Edouard Schneider studeerde een jaar geleden als grafisch ontwerper af aan Sint-Lucas Gent. Zijn eindwerk behoorde tot één van de 25 beste afstudeerprojecten in ons magazine. Hij was vastbesloten het pad van het zelfstandigenbestaan te kiezen en richtte zijn studio Edsnor op. We voelen hem graag eens aan de tand, een jaar later.

Edouard Schneider

Edouard Schneider voor muurschildering Kotroute 2017

Wie is Edouard Schneider?

  • is 23 jaar
  • woont en werkt in Gent
  • studeerde in 2017 af aan de opleiding beeldende vormgeving aan Sint-Lucas Gent
  • is freelance grafisch ontwerper onder de naam Edsnor
  • laat zich inspireren door Piet Parra, Vasarely en Studio Feixen
  • gaat samen met een ex-medestudent Studio Letterlik oprichten
Afstudeerproject, Edouard Schneider

Afstudeerproject, Edouard Schneider


Als student was ik al zelfstandige in bijberoep. Uiteindelijk ben ik meteen na het afstuderen zelfstandige in hoofdberoep geworden, hoewel iedereen me aanraadde eerst de nodige ervaring op te doen in een bureau. Maar eigenlijk zou ik het nooit over mijn hart kunnen krijgen om werk dat ik in een bureau zou maken en waarop ik heel trots ben, niet onder mijn naam te kunnen communiceren. Ik heb het me dan ook nog geen seconde beklaagd dat ik nu mijn eigen baas ben.

Ik probeer een eigen vormentaal te ontwikkelen. Soms is het wel moeilijk om verrassend uit de hoek te komen, maar ik probeer altijd opvallende ontwerpen te creëren en ver weg van het commerciële te blijven. Een groot voorbeeld is voor mij Piet Parra, wiens werk humor en surrealisme uitstraalt. Het afgelopen jaar heb ik heel veel verschillende opdrachten gerealiseerd: van event branding en packaging tot fotografie en muurschilderingen. Ik doe het echt allemaal heel graag.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ontwerp bierlabel Grizzly, Edsnor voor De Mederie

Ontwerp bierlabel Grizzly, Edsnor voor De Mederie

Ik ben totaal geen zakelijk type. Maar wellicht ben ik niet de enige in de creatieve sector die het daar wat moeilijk mee heeft... (lacht). Dankzij de Flanders DC Award die ik vorig jaar won, heb ik van Flanders DC uitgebreid advies gekregen over allerlei aspecten van mijn startende onderneming. Ik heb hulp gekregen bij mijn businessplan en prijszetting (via de tool Prijs In-Zicht), maar ook bij de financiering en organisatiestructuur van mijn zaak. Eigenlijk vind ik dat mensen in de creatieve sector soms onderbetaald worden, daarom sta ik ook helemaal achter de campagne Creative Fair Play.

Af en toe mis ik de vrijheid die ik had toen ik nog studeerde. Je hoefde je toen helemaal geen zorgen te maken over rondkomen én je kon ontwerpen zonder een reële klant. In de echte wereld gaat het er toch meestal anders aan toe. Er bestaan klanten die je carte blanche geven, maar helaas zijn die zeldzaam. Een ideale klant is iemand die naar mij komt met appreciatie en respect voor mijn werk, iemand die me vertrouwt en gelooft in een innovatief concept.

Ontwerp afffches, Edsnor voor verschillende klanten

Ontwerp afffches, Edsnor voor verschillende klanten

Samen met Kilian Longueville ga ik binnenkort Studio Letterlik, een grafisch en digitaal bureau, oprichten. Daar kijk ik enorm naar uit. Killian studeerde ook aan Sint-Lucas en specialiseerde zich in video, animatie en webdesign. We vormen dus echt een complementair duo en willen heel graag werken voor de evenementensector, waar branding, animatie en video één worden. Ook zouden we graag opdrachten realiseren voor muzikanten die zowel nood hebben aan branding als aan audiovisueel materiaal.

Welk advies ik meegeef aan pas afgestudeerden die er ook voor willen gaan als zelfstandige? Wees trots op wat je kan en laat je door niemand doen. Onderhoud je skills en daag jezelf constant uit.

Visuele identiteit Gebroed, Edsnor voor CC De Steiger Menen

Visuele identiteit Gebroed, Edsnor voor CC De Steiger Menen