Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
30 januari 2018
5 minuten leestijd
© Fille Roelants
De Henry van de Velde Awards zijn bekend! Tien ontwerpers, bedrijven en designprojecten gingen tijdens de uitreiking in BOZAR met de prestigieuze Henry van de Velde Award naar huis. Wie zijn de winnaars? Ontdek ze allemaal in dit overzicht.
Binnen de categorie van Special Awards met de Lifetime Achievement, Company en Young Talent Award vallen respectievelijk Bart Lens, Verilin en Sep Verboom in de prijzen.
Bij de Design Solution Awards zijn er 6 projecten die een trofee mee naar huis krijgen, naast de publieksprijs. De 18 genomineerde inzendingen werden gekozen op basis van de 'goed design'-criteria en (voor het eerst) duidde een internationale jury finaal de 6 laureaten aan.
Proficiat aan alle winnaars!
De Henry van de Velde Lifetime Achievement Award? gaat naar Bart Lens. Waarom koos de jury voor Bart Lens?
Bart Lens wil als architect impact hebben op de leefomgeving. Naast gebouwen ontwerpt hij ook objecten waarmee wij ons omringen. Lens transformeert wat reeds bestaat. Tijdens het creatieproces observeert hij hoe mensen zich omringen met objecten en hoe ze zich bewegen in de ruimte. Meer en meer vertrekt hij vanuit de materialen waarbij de traditionele verwerking belangrijker wordt. Lens creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de totaliteit van de leefomgeving. De jury waardeerde deze visie en consequente aanpak en oordeelde dat hij een bijzonder evenwichtig oeuvre ontwikkelde. Maar er is meer. In zijn opdracht bij Bokrijk profileerde hij zich met het project 'Bokrijk brandmerkt' als ambassadeur van het ambachtelijk erfgoed. Hier brengt hij heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal, door vakmensen en ontwerpers van vandaag en morgen samen te zetten. Dit was doorslaggevend in de keuze van de jury.
Bart Lens praat over zijn werk en visie in dit filmpje. Lees ook meer over Bart Lens in dit artikel, geschreven door Marc Dubois.
De Henry van de Velde Company Award? gaat naar Verilin. Waarom koos de jury voor Verilin?
Verilin is producent van luxueuze linnen collecties voor tafel, bed en interieur. Voor de realisatie van deze pure, authentieke producten combineert het Kortrijkse familiebedrijf zestig jaar vakmanschap met een sterke drang naar innovatie. Verilin is bovendien een 100% lokaal, Belgisch verhaal. De derde generatie, Ilse en Anne-Sophie Dedeken, specialiseerde zich verder in maatwerk en werken regelmatig samen met sterrenchefs, kunstenaars en designers. Daaruit groeien weer nieuwe ideeën voor innovatie. Doorslaggevend voor de jury zijn de zware investeringen van Verilin in diepgaand en innovatief onderzoek. Nieuwe weefgetouwen geven alsmaar nieuwe mogelijkheden waardoor ze een unieke positie bekleden in de markt.
Een blik achter de schermen van Verilin krijg je in dit filmpje. Lees ook meer over Verilin in dit artikel, geschreven door Elien Haentjens.
De Henry van de Velde Young Talent Award? gaat naar Sep Verboom. Waarom koos de jury voor Sep Verboom?
Industrieel ontwerper Sep Verboom is een kind van zijn generatie: idealistisch, maar nuchter, lokaal én globaal, collectief eerder dan individueel, communicatief ook. De (verre) toekomst houdt hem het meest bezig. En dat waardeerde de jury zeer. Duurzaamheid, in de hele brede zin van het woord, is de rode draad doorheen zijn aanpak, zijn objecten, en de manier waarop hij zich bewust als duurzaam ondernemer opstelt. Sep wil mensen duurzame alternatieven aanwijzen voor de klassieke industriële productie en mensen bij elkaar brengen en laten samenwerken om zo openingen te vinden in het systeem. Momenteel werkt hij zowel voor de industrie als voor ngo’s. De jury beschouwt Sep Verboom als een schoolvoorbeeld van wat de ontwerper de dag van vandaag moet zijn: niet alleen maker en bedenker, maar ook inspirator en connector, en natuurlijk: wereldverbeteraar.
Ontdek hoe Sep Verboom denkt en werkt in dit filmpje. Lees ook meer over Sep Verboom in dit artikel, geschreven door Leen Creve.
De Communication Award? gaat naar de promotie van de heropening van het Museum Plantin-Moretus. Kastaar trok met twee mobiele drukpersen de Antwerpse straten op en ontwierp een eigen museumshop-collectie op basis van 16de eeuwse illustraties uit het archief.
Ontdek hier alle nominaties binnen deze categorie.
De Design-led Crafts Award? gaat naarTableskin, een tactiel tafellaken en servetten. De tekening is een linnen vertaling van een harige dierenhuid. Tableskin is 100% Belgisch, ontworpen door Lore Langendries en gemaakt bij Verilin.
Ontdek hier alle nominaties binnen deze categorie.
De Ecodesign Award by OVAM? gaat naar Post-Couture Antwerp van Post-Couture Collective, ontworpen door Martijn van Strien. Post-Couture Collective biedt een alternatief voor het huidige over-producerend modesysteem door een nieuwe methode te ontwikkelen voor de productie van duurzame, betaalbare en gepersonaliseerde kleding. Post-Couture Antwerp werd ontwikkeld door vijf Antwerpse modeontwerpers. Ontdek in dit filmpje meer over Post-Couture Collective.
Ontdek hier alle nominaties binnen deze categorie.
De Efficiency Award? gaat naar Dubio, een baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. Roel Vandebeek ontwierp deze baksteen voor Nelissen Steenfabrieken.
Ontdek hier alle nominaties binnen deze categorie.
De Everyday Life Award? gaat naar Stubs. Frank Ternier ontwikkelde voor Labt vier kleurrijke en stapelbare stoelen die samen één geheel vormen. De pure look hebben de krukjes te danken aan de geknikte pootjes, een verder op zich onopvallend detail. Een portret van Frank Ternier vind je hier!
Ontdek hier alle nominaties binnen deze categorie.
De Healthcare Award? gaat naar Colli-Pee, een slim toestelletje voor een gegarandeerde en gestandaardiseerde collectie van eerste fractie urine. Dat is de eerste 20 ml van de plas. Deze hoog geconcentreerde urine zorgt voor een betere detectie van infectieziekten en kanker. Voxdale ontwikkelde de Colli-Pee voor Novosanis.
Ontdek hier alle nominaties binnen deze categorie.
Het favoriete product van het publiek krijgt via een online stemming de Henry van de Velde Public Award. De 18 nominaties van de Design Solution Awards komen hiervoor in aanmerking. Theomatik wint de Henry van de Velde Public Award 2017. Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten, zowel thuis als op verplaatsing. Het idee kwam van Theo Willen, Frédéric Boonen goot het voor Jessa Ziekenhuis in een handig ontwerp.
Van 31 januari tot 15 april 2018 ontdek je gratis het werk van de winnaars en de genomineerden van de Henry van de Velde Awards. De catalogus (10 euro) is te koop in de bookshop van BOZAR.
Cookies opgeslagen