In deze reeks laten we telkens iemand uit de design- of modesector aan het woord die een vraag over verleden, heden en toekomst beantwoordt. 

Juweelontwerper Elisabeth Leenknegt

"De keuze om ons een vijftal jaar geleden enkel nog te richten op retail in plaats van wholesale werpt zijn vruchten af"

Juweelontwerper Elisabeth Leenknegt is dit jaar twintig jaar actief met haar merk. In de loop der jaren groeide Elisa Lee uit tot een high-end label, waarbij de juwelen worden gemaakt in het atelier in Ronse. Elisabeth leidt een team van zestien mensen dat aanvoelt als een grote familie.

Elisabeth Leenknegt

Elisabeth Leenknegt


Kunstenaar en ontwerper Roel Vandebeek

"Ik zie mezelf nu meer als een probleemoplosser"

Ontwerper Roel Vandebeek begon in 1994 aan zijn carrière. Roel is actief in verschillende domeinen: industrieel ontwerp, interieurontwerp en kunst. Zijn ontwerpen vertrekken altijd vanuit de identiteit van de context.

Roel Vandebeek

Roel Vandebeek © Visit Maasmechelen


Kunstenaar, regisseur en ontwerper Christophe Coppens

"Voor velen blijf ik die hoedenmaker, terwijl ik al elf jaar geen hoed meer heb aangeraakt"

Christophe Coppens stond tot 2012 internationaal bekend als accessoireontwerper. Vandaag is hij een veelzijdig kunstenaar en ontwerper. Hij maakt beeldend werk, ontwerpt voor Natan, is regisseur en decor- en kostuumontwerper voor opera’s én richtte zopas zijn eigen creative agency op.

Christophe Coppens

Christophe Coppens © Nathalie Gabay


Modeontwerper Sander Bos

"Het moment dat ik het meeste koester, is gejureerd worden door Naomi Campbell"

Sander Bos studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie. Hij creëert gesophisticeerde silhouetten met een hedendaagse, stedelijke vibe. In 2020 nam hij deel aan Making the Cut, een realityshow over nieuw modetalent, waar hij het tot een van de finalisten schopte.

Sander Bos

Sander Bos


Grafisch ontwerper Sara De Bondt

"Het vak grafisch ontwerp gaat steeds sneller. Vroeger duurde een boek maken een half jaar, nu een paar weken"

Sara De Bondt is grafisch ontwerper. Ze publiceert, onderzoekt en doceert. Haar werk is typografisch en inhoudelijk gedreven. Ze werkt vaak samen met kunstenaars en stelde diverse tentoonstellingen samen. Ze woonde dertien jaar in Londen en keerde in 2015 terug naar België.

Sara De Bondt

Sara De Bondt


Schoenenontwerper Katrien Herdewyn

"Ik wil technologie inzetten om zelf revolutionaire en duurzame materialen voor de mode-industrie te ontwikkelen"

Na een doctoraat in nanotechnologie stampte Katrien Herdewyn in 2014 met Elegnano een label uit de grond dat hoogtechnologische schoenen brengt die niet vuil worden. Katrien geeft regelmatig lezingen en ontving in de afgelopen jaren verschillende prijzen. Ze woont en werkt in San Francisco en geeft ook consulting.

Katrien Herdewyn @ Gert Huygaerts

Katrien Herdewyn @ Gert Huygaerts


Keramiste Ann Van Hoey

"Ik kwam totaal uit het niets en viel plots in de prijzen op de World Ceramic Biennale in Korea"

Ann Van Hoey

Ann Van Hoey

Keramiste Ann Van Hoey staat al jaren hoog aangeschreven in binnen- en buitenland. Haar werk is te bewonderen op tentoonstellingen en in musea wereldwijd, van New York tot Taiwan. Net als bij haar vrije werk begint het ontwerpproces voor serviesgoed met een vrij wiskundige aanpak, die haar stijl in de loop der jaren heeft bepaald.


Modeontwerper Tim Van Steenbergen

"Ik wil inzetten op de juiste verbinding tussen de sociale, maatschappelijke en circulaire context waarin we ons bevinden"

Tim Van Steenbergen

Tim Van Steenbergen

Tim Van Steenbergen ontwerpt sinds 2001 modecollecties onder zijn eigen naam. Hij maakt ook kledij voor theaterproducties. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met merken voor verschillende producten, zoals brillen, verlichting en tapijten.


Illustrator Fatinha Ramos

"Er werd me verteld dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar een paar weken geleden ben ik toch beginnen stappen"

Fatinha Ramos © Ann Dewulf

Fatinha Ramos is een Belgisch-Portugese illustrator van onder andere kinderboeken. Na twaalf jaar zette ze haar carrière als art director en grafisch ontwerper stop om voltijds te kunnen illustreren. Ze ontving al meerdere internationale prijzen en werd geselecteerd voor expo's in binnen- en buitenland.