In de reeks 'Hoe gaat het met...' laten we telkens iemand uit de design- of modesector aan het woord die een vraag over verleden, heden en toekomst beantwoordt. Vandaag: curator Siegrid Demyttenaere.

Curator en mede-oprichter DAMN° magazine Siegrid Demyttenaere: “De ontmoetingen met mijn creatieve helden zijn zo verrijkend geweest dat ze mijn passie en drive blijven versterken”

Siegrid Demyttenaere cureert designtentoonstellingen, doceert aan het KASK School of Arts in Gent en is mede-oprichter en creatief directeur van DAMN° magazine. Dit jaar bestaat het tijdschrift twintig jaar.

Siegrid Demyttenaere

Siegrid Demyttenaere © Titus Simoens

1. Wat is je mooiste verwezenlijking uit je professionele verleden?

Ik doceer aan de masteropleiding textiel aan het KASK in Gent. Vaststellen dat je studenten openbloeien of gevoed worden door wat je met hen deelt, vind ik een mooie verwezenlijking.

Door DAMN° magazine op te richten heb ik met veel van mijn creatieve helden kunnen samenwerken zoals David Byrne, Enzo Mari, Francis Kéré, Stefan Sagmeister en Maarten Van Severen. Die ontmoetingen zijn zo verrijkend geweest dat ze mijn passie en drive blijven versterken. Ook de samenwerkingen met Design Museum Gent zoals het maken van de tentoonstelling Kleureyck en de expo’s Colors en Garden of Eden voor lille3000 hebben geleid tot nieuwe inzichten en prachtige ontmoetingen.

Kleureyck, Design Museum Gent

Kleureyck, Design Museum Gent

2. Hoe gaat het momenteel met jou op professioneel vlak?

We vieren dit jaar het twintigjarig bestaan van DAMN° magazine, iets waar ik absoluut trots op ben, maar het is een grote uitdaging om overeind te blijven als onafhankelijk blad in deze toch wel turbulente wereld vol economische onzekerheden. Ik wou dat ik meer commerciële vaardigheden of business skills had om dit mooie verhaal financieel leefbaarder te maken en het bestaan ervan te kunnen verzekeren voor de toekomst.

We vieren het jubileum met een rondreizende expo die in Zuid-Frankrijk is gestart. Daarna volgde Collectible in Brussel en heel binnenkort zijn we in Milaan aanwezig: voor Topsoil Stools nodigden we een 30-tal internationale ontwerpers uit om een stoel te presenteren gemaakt van materialen die in en op de bovengrond worden gevonden.

DAMN° 87

DAMN° 87

20 jaar DAMN°, Milan Design Week

20 jaar DAMN°, Milan Design Week

3. Waar wil jij staan binnen vijf à tien jaar?

Momenteel richten we een nieuw festival op voor design in Gent, een samenwerking tussen Design Museum Gent en Flanders DC. We maakten een nuleditie in 2022, en nu begint de eerste editie vorm te krijgen. Het wordt een platform waar alle spelers op vlak van design in Vlaanderen — zoals musea, scholen en organisaties — aan meewerken zodat er een duidelijk beeld gecreëerd wordt van welk talent hier aanwezig is. Op die manier kan de brug gemaakt worden naar bedrijven en instellingen, zowel lokaal als internationaal. De ambitie is om een zo transparant mogelijk festival op poten te zetten dat ook als een soort van manifesto kan gelezen worden voor de toekomst. Ik ben heel dankbaar dat ik hieraan kan meewerken.

Design Fest Gent 2022

Design Fest Gent 2022

Design Fest Gent 2022

Daarnaast wil ik graag onze plek in FonsAndré in Zuid-Frankrijk verder uitbouwen naar een residentie waar creatievelingen op adem kunnen komen en samen creëren.

FonsAndré

FonsAndré