Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
Wil je helemaal mee zijn met de belangrijkste trends en evoluties in jouw sector, abonneer je dan zeker op de nieuwsbrieven van vakorganisaties en neem deel aan hun netwerkactiviteiten en conferenties. Daarnaast zijn vaktijdschriften, gespecialiseerde websites en sociale media een belangrijke bron van nieuwe kennis en inzichten.
Gopress is een persdatabank die 20 nationale kranten, 16 internationale kranten, 82 magazines, 3 persagentschappen en 637 nieuwssites screent, en die je op trefwoorden kan doorzoeken.
Dankzij diensten zoals Google Alerts kan je bepaalde trefwoorden instellen (bv. je sector, je expertise, je markt of vakgebied). Zodra hierover iets verschijnt op internet, krijg je een melding.
Met Tweetdeck kan je makkelijk op Twitter zoeken naar bepaalde trefwoorden of hashtags.
Folio vzw bundelt 32 Vlaamse culturele, literaire en erfgoedtijdschriften.
In de designsector zijn er een aantal regionale spelers actief die een programma rond kruisbestuiving hebben opgezet: Ministry of Makers (Oost-Vlaanderen), Designregio Kortrijk (West-Vlaanderen) en Antwerp Powered by Creatives (Antwerpen). Ze organiseren elk inspiratie-events rond kruisbestuiving, brengen sectoren bij elkaar en lanceren interessante projecten.
Z33 focust op onderzoek en kruisbestuiving van ontwerpers met actoren uit de kunsten- en architectuursector. VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap.
Gespecialiseerde on- en offline magazines voor design in Europa zijn onder meer Wallpaper, Domus, Interni, TL Magazine, DAMn° Magazine, Dezeen, Frame en New Ceramics.
Een breder publiek zal zijn gading vooral in Weekend Knack en de weekendbijlages van kranten zoals dS Magazine, De Morgen magazine, Sabato, en lifestyletijdschriften zoals Feeling Wonen, Actief Wonen, Decors,... Verder besteedt kanaal Z geregeld aandacht aan design in zijn uitzendingen.
Geïnteresseerd in conferenties en lezingen? Dan zijn Integrated, Grafixx, A-Z lezingen, Shapeshifters, Us By Night, Let’s Talk Design, Crosstalks en Design Dialogues interessante platformen.
Design Museum Gent is behalve een designmuseum ook een ontmoetingsplaats voor iedereen, voor makers en gebruikers. Het Design Museum Gent wil de Belgische designcultuur versterken en via ontwerp bredere maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en intelligente technologie in de kijker zetten. Daarnaast onderzoeken ze welke rol design kan spelen in de toekomst.
Belgisch Instituut voor Grafisch Ontwerpers (BINGO). Het Instituut is een onafhankelijke organisatie die fungeert als kenniscentrum en presentatieplatform voor grafisch ontwerp in en uit België. Zonder eigen museum of hoofdkantoor organiseert het Belgisch Instituut Grafisch Ontwerp thematische tentoonstellingen op wisselende locaties in heel België.
In de designsector zijn er een aantal spelers actief die een programma rond duurzaamheid hebben opgezet. Zo werkt Flanders DC samen met Vlaanderen Circulair, de OVAM en BOS+.
Tot slot zijn er ook kenniscentra die voor designers interessant kunnen zijn, zoals Antwerp Management School 'Design & Innovation', wood.be (hout en meubels), Flanders Drive, Aluminium Center, Technology Transfer Offices Flanders, Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie, Designing Smart Products Valley, Flanders PlasticVision, Clusta (materiaalondersteuning), Centexbel (textiel) en iMinds (digital design).
Lees in deze pdf alles over 'Het landschap' in design.
Download de pdfDe creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.
Cookies opgeslagen