meer circulair en autonoom te werken. Het project ontstond na een oproep van de Provincie Vlaams-Brabant, waarop Groep Maatwerk Flanders DC uitnodigde om samen deze uitdaging aan te gaan. Tijdens een reeks workshops brachten we de behoeften, ambities en het potentieel van de deelnemende maatwerkbedrijven in kaart. Vervolgens lanceerden we een oproep naar designers en designbureaus, wat resulteerde in 3 sterke samenwerkingen. Tot april 2025 zullen deze 'matches' werken aan circulaire modellen, processen, diensten of producten: Rodea en Equals Three, BWB en Dott Achilles en Blankedale en Made Design. 

Tijdens de Advanced Engineering-beurs in het voorjaar presenteerde Designing for Change, ondersteund door APBC, UA en Flanders DC, hoe design een katalysator kan zijn voor innovatie bij KMO's. Met een inspirerend sprekersprogramma en een interactieve netwerkmomenten bracht het initiatief ontwerpers en bedrijven samen. Het zorgde voor zichtbaarheid, inspiratie en concrete verbindingen die bijdragen aan een circulaire en innovatieve toekomst.

In 2024 werd Flanders DC de officiële Vlaamse CIRCO Hub, een belangrijke katalysator voor de transitie naar een circulaire economie. De CIRCO Hub helpt designers en bedrijven om circulaire vaardigheden en strategieën te ontwikkelen via 'Classes' voor ontwerpers en 'Tracks' voor bedrijven, gebaseerd op de design methodologieën van de TU Delft. Op 25 november organiseerde Flanders DC de allereerste CIRCO Class, in samenwerking met Flanders Make. 

CIRCO Class

CIRCO Class

Flanders DC organiseerde de Master Course ‘Design Management Foundations’ om bedrijven en designprofessionals te helpen hun designprocessen te optimaliseren en rendement te verhogen. In een competitieve zakelijke omgeving is effectief designmanagement essentieel om groei en succes te realiseren. Deze masterclass biedt praktische tools, processen en methoden om efficiënter te werken, de communicatie met stakeholders te verbeteren en de impact van projecten te vergroten.

Met de Co-Labs van Designing for Change bracht Flanders DC in 2024 een groep van een 15-tal ontwerpers, strategen en visionairs samen om de rol van design in maatschappelijke en economische transformaties te verkennen. Via 3 intensieve sessies werden toekomstvisies uitgewerkt waarin design niet alleen producten en diensten ontwikkelt, maar ook innovatie aanstuurt, leerprocessen faciliteert en strategische toekomstbeelden creëert.

De Co-Labs van Designing for Change resulteerden in een visienota die fungeert als fundament voor een gezamenlijk verhaal rond design. Deze nota benadrukt hoe design kan bijdragen aan de 4 P’s: People, Planet, Profit en Purpose, en vormt de basis om het bredere innovatielandschap in kaart te brengen die financiële impact overstijgt. Lees er hier hier meer over. Het doel van de visienota is om samenwerking en groei te stimuleren door acties binnen de design- en innovatiesector te verenigen en versterken. Daarnaast biedt het een kader om knelpunten te identificeren en concrete beleidsaanbevelingen te formuleren. Door design strategisch in te zetten, willen we duurzame innovatie bevorderen en de samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen versterken. Dit document dient als een inspirerend startpunt om samen te werken aan een circulaire en toekomstgerichte economie.