#HVDV24 Display: Tucumã

Georganiseerd door
Flanders DC

Het werk Tucumã van Atelier Balancê werd bekroond met de Henry van de Velde Crafts Silver Award 24. Tucumã zijn sculpturen gemaakt volgens Braziliaanse vlechttechnieken en bestaat uit geweven sculpturen gemaakt van afgedankte touwen uit een wijngaard. Je kan haar werk van 27 april tot 26 mei terugvinden in de Shop van ModeMuseum Antwerpen.

Over Tucumã

Tucumã zijn sculpturen gemaakt volgens Braziliaanse vlechttechnieken en bestaat uit geweven sculpturen gemaakt van afgedankte touwen uit een wijngaard. De sculpturen zijn een vertaling van traditionele mandweeftechnieken naar een nieuwe vormentaal. ‘Tucumã’ verwijst naar een gemeenschap in het Braziliaanse regenwoud en meer specifiek naar de Tucumã-palmboom en zijn olieachtige, oranje fruit. Ysaline Ophoff paste de aangeleerde technieken toe op afvalmaterialen met andere karakteristieken en ging op zoek naar manieren om de traditionele vormen te manipuleren.

De jury over Tucumã

Tucumã valt op door de herkomst van het materiaal, de complexe weeftechnieken en het feit dat het zweeft tussen sculptuur en gebruiksobject. Als jonge ontwerper teruggrijpen naar eeuwenoude technieken om daar een eigen vormentaal mee te maken, is sterk. De collectie in haar geheel getuigt van een eigen universum waarin het fijn toeven is.

Over Atelier Balancê

Atelier Balancê past traditionele mandweeftechnieken toe op gevonden materialen, zoals natuurlijke vezels en gerecupereerde afvalmaterialen, en tracht deze aan de hand van experimentele manipulaties om te zetten in nieuwe vormen en objecten. Handen worden tools om onderzoek, ambacht en kunst met elkaar te verweven. Verhalen worden tastbaar. Atelier Balancê is een eerbetoon aan het proces van het maken, de poëzie van tijd en traditioneel vakmanschap, het is een sculpturale verkenning en een oproep tot ecologisch bewustzijn.

Praktisch

  • De display loopt van 27 april tot 26 mei.
  • De display vindt plaats in de Shop van ModeMuseum Antwerpen op de gelijkvloerse verdieping.
  • Je kan gratis een kijkje komen nemen!
  • Het is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bekijk alle events in het kader van de Henry van de Velde Awards 24 in onze agenda.

De Henry van de Velde Awards worden georganiseerd door Flanders DC in samenwerking met VLAIO, Bozar, OVAM, Vlaamse Milieumaatschappij en Bokrijk. Meer op henryvandevelde.be.

Datum

27 april tot 26 mei 2024

Locatie

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28

2000 Antwerpen

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

gratis

Andere activiteiten