De uitreiking van de Henry van de Velde Awards 24 zit erop! Alle winnaars van de editie van dit jaar zijn bekend. Ontdek op deze pagina wie de 32 winnaars zijn in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public!

In het voorjaar van 2024 organiseren we een aantal activiteiten met de winnaars. Daarnaast maakten we video's met alle winnaars en publiceerden we een uitgebreide publicatie, waarin je alle winnaars terugvindt, maar ook kan terugblikken op 30 jaar awards. Een must-have voor elke designliefhebber!
Meer info op henryvandevelde.be.

Aftermovie door Colourblind1. Lifetime Achievement Gold Award: Dirk Wynants

Dirk Wynants © Fille Roelants

Dirk Wynants © Fille Roelants

AMAi Table © Extremis

AMAi Table © Extremis

De jury reikt de Lifetime Achievement Award uit aan ondernemer en ontwerper Dirk Wynants, vanwege zijn gedurfde visie en impact op de designwereld en als drijvende kracht achter designmeubelbedrijf Extremis, dat een economisch succesverhaal is en uitblinkt in originaliteit en eenvoud, maar ook in functionaliteit en efficiëntie. Hij is een pionier op vele vlakken en heeft Belgisch design mee op de kaart gezet, ver buiten onze landsgrenzen. Dirk is niet bang om te springen en verantwoordelijkheid op te nemen. Hij verbindt bovendien ontwerpers, voor wie hij een inspirerend voorbeeld is. Hij blijft zichzelf opnieuw uitvinden en evolueert mee met de uitdagingen van vandaag.

“Meer dan louter een andere vorm te bedenken, proberen we telkens met een compleet vernieuwend idee te komen”

Dirk Wynants,

Designer en CEO Extremis


2. Young Talent Gold Award: Nathalie Van der Massen

Nathalie Van der Massen © Fille Roelants

Nathalie Van der Massen © Fille Roelants

Liquid dream © Tijs Vervecken

Liquid dream © Tijs Vervecken

De jury reikt de Young Talent Award uit aan Nathalie Van der Massen, die als textieldesigner haar niche binnen de sector heeft gevonden. Ze wordt gewaardeerd omwille van de manier waarop ze, op een heel natuurlijke manier, de grens tussen kunst en design aftast. Nathalie maakt zowel uniek werk als stoffen voor de huiselijke sfeer. Ze werkt vaak met natuurlijke materialen en combineert industriële en ambachtelijke methodes. Daarnaast doet ze ook onderzoek op vlak van techniek en innovatie en is ze al enige tijd actief op internationaal vlak.

“Het zijn belevingen die me triggeren en inspireren. Wanneer ik ergens binnenkom, kan het licht dat naar binnen schijnt me oprecht blij maken”

Nathalie Van der Massen,

Textieldesigner


3. Company Gold Award: Zaventem Ateliers

Lionel Jadot © Fille Roelants

Lionel Jadot © Fille Roelants

Zaventem Ateliers © Stan Guldemont

Zaventem Ateliers © Stan Guldemont

De jury reikt de Company Award uit aan Zaventem Ateliers, omwille van het verbindende karakter en de impact op de ontwerpwereld. Het bedrijf, dat geleid wordt door Lionel Jadot, fungeert als collectief waarbij het de designcommunity bij elkaar brengt en kansen creëert voor ontwerpers. Zaventem Ateliers gaat met andere woorden veel verder dan de verhuur van ateliers. Het bewerkstelligt een ecosysteem en doet ‘business’ op een andere manier, door samen te werken en te delen.

“Zaventem Ateliers is altijd een project geweest om een gemeenschap op te bouwen, een project dat in veel opzichten zowel filosofisch als politiek is”

Lionel Jadot,

Interieurarchitect en oprichter Zaventem Ateliers


4. Ecodesign by OVAM Gold Award: JUUNOO

Chris Van de Voorde © Fille Roelants

Chris Van de Voorde © Fille Roelants

Meetingboxen

Meetingboxen

De jury reikt de Ecodesign by OVAM Award uit aan JUUNOO, het modulaire wandsysteem dat bestaat uit in de hoogte verstelbare stalen modules. Door middel van een kliksysteem kunnen de wanden, die uit verschillende materialen kunnen bestaan, makkelijk verplaatst worden. Het bedrijf creëert daarmee een duurzame en ecologische impact in de bouw- en kantoormarkt. Het principe van circulair bouwen en inrichten krijgt op die manier een extra invulling en wordt breed uitgedragen door het team achter JUUNOO.

“Design kan een turbo zetten op duurzaamheid”

Chris Van de Voorde,

CEO JUUNOO


5. Business Innovation Gold Award: S.P.A.T.

S.P.A.T. van Verhaert voor Hippo Dx is een medisch toestel om huidpriktests uit te voeren bij allergiepatiënten.

S.P.A.T.

S.P.A.T.

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver Award: RainsOptics Fundus Link van Studio Dott voor C-MER RainsOptics is een medisch toestel dat met behulp van een smartphone het netvlies van het oog onderzoekt.
 • Bronze Award: CIRCL van CIRCL (Groep Vanhout) is een digitaal woonconcept dat op industriële wijze duurzame (ver)nieuwbouwprojecten realiseert.

6. Consumer Gold Award: Loop Earplugs Engage

Loop Earplugs Engage van Loop Earplugs is herbruikbare gehoorbescherming die het omgevingsgeluid minimaliseert.

Loop Earplugs Engage

Loop Earplugs Engage

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:


7. Crafts Gold Award: Robotische serendipiteit

Robotische serendipiteit van Lie Bormans, DMOA architecten en Research[x]Design, Dep. Architectuur en KU Leuven is een werkwijze waarmee unieke betontexturen via ambacht en robotica op architectonische schaal ontworpen en gemaakt kunnen worden.

Robotische serendipiteit

Robotische serendipiteit

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver AwardTucumã van Atelier Balancê zijn sculpturen gemaakt volgens Braziliaanse vlechttechnieken.
 • Bronze AwardElegy van Kexin Zhang is een artistiek project waarbij dierenbotten als uitdrukking van rouw en respect werden gebruikt.

8. Design Research Gold Award: Atlas of Lost Finds

Atlas of Lost Finds van Unfold is een onderzoek naar het betekenisvol rematerialiseren van verloren erfgoed in samenwerking met lokale gemeenschappen en digitale technologieën.

Atlas of Lost Finds - Marajoara

Atlas of Lost Finds - Marajoara

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver AwardNanto van Casper Van Herzele is een ontwerpend onderzoek naar de concrete uitwerking van digitale productpaspoorten in de kledingindustrie.
 • Bronze AwardDe Droge Delta van CLUSTER landschap en stedenbouw, LAMA landschapsarchitecten + HOGent, Landschap- en stedenbouwbureau Omgeving & Hesselteer, Tractebel & H+N+S landschapsarchitecten & IMDC en SWECO België voor LABO RUIMTE - Departement Omgeving & Team Vlaams Bouwmeester is een ontwerpend onderzoek naar ruimtelijke hefbomen in de strijd tegen waterschaarste.

9. Digital Product Gold Award: Gold: Alcatraz – muziekbeleving in VR

Alcatraz – muziekbeleving in VR van A Mad Production voor Alcatraz is een festivalbeleving in virtual reality voor rolstoelgebruikers.

Alcatraz – muziekbeleving in VR

Alcatraz – muziekbeleving in VR

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver Award: De KMSKA-app van Leap Forward voor KMSKA geeft praktische informatie en uitleg over de kunstwerken en toont de weg doorheen de collectie van het museum.
 • Bronze Award: ​Shredders’ 540INDY Invitational van I-Illusions is een virtuele snowboardwedstrijd die een brug slaat tussen de gamingcommunity en de snowboardwereld.

10. Environment Gold Award: Fairbuds XL

Fairbuds XL van Studio Dott voor Fairphone is een modulaire, duurzame hoofdtelefoon met ruisonderdrukking.

Fairbuds XL

Fairbuds XL

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver AwardArchie van Wisemen voor Co-Laden is een app met reservatiesysteem om een Archie-laadpaal te bedienen.
 • Bronze AwardnADA van ACE Packaging is een 100% papieren zak met geïntegreerde vensterzone die volledig recycleerbaar is.

11. Graphics Gold Award: Letters op maat

Letters op maat van Erik Desombere zijn lettertypes ontwikkeld vanuit logo-ontwerpen.

Letters op maat

Letters op maat

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver AwardCollages & assemblages van Adriaan Van Leuven voor Verbeke Foundation is een boek van meer dan duizend pagina’s met beelden uit de collectie van de Verbeke Foundation.
 • Bronze AwardWaters van Tim Bisschop voor Hannibal Books is een boek dat werd gemaakt naar aanleiding van de watersnoodramp in 1953.

12. Habitat Gold Award: MyGrid ModuleOne

MyGrid ModuleOne™ is een plug-and-play thuisbatterijoplossing.

MyGrid ModuleOne™

MyGrid ModuleOne™

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver AwardBrion van Axelle Vertommen voor Matière Grise​ is een reeks lampen ontstaan vanuit hoeken, bestaande uit een metalen binnen- en buitenschil.
 • Bronze AwardPoly van Michaël Kruijne voor Drisag is een lage relaxstoel met een ruime armsteun die het gebruik van een laptop of tablet faciliteert.

13. Spaces Gold Award: Circulaire bouwkit voor leeromgevingen

Circulaire bouwkit voor leeromgevingen van PG21 voor Kamp C (Provincie Antwerpen) is een simulatie- en bouwkit om jongeren warm te maken voor circulair en biobased bouwen.

Circulaire bouwkit voor leeromgevingen

Circulaire bouwkit voor leeromgevingen

De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:

 • Silver: 1302 van CREATE.eu voor Stad Kortrijk is een hoogtechnologische belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag.
 • Bronze: LL102 van URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck voor Stad Gent, dienst Cultuur is een artistieke integratie aan de voetgangerstunnel onder de spoorweg in Ledeberg.

14. Public Gold Award: Letters op maat

Letters op maat, Erik Desombere

Letters op maat, Erik Desombere

Het publiek kon via een online stemming haar favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Letters op maat van Erik Desombere kreeg overtuigend het meeste aantal stemmen en sleept bijgevolg een tweede Gold Award in de wacht! 


Activiteiten

Naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Je krijgt de kans om te luisteren naar het verhaal achter de projecten en van de winnaars te ontdekken op verschillende manieren. Hieronder vind je een overzicht van de geplande activiteiten:


Publicatie

Wil je meer weten over de winnaars en winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 24? Bestel dan een exemplaar van onze publicatie. Naast een overzicht van alle winnaars en hun werk lees je diepte-interviews met de vier hoofdwinnaars en krijg je een blik achter de schermen van het werk van de winnaars van de projectcategorieën. Bovendien bevat de publicatie een annex rond 30 jaar Henry van de Velde Awards met beeldmateriaal, weetjes en interviews. De rijk geïllustreerde publicatie (224 pagina's) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Je kan deze online bestellen aan 10 euro (excl. verzendkosten). De publicatie is ook te koop in Copyright Bookshop, Bozar Bookshop, Design Museum Brussel en CID Grand-Hornu. 

Bestel de publicatie:


De Henry van de Velde Awards worden georganiseerd Flanders DC en werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), Bozar, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Bokrijk. Meer op henryvandevelde.be.