De laatste jaren is upcycling in een stroomversnelling gekomen. De behoefte om duurzamer om te gaan met materialen en richting een meer circulaire economie te evolueren, liggen aan de oorsprong hiervan. Wat is upcycling juist? Kan je zomaar bestaande producten gebruiken om nieuwe producten te ontwerpen? Wat met de intellectuele eigendomsrechten die de bestaande ontwerpen beschermen?

In dit webinar gaan we samen met Judith Bussé dieper in op het auteurs-, merken- en modellenrecht en de invloed ervan op upcycling aan de hand van voorbeelden. We bekijken ook de EU-wetgeving en in het bijzonder de komende Ecodesign Verordening en implementatie van de UPV (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid) of EPR. Daarnaast hebben we ook een getuigenis van Zoë de Cock.

Webinar: Upcycling en intellectuele eigendom

Judith Bussé is advocate bij EDSON en gespecialiseerd in intellectuele eigendom en Europees recht. Judith heeft een grote interesse in duurzaamheid in design en mode en volgt de Europese strategie rond milieu, maatschappij en bestuur in detail op.

Zoë de Cock is founder van Renée. Renée streeft naar een zero-waste productie en gebruikt bestaande stukken en stoffen om nieuwe unieke kledingstukken te creëren.