In de reeks 'Hoe gaat het met...' laten we telkens iemand uit de design- of modesector aan het woord die een vraag over verleden, heden en toekomst beantwoordt. Vandaag: designer en kunstenaar David Huycke.

"Mijn grootste ambitie is om me verder te blijven ontwikkelen, verwonderd en nieuwsgierig te blijven en nieuwe dingen te blijven ontdekken"

Designer en kunstenaar David Huycke specialiseerde zich met zijn werk in het onderzoek naar granulatietechnieken. Zijn zilveren objecten zijn opgenomen in collecties over de hele wereld en zijn werk werd bekroond met verschillende prijzen.

David Huycke

David Huycke © Lies Willaert

1. Wat is je mooiste verwezenlijking uit je professionele verleden?

Met meer dan 30 jaar ervaring in het vakgebied zijn er best wel een aantal mooie en waardevolle verwezenlijkingen die hiervoor in aanmerking komen. De meest spannende vond plaats in 2003, toen ik werd uitgenodigd door het Röhsska Museum — het designmuseum in Göteborg in Zweden — voor een solotentoonstelling met mijn zilveren objecten. Ik toonde er een vijftigtal stuks. Bij deze tentoonstelling werd ook een catalogus uitgegeven. Daarna reisde deze expo door naar het Design Museum in Gent en naar de Carlin Gallery in Parijs. Dat was op dat moment mijn eerste internationale project en een herinnering waar ik best wel trots op ben.

Cosmic Bubbles

Cosmic Bubbles

Hope&Agony

Hope&Agony

2. Hoe gaat het momenteel met jou op professioneel vlak?

Recentelijk toonde ik mijn werk op de 20ste Internationale Zilvertriënnale, gehost door DIVA in Antwerpen. Deze rondreizende expo startte in 2022 in het Goldschmiedehaus in Hanau, het museum dat de triënnale al meer dan 50 jaar organiseert. Mijn werk Cosmic Bubbles maakte deel uit van deze tentoonstelling en werd bekroond met de Robbe & Berking Award. Vanuit Antwerpen reisde de expo nog door naar het Kreismuseum Zons in Dormagen bij Düsseldorf waar ze nog tot januari 2024 te zien is. Initiatieven zoals deze zijn van groot belang voor de hedendaagse zilversmeedkunst, hoewel ze helaas steeds minder vaak worden georganiseerd. Tenslotte opent begin december in Kunstgalerie De Mijlpaal in Heusden-Zolder de expo Every Cloud has a Silver Lining, waarop een aantal nieuwe en oudere werken van mij tentoongesteld worden.

Dark Moon

Dark Moon

New Moon

New Moon

3. Waar wil jij staan binnen vijf à tien jaar?

Mijn grootste ambitie is om me als kunstenaar en ontwerper verder te blijven ontwikkelen, verwonderd en nieuwsgierig te blijven en nieuwe dingen te blijven ontdekken. Concreet wil dat zeggen dat ik bezig blijf met het maken van autonoom beeldend zilverwerk, steeds op zoek naar spannende invalshoeken en nieuwe verhalen. Wat op dit moment in de pijplijn zit, is een samenwerking met de Nederlandse juweelontwerpster Nicoline van Boven. Samen zullen we een collectie high-end sieraden op de markt brengen, uiteraard met dezelfde hoge kwaliteitsstandaard als mijn zilveren objecten. Hoewel het een terugkeer is naar mijn oorspronkelijke passie, zie ik het als een geheel nieuwe uitdaging.

Shiny Cloud

Shiny Cloud